2024/04/30

Apsilankė Suomijos ambasadorius su delegacija

Vakar Skapiškio seniūnijoje apsilankė garbių žmonių. Tai Suomijos Lietuvoje ambasados vadovas Timo Lahelma, ambasadoriaus pavaduotojas Jussi Soini, Suomių gildijos Vilniuje delegacija, vadovaujama prezidento Raimo Haapamaki.

Juos sutiko rajono meras Jonas Jarutis, jo pavaduotojas Aidas Mikėnas, Skapiškio seniūnas Valdas Juškevičius, miestelio kultūros namų direktorius Vidas Bačanskas, režisierė Vita Vadoklytė ir kiti.

Svečiams ir šeimininkams bendrauti padėjo vertėja Rytė Baublytė-Savaja.


Suomijos ambasadorių, šios šalies kitų atstovų ir net šiaip piliečių apsilankymai Skapiškyje tampa įprasti. Juos atveda čia žinojimas, jog Skapiškio seniūnijoje yra Švedukalnio kalnelis, o jame palaidota 220 suomių tautybės karių, 1855 metų pradžioje pakirstų šiltinės epidemijos. Nors šis batalionas, pėsčiomis išėjęs iš Helsinkio, turėjo tikslą pasiekti Vengriją ir papildyti carinės Rusijos, kariavusios su Turkija, šaulių gretas, tačiau jaunus vyrus pakirto visai kitokia lemtis.

Pasak Suomijos ambasadoriaus pono T. Lahelmo, istorijos faktai žinomi, priežasčių, kodėl šiltinės epidemija pakirto apsistojusius žiemoti karius, bet aplenkė vietinius gyventojus, jau nebeištirsime. Lieka priedermė gerbti jų atminimą ir Suomijos Respublikos vadovai to nepamiršta, yra dėkingi lietuviams už jų žemėje palaidotiems kitataučiams rodomą pagarbą.

Vykusio pokalbio metu svečius sudomino tai, jog šis valstybės saugomas paveldas dar labiau glaudina Skapiškio kultūros darbuotojus, jų vadovaujamus meno kolektyvus su bendraminčiais suomiais.

Svečiams buvo pabrėžta, jog jie ne atsitiktinai pakviesti prie kavos puodelio teatro studijoje. Būtent spektaklis “Kvailių kaimas„, pastatytas pagal suomių rašytojo Ero Salolos anekdotus ir turėjęs didelį pasisekimą, net prisidėjo prie to, kad šie kultūros namai pagaliau būtų baigti įrengti. Skapiškyje rengiamuose tarptautiniuose kaimo teatrų festivaliuose “Pienių vynas„ dalyvių iš Suomijos sulaukta jau du kartus, puikią išvyką jų krašte turėjo ir skapiškiečiai teatralai.

Režisierė V. Vadoklytė išreiškė viltį, jog kūrybinis bendradarbiavimas su bičiuliais suomiais plėtosis ir toliau, juolab kad ir iš šį kartą atvykusių įtakingų asmenų išgirdo, jog geriems sumanymams kuo galėdami stengsis padėti.

Ambasadorius ir Suomių gildijos Vilniuje prezidentas šeimininkus apdovanojo leidiniais, supažindinančiais su Suomijos istorija bei kultūra, dėkojo už jiems mero ir Skapiškio seniūno įteiktus suvenyrus, džiaugėsi sužinoję pienių medaus ir vyno skonį.

Kol merkė lietus, svečius turiningai užėmė Skapiškio kultūrininkai. Jiems epizodą iš “Kvailių kaimo„ spektaklio suvaidino jaunimo trupė, o Stasio Sabaliausko vadovaujama kaimo kapela svečius net išjudino šokti. Teatro studijoje svečiai paliko savo autografus.

Dangui pragiedrėjus, suomių delegacijos laukė svarbiausia šio apsilankymo valanda – tylos minute ir vainiku pagerbti Švedukalnyje besiilsinčių tautiečių atminimą.

Ambasados darbuotojai ir Suomių gildijos atstovai klupinėjo ir prie kryžių, skaitydami ant jų pritvirtintų lentelių čia palaidotų suomių karių pavardes.

Darbotvarkėje dar buvo numatyta iš Vilniaus atvykusiai suomių delegacijai parodyti, kaip tvarkomas Kupiškis, bei Adomo Petrausko muziejaus Uoginiuose lobius.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video