2024/05/20

Vytautą Stančiką pasodino

Kupiškį pasiekė gana netikėta žinia – Panevėžio apylinkės teismas, Apygardos prokuratūros prašymu, leido suimti rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininką Vytautą Stančiką.

Populiariausia rajono šeima

Stančikų rajone yra ne taip jau ir mažai, bet policijos pareigūno V. Stančiko šeima porą pastarųjų metų yra bene pati populiariausia. Jos vyriškoji dalis yra gyvai aptarinėjama ir spaudoje, ir žmonių pokalbiuose bei gyventojų pranešimuose redakcijai.

Praėjusių metų birželį aukšto policijos pareigūno sūnus Renatas Stančikas prie Kupiškio bažnyčios partrenkė ir sunkiai sužalojo per gatvę vežimėlį stūmusią moterį. Apie tai, kad tada už automobilio vairo sėdėjo būtent R. Stančikas redakcijai tvirtino ir pati nukentėjusioji, kuri puikiai pažįsta Renatą, ir įvykį matę žmonės.

Deja, teisėsauga iki šiol dar nepateikė oficialaus šio įvykio vertinimo. Pasak tyrimą kuruojančio Rokiškio apylinkės prokuratūros prokuroro, iki šiol tebesitęsia gausybės ekspertizių maratonas, o be galutinių ekspertizės išvadų byla į teismą niekaip negali nukeliauti.

Po mėnesio R. Stančikas vėl dalyvavo avarijoje kelio atkarpoje Kupiškis – Noriūnai. Jos metu buvo sunkiai sužalotas žmogus. Koks pareigūno sūnaus vaidmuo buvo šioje avarijoje, teisėsaugininkai taip pat dar nenustatė.

Po šių avarijų praėjus daug laiko ir bylai nepasiekiant teismo, sustiprėjo kalbos, kad sūnus vis tiek išneš sveiką kailį, nes jį globoja aukštas pareigas policijoje užimantis tėvas. Tuoj po garsiai nuskambėjusių įvykių, kuriuose dalyvavo Renatas, jo tėvas ir savo kolegoms, ir viršininkams, net žiniasklaidai buvo užsiminęs, kad ketina trauktis iš pareigų. Vėliau kažkodėl persigalvojo.

Po to, kai pakeitė savo nuostatą pasitraukti iš pareigų, V. Stančikas “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad jis priims galutinį sprendimą dėl savo darbo policijoje, kai teismas oficialiai įvertins jo sūnaus vaidmenį avarijose ir priims vienokią ar kitokią nutartį.

Kol teisėsauga tyrė ir tebetiria abiejų avarijų aplinkybes, paaiškėjo, kad R. Stančikas yra ne tik kelių džigitas, bet ir tikras husaras įvairiose gyvenimiškose situacijose. Jis buvo teistas už oficialaus dokumento klastojimą. Vėliau, kai iš jo pareigūnai atėmė teises vairuoti automobilį, vaikinas apgaule stengėsi jas atgauti iš Rokiškio teisėsaugininkų, tuo metu jau perėmusių bylos tyrimą.

Prasidėjus R. Stančiko veiklos tyrimams, kupiškėnai labai nevienareikšmiai vertino jo tėtį. Dalis žmonių tvirtino, kad tik tėčio nuolaidžiavimas ir jo savotiškas stogas policijoje leido Renatui užsiauginti erelio sparnus ir pasijusti nebaudžiamam. Kiti tiesiog užjautė V. Stančiką, kuriam nepavyksta susikalbėti su jau seniai pilnametystės sulaukusiu sūnumi, visiškai nebeklausančiu savo tėvo.

Sūnų pakeitė tėvas

Tyrimui dėl sūnaus nuotykių įstrigus, jau šios vasaros pabaigoje pasigirdo, kad teisėsauga susidomėjo paties V. Stančiko veikla, tačiau rajono policijos komisariate niekas apie tai nenorėjo kalbėti.

Visgi prieš pat rugsėjo pirmąją sužinojome, kad Panevėžio apylinkės teismas mėnesiui nušalino V. Stančiką nuo užimamų pareigų, nes ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai iš Panevėžio manė, kad būdamas savo pareigose jis gali trukdyti objektyviai nustatyti tiesą.

Palaipsniui pradėjo aiškėti, kad STT agentai tiria, kaip iš eismo taisyklių pažeidėjų atimtos teisės, turėjusios būti V. Stančiko darbo kabineto seife, vėl gali atsidurti pažeidėjo kišenėje.

Nušalinus Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininką nuo pareigų mėnesiui, jau seniai iš ikiteisminių tyrimų, kuriuose įtariamaisiais paskelbiami pareigūnai, nieko rezultatyvaus nebesitikintys kupiškėnai samprotavo, kad ir šį kartą iš to tyrimo išeis tik šnipštas.

Vis tik po mėnesio, prieš pat Angelų sargų dieną, V. Stančikui nušalinimas nuo pareigų buvo pratęstas dar dviem mėnesiams. Tada balsai, kad V. Stančikas nieko blogo nepadarė, natūraliai pritilo.

STT įsisuko į komisariatą

Rajono policijos komisariato vargai, prasidėję vasaros pabaigoje, nesibaigė ir rudenį. Kažkodėl čia vėl pradėjo lankytis STT agentai. Netrukus paaiškėjo, kad jiems rūpi ne tik V. Stančikas, bet ir dar kažkas iš pačių aukščiausiųjų Kupiškio policijos vadų.

Apie naują STT tyrimą paklaustas rajono policijos viršininkas Anatolijus Krestovas nieko nenorėjo aiškinti. Jis nieko neaiškina ir iki šiol.

Tačiau “Kupiškėnų mintys„ iš kitų šaltinių sužinojo, kad dar viename ikiteisminiame tyrime įtariamasis yra būtent A. Krestovas. Jis STT pareigūnų jau yra apklaustas įtariamuoju.

Kol vyksta ikiteisminiai tyrimai, negalime atskleisti visos žinomos medžiagos, bet galime pasakyti, kad įtarimai V. Stančikui yra pareikšti todėl, kad jis darė tai, ko neturėjo daryti (kažkas atsidūrė ne ten, kur turėtų būti), o A. Krestovui – už tai, kad nedarė to, ką privalėjo daryti (kažkas neatsidūrė ten, kur turėtų būti).

V. Stančikas pradėjo trukdyti ir nedirbdamas

Nors V. Stančikas buvo nušalintas nuo užimamų pareigų dar dviem mėnesiams, bet jam iki šiol nebuvo pritaikytos jokios sankcijos.

Šią savaitę Panevėžio apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą ir paprašė jam skirti kardomąją priemonę suėmimą vienam mėnesiui. Panevėžio apylinkės teismas, apsvarstęs prokurorų prašymą, jį patenkino.

Ikiteisminį tyrimą kuruojantis Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Audrius Leonavičius, paklaustas, kodėl prireikė tokios kardomosios priemonės, “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad ir nedirbdamas savo tiesioginio darbo, bet būdamas laisvėje, V. Stančikas gali paveikti tyrimą.

Kalbėdamas apie ikiteisminį tyrimą dėl A. Krestovo veiklos, A. Leonavičius pasakojo, kad čia situacija yra kur kas aiškesnė ir gali būti, jog ta byla pasieks teismą dar šiais metais. Žinoma, kuo ji baigsis, prokuroras nesiėmė prognozuoti. Tai jau teismo reikalas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video