2024/09/21

Niekas nebeklauso Leono Alesionkos

Vyriausybės atstovui Panevėžio apskrityje Leonui Alesionkai atėjo sunkios dienos. Jo nebeklauso ne tik Pasvalio rajono Taryba, kurioje dominuoja konservatoriai, bet ir Kupiškio rajono savivaldybė, kuriai vadovauja valstiečiai liaudininkai su darbiečiais.

Valstybės atstovas neprikalbindamas kupiškėnų sudaryti rajono savivaldybėje peticijų komisiją, kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą, kad šis įpareigotų Kupiškio r. savivaldybę vykdyti Peticijų įstatymą ir sudaryti peticijų komisiją.

Pasak L. Alesionkos, tai, kad Kupiškio r. savivaldybėje nėra peticijų komisijos – nusikaltimas, nes taip apribojama Konstitucijos garantuojama rajonų piliečių teisė dalyvauti valstybės valdyme.

Rajono meras Jonas Jarutis yra kitokios nuomonės. Jis “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad Savivaldos įstatyme sakoma, jog gali būti sudarytos įvairios komisijos, tarp jų ir peticijų. Tuo tarpu Peticijų įstatymas lyg ir verčia tai daryti. Aiškiai matomas dviejų įstatymų neatitikimas.

J. Jarutis sakė, kad žmonės ir dabar gali rašyti skundus. Kai skundas gaunama,s administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sudaro komisiją, kuri išsprendžia problemą ir duoda skundo pareiškėjui atsakymą. Per pusę metų, kai J. Jarutis yra meras, buvo registruoti ir išnagrinėti du skundai. Jei žmonės nesiskundė toliau, vadinasi, juos sprendimas patenkino. Todėl, mero nuomone, naujos komisijos kūrimas yra visiškai nereikalingas.

Vyriausybės atstovui Savivaldybė nusiuntė raštą, kuriame informavo apie tai, kad birželio 28 dienos Tarybos posėdyje buvo nuspręsta nesudaryti peticijų komisijos, nes Tarybos nariai mano, kad rajono bendruomenės nariai ar jų teisėti atstovai turi pakankamai daug galimybių ir būdų dalyvauti tvarkant viešuosius Savivaldybės reikalus. Piliečiams niekas neužkerta kelio asmeniškai kreiptis į savivaldybės institucijas ar atsakingus pareigūnus su prašymais ir pasiūlymais.

Tame Vyriausybės atstovui adresuotame rašte yra pakankamai daug argumentų, kuriais bandoma įrodyti, dėl ko nutarta peticijų komisijos nekurti.

Visgi ta argumentacija L. Alesionkai pasirodė per menka ir žmogus nutarė kreiptis į teismą. Atrodo, kad teismuose jis nusprendė kalbėtis su Pasvalio rajono savivaldybe. Vyriausybės atstovo ir pasvaliečių nuomonės išsiskyrė personalų klausimais.

L. Alesionka Vyriausybės atstovu Panevėžio apskrityje dirba jau pakankamai seniai, bet toks aktyvus kaip per kelis pastaruosius mėnesius jis niekada nebuvo.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video