2024/03/29

Mezgasi ryšiai su Gruzija

Šią vasarą rajone viešėjo dvi Gruzijos delegacijos, o praėjusią savaitę nedidelė Lietuvos delegacija vyko atsakomojo vizito į šią šalį. Tarp vykstančiųjų buvo ir mūsų rajono meras Jonas Jarutis bei Tarybos narys Laimutis Baltrūnas.

Praėjusią vasarą buvo pradėtas vykdyti regionų bendradarbiavimo projektas, kuriame iš Lietuvos pusės dalyvauja Panevėžio apskritis, o iš Gruzijos – Gurijos regionas. Šį projektą remia Užsienio reikalų ministerija.

Gruzinai nori mokytis iš lietuvių

Pirmieji į Lietuvą atvyko gruzinai. Jie norėjo susipažinti su šalies ekonomika, savivalda. Jie nutarė, kad turi ko pasimokyti iš lietuvių ir pareiškė norą užmegzti įvairiapusiškus abipusius santykius. Pasirodo, kad ir mes jau esame šio bei to pasiekę ir galime padėti kitoms šalims. Beje, Gurijos regiono atstovai pirmą kartą jau dalyvavo Lietuvoje rengiamoje parodoje “Agrobalt„, kurioje pristatė savo arbatos produktus.

Grįžęs iš kelionės po Gruziją meras surengė spaudos konferenciją, kurioje pasakojo žurnalistams apie gausius įspūdžius.

Pagrindinis vizito tikslas buvo dalyvauti tarptautinėje konferencijoje “Regionų bendradarbiavimas. Lietuva ir Gruzija. Pirmieji žingsniai ir naujos perspektyvos„. Šioje konferencijoje dalyvavo ir Gurijos regiono gubernatorius Michailas Svimonišvilis bei Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Ričardas Degutis, atsakingi Lietuvos užsienio reikalų ministerijos darbuotojai. Konferencijoje daugiausiai buvo aptarinėjami galimi verslo kontaktai ir smulkaus bei vidutinio biznio atstovų bendradarbiavimo galimybės.

Konferencijoje paaiškėjo, kad jei ne visa Gruzija, tai bent Gurijos regionas Lietuvą laiko draugu Numeris 1. Gruzinai visais įmanomais būdais nori užmegsti ir tvirtinti santykius su Lietuva visose gyvenimo srityse. Atrodo, kad santykiai tarp Kupiškio rajono ir vieno iš Gurijos rajonų Lančhučiu jau užsimezgė ir ateityje turėtų plėtotis. Meras naudodamasis proga naujuosius partnerius jau pakvietė į Kupiškyje vykstantį tarptautinį folkloro festivalį “Lingaudala„. Meras sakė, kad gruzinai parodė, ką gali. Jie surengė pusantros valandos koncertą, kuriame šoko ir dainavo saviveiklininkai nuo šešerių metų iki pensinio amžiaus.

Pats Lančhučio rajonas yra maždaug tris kartus didesnis už Kupiškio rajoną, bet jo biudžetas yra išvertus į mūsų valiutą apie penkis milijonus litų. Tuo tarpu mūsų rajono biudžetas yra beveik dešimt kartų didesnis. Nežiūrint į tai Lančhučio rajonas po truputį atsigauna. Ten yra geras stadionas, neseniai gruzinai pasistatė baseiną, dabar auga modernus poliklinikos pastatas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video