2024/04/30

Vamzdynai laukia šilumos ir mūsų rūpestingumo

Pirmosios spalio dienos dar lepina šiluma. Tačiau viena kita savaitėlė ir mūsų katino dienos baigsis. Teks susiveržti diržus ir mėgautis šiluma savo namuose ir darbovietėje. Ar visi daugiabučiai gyvenamieji namai ir įstaigos jau pasirengė naujam šildymo sezonui?

Bėdos tik dėl lempučių

Pasak UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktoriaus Alberto Audicko, šiuo metu jų įmonė administruoja 66 gyvenamuosius daugiabučius Kupiškyje, 16 – Noriūnuose, 10 – Šepetoje ir 6 – Subačiuje. Šią vasarą buvo praplautos visų jų šildymo sistemos. Tokie darbai yra atliekami kas ketveri metus. Iš esmės visiems namams yra parengti šildymo pasai. Kai kur yra belikę padaryti smulkius darbelius: baigti tikrinti elektros instaliaciją, sutvarkyti apšvietimą šilumos punktuose ar į juos vedančiuose koridoriuose. Direktorius sakė norįs paprašyti gyventojų, kad jie tausotų savo turtą, nedraskytų elektros laidų, lempų gaubtų, neišsukinėtų elektros lempučių. Jos gi ne deficitas ir pigios. Negi taip sunku nusipirkti? Taip pat būtų gerai, kad operatyviai bendrovė gautų informaciją, kur ieškoti viršutinių aukštų gyventojų, jei jie išvykę ar nuolat ten negyvena, nes kasmet būna keblumų norint patekti į tokius butus, kai įjungus šildymą reikia nuorinti radiatorius, kad šiluma tolygiai pasklistų po visus butus. Šiaip dėl radiatorių nuorinimo neturėtų kilti keblumų, kadangi daugelyje butų yra sumontuoti techniškai tvarkingi kranai. Jei kam visgi pačiam nepavyktų jų atsukti, turėtų pranešti budinčiam jų bendrovės santechnikui.

A. Audickas sakė, jog šiemet po šildymo sistemų praplovimo gali būti vamzdžių užkimštų nuosėdomis. Tad kai kur ir dėl šios priežasties gali nešilti radiatoriai. Tad visi gyventojai turėtų šildymo sezono pradžioje nedelsdami juos informuoti apie visus šildymo sutrikimus.

Direktorius taip pat atkreipė kupiškėnų dėmesį į tai, kad šiuo metu jau pats laikas pasižiūrėti, ar visi radiatorių kraneliai užsukti, ar prie jų neprikišo nagų vaikai, ar jų nepaliko neužsuktų keisdami radiatorius ir pan. Šiuo metu šildymo sistemos yra užpildytos vandeniu. Tačiau pradėjus šildymą bus padidintas slėgis ir tuo metu galim susilaukti savo nerūpestingumo pasekmių.

Kaip ir pernai, gyventojai turi teisę atidėti namo šildymo sezoną. Tam prireiks dviejų trečdalių sutikimo.

A. Audickas sakė, kad pirmiausia bus likviduojamos šilumos sistemos avarijos, jei jų pasitaikys, o tik paskui aiškinamasi, kodėl vienur radiatoriai šyla, o kitur ne. Gyventojai turėtų būti tolerantiškesni ir suprasti, kad šiluma šildymo sistemoje tolygiai pasiskirsto tik po keletos dienų nuo šildymo įjungimo.

Temperatūra namuose yra palaikoma pagal pateiktą temperatūrinį grafiką. Ar jo laikomasi kontroliuoja šilumos tinklai. Anot direktoriaus, ar bute šilta, ar mokėsime daugiau, ar mažiau už šildymą, priklauso ir nuo to, ar žmonės užsandarinę langus. Tai lemia ir paties buto ypatumai. Pavyzdžiui, bute aukštomis lubomis gali būti didesnės šilumos sąnaudos, nes didesnė jo kubatūra.

Įstaigos, mokyklos, namų bendrijos (joms pas mus priklauso apie 30 proc. namų) pastato paruošimu šildymo sezonui rūpinasi pačios.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video