2024/05/20

Rudens gėrybių šventė – be gėrybių

Spalio 13-oji kalendorių lapeliuose pažymėta kaip derliaus diena. Įprasta šią dieną surengti derliaus šventę. Tad šeštadienį nepabūgusieji šalto ir vėjuoto oro rinkosi į Kupiškio kultūros centro kiemą, kiek netradicinę derliaus šventę „Pas Kazytį užu stolo“.

Netradicinė ji buvo todėl, kad ne vienas, atėjęs į renginį, pasigedo pačių derliaus dovanų, kuriomis paprastai prekiaujama šioje šventėje šurmuliuojančioje mugėje. Šiemet joje gausiausia buvo įvairių sodinukų. Viename kampelyje buvo galima įsigyti vešlių chrizantemų kupstelių, kitame – spanguolių, dar kitame – medaus, keletą mugėms įprastų niekučių ir viskas. Šįkart neaidėjo seniūnijų kiemeliai, paprastai nudžiugindavę išradingais prisistatymais, kulinariniu paveldu, rankdarbiais, sodo ir daržo augintiniais. Savo sugebėjimus seniūnijos pristatė tik scenoje, skambiomis saviveiklininkų, neišsigandusių šalto vėjo, dainomis.

Svarbiausiu renginio akcentu tapo žmonių, triūsiančių žemės ūkyje, pagerbimas. Per derliaus šventę tradiciškai buvo apdovanoti konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojai: pirmą vietą šiemet pelnę Irena ir Evaldas Šuminai, antrą vietą – Egidija ir Tautvilis Indilai (jiems prizai bus perduoti, nes renginyje nedalyvavo) ir trečią vietą šiame konkurse laimėję Vilma ir Valdas Aleknos. Juos sveikino rajono vicemeras Aidas Mikėnas ir Žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Monkūnas, UAB „Agrochema“ atstovė.

Jaunųjų ūkininkų konkurso nugalėtojai Zita ir Arūnas Kaušakiai pagerbti Seimo nario Viktoro Rinkevičiaus padėka. Geriausius naftos produkcijos pirkėjus sveikino UAB „Narjanta“ direktorius Bronislovas Domža. Kooperatyvo „Pieno puta“ vadovas Vygantas Dragūnas dėkojo pieno statytojams Benediktui Petruliui ir Rimai Gatautienei.

Simboliniai keramikos gaminiai įteikti ir keleto nominacijų laimėtojams. Pilniausio pieno ąsočio nominacija atiteko didžiausio pieno ūkio savinininkei, Aukštupėnų kaimo ūkininkei Adelei Adomonienei. Ji laiko 142 karves, iš jų primelžė po 7 560 kg pieno.

Pilniausi aruodai – Topolių kaimo ūkinininko Jono Pakalnio, valdančio 980 ha žemės ir šiemet prikūlusio daugiau kaip 3 tūkst. tonų grūdų.

Šių metų gaspadoriaus titulas atiteko Zigmui Aleksandravičiui iš Puožo, prikūlusiam apie 3 tūkst. tonų grūdų, kasmet į žemės ūkį investuojančiam apie 2 mln. litų. Ūkininkas turi žalią diplomą, suteikiantį teisę priimti praktiką atliekančius studentus.

Beje, šį šeštadienį į derliaus šventę visus kviečia Kupiškio technologijos ir verslo mokykla. Pasak vieno derliaus šventėje prie kultūros centro dalyvavusio ūkininko, gal vertėtų apsvarstyti idėją išrinkti tokių renginių organizacinį komitetą ir geriau pasistengti surengti vieną tikrai gerą derliaus šventės renginį ūkininkams ir visuomenei, nei blaškytis laike bei erdvėje, rengiant keletą atskirų derliaus švenčių.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video