2024/04/18

Juodpėniečiai – pasveikinti, pakrikštyti ir paprašę pagalbos

Juodpėnų kaimo bendruomenė – viena iš jauniausių rajone, susibūrė 2005 m. lapkritį. Penktadienį į vietos mokyklos sporto salę po didžiųjų rudens darbų jos nariai susirinko ne tik pailsėti, pabendrauti, bet ir dviejų progų paminėti: antrojo bendruomenės gimtadienio bei krikštynų.

Kviesti – su meile

Bendruomenės pirmininkė Irena Aleksandravičienė sakė, kad bendruomenė Juodpėnuose įsisteigė Aušros Mykolaitienės dėka, vėliau pirmininkės vairas perėjo į jos rankas. Tokį darinį kurti paskatino noras prabusti iš sąstingio, keisti kaimo veidą. Ir iš tiesų, nors bendruomenė palyginti jauna, bet jos rezultatai jau matyti – Juodpėnai pražydo gėlynais, bendrų talkų dėka apsivalė nuo šabakštynų. Kitąmet planuojama sodinti parką.

Ateities planų yra ir daugiau. Bendruomenė Žemės ūkio ministerijai pateikė projektą 25 tūkst. litų paramai gauti. I. Aleksandravičienė apgailestavo, kad per šventę dar buvo neaišku, ar šie pinigėliai pasieks juodpėniečius. Pagal projektą numatyta įsigyti traktoriuką, žoliapjovę (trimerį) grioviams šienauti, jaunimo poreikiams patenkinti – biliardo ir teniso stalus. Gaila, kad mokykloje liko tik pradinės klasės, vyresni vaikai išvažiuoja iš kaimo, tačiau grįžus iš kitų ugdymo įstaigų norima pasirūpinti jų laisvalaikio užimtumu.

Juodpėniečiai džiaugiasi nuo rugsėjo mėnesio turėdami muzikos vadovą Norbertą Varnauską. Ilgai laukę specialisto, jie dabar turi galimybę save išreikšti muzikoje. Per šventę skambėjo moterų ansamblio atliekamos dainos.

Paklausta, kiek narių vienija bendruomenę, I. Aleksandravičienė teigė, kad jai priklauso visi teritorijoje gyvenantys žmonės. Tų tikrųjų narių, mokančių nario mokestį, mažiau, apie 40. Juodpėnų kaimo bendruomenė jungia ir aplinkinių kaimų – Obonių, Kėginių, Puožo, Puponių – žmones. I. Aleksandravičienė pabrėžė, kad prikviesti jungtis prie bendruomenės galima tik su meile.

Norai ir prašymai

Juodpėniečiai šiemet rajono Savivaldybei pateikė šešis projektus. Mat projektą būtina rašyti ir norint pastatyti tualetą: nurodyti jo tikslus, uždavinius, rezultatą (visiems sukėlė juoką, koks gali būti tualeto rezultatas…). Šventėje dalyvavusiam rajono merui Jonui Jaručiui buvo įteikti ne tik vietos šeimininkių kepti „bučinukai“, bet ir juodpėniečių prašomų atlikti darbų sąrašas. Bendruomenės taryba tų pačių prašymų sąrašą parengusi turėjo ir Šimonių seniūnijos seniūnui. Prašymus savo parašais patvirtino susirinkusieji į renginį nariai. Ateinančiais metais jie valdžios prašo sutvarkyti teritoriją, kurioje yra kultūros namų pamatai, prie koplyčios pastatyti tualetą, įrengti aktų salę, pasirūpinti, kad gyvenvietė turėtų priešgaisrinį rezervuarą, įsteigti vieną etatą aplinkos tvarkymui, įdirbti 64 a ploto prie mokyklos ir pasėti žolę, Kėginiuose įvesti gatvių naktinį apšvietimą. Pasak J. Jaručio, išvardyti darbai aprėpia visą jų keturių metų rinkimų programą. „Jei mes viską atliktume per vienerius metus, baigiantis kadencijai šiuos darbus jūs jau užmirštumėte. Aktų salę įrengti – realu, taip pat – Kėginių naktinio apšvietimo, tualeto sulaukti. Jūs ketinate užsiimti realiais darbais. Tikimės, kad jūsų ir mūsų siekiai susilies į vieną tašką“, – sakė rajono vadovas.

Pasak I. Aleksandravičienės, iš Europos Sąjungos pagal „Leader+“ programą galima gauti finansavimą kaimams. Taigi dar vienas prašymas – dėl kaimo vandens nugeležinimo stoties įkūrimo – pasieks Kupiškio rajono vietos veiklos grupę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video