2024/04/30

Konstitucijos egzaminą laikė tik trys kupiškiečiai

Likus kelioms minutėms iki Konstitucijos egzamino Kupiškyje, Savivaldybės salėje, šeštadienį, vieną komisijos narė nuskubėjo pasižvalgyti, gal dar kas nors klaidžioja po pastatą ieškodamas egzamino vietos. Tačiau iki 11 valandos daugiau pretendentų pasitikrinti Lietuvos Respublikos Konstitucijos išmanymo nebeatvyko ir Savivaldybės mero potvarkiu iš anksto sudarytos komisijos pirmininkė, Savivaldybės teisininkė Vida Mičiūdienė pasveikino tris kupiškiečius, kurie savo pilietinį orumą sieja ir su Pagrindinio šalies įstatymo žinojimu.

Komisijos pirmininkė paaiškino, jog toks egzaminas – vienas iš renginių, skirtų šalies Konstitucijos 15 –mečio proga. Spalio 25-ąją vyksiančiame iškilmingame renginyje šalies Konstitucijos egzamine geriausias žinias parodžiusiam vienam Lietuvos visuomenės atstovui ir vienam savivaldybės tarybos nariui šio projekto globėjas LR prezidentas Valdas Adamkus įteiks po specialų prizą. Beje, LR prezidento dovaną – specialiai išleistą su jo dedikacija Konstituciją gavo kiekvienas šį egzaminą laikęs asmuo.

Dar prieš susikaupiant šiam egzaminui trims kupiškiečiams – Birutei Vileišienei, Zitai Bartašytei ir rajono tarybos nariui Dangirdui Mikšiui, pajuokauta, jog jau aišku, kad šis politikas pateks į respublikinį turą, nes kito konkurento jam čia ir nebuvo. Tačiau partijos “Tvarka ir teisingumas„ rajono skyriaus pirmininkas, kad ir lengvai laimėjęs teisę į aukštesnį turą, buvo patenkintas, jog keblesnių klausimų jam buvo nedaug.

Dar prieš egzaminą Z. Bartašytė atviravo, jog toks egzaminas ir galimybė pasitikrinti savo žinias ją sudomino iš karto, kai tik apie jį sužinojo. B. Vileišienė sakė, jog jai savo teisinį išprusimą neseniai teko įrodyti dalyvaujant konkurse, kurį ji laimėjo, į valstybės tarnautojo pareigas. Tad kol žinios šviežios, kodėl nedalyvauti ir tokiame pilietiškumo ugdymo renginyje.

Konstitucijos egzamino dalyviams iš visų akivaizdoje atplėšto pako buvo išdalyti lapai su 25 klausimais, kuriems čia pat buvo ir atsakymas, tik jį reikėjo išrinkti iš keturių variantų. Tarp jų buvo ir klaidinančių, ir priverčiančių nusišypsoti. Pavyzdžiui, ar, pilnamečiams asmenims sudarant santuoką, reikia gauti tėvų, kaimynų sutikimą. Arba – Vinco Kudirkos ar Marijono Mikutavičiaus tekstas yra tapę LR valstybės himnu.

Klausimams atsakyti buvo skirta valanda , tačiau egzaminą laikę asmenys savo darbą baigė daug anksčiau. Komisija atsakymus ėmė tikrinti pagal visus reglamentus ir šio egzamino protokolą komisijos pirmininkas ir sekretorius pasirašė 12.50 valandą.

Kaip jau sakyta, D. Mikšys savo žiniomis rungsis respublikiniame ture su kitų šalies savivaldybių geriausiai Konstituciją išmanančiais politikais, o Zita Bartašytė, Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja, – su visuomenės atstovais. Ji teisingai atsakė į 23 klausimus ir tai geriausias rezultatas.

Pasak teisininkės V. Mičiūdienės, į kai kuriuos klausimus teisingą atsakymą pasirinkti klaidino ir tai, kad anksčiau veikusieji Konstitucijos straipsniai vėliau buvo pakeisti ir tokių pataisų buvusios net devynios.

Konstitucijos egzamino Kupiškyje komisijos pirmininkė sakė, jog jai ir sekretorei pasirašius šio egzamino rezultatų protokolą, atsakymų lapai, kaip ir buvo numatyta instrukcijoje, čia pat buvo sunaikinti.

Konstitucijos egzaminui buvo gauta klausimų šimtas egzempliorių ir Savivaldybės teisininkė mananti, kad ši medžiaga galėtų būti naudinga rajono mokyklų politologijos bei istorijos mokytojams, todėl šiuos klausimynus ir pasiūlysianti ugdymo įstaigoms.

Kaip jau buvo skelbta, iniciatyvos pirmą kartą visuomenei ir savivaldybių tarybų nariams surengti Konstitucijos žinių patikrinimą ėmėsi Teisingumo ministerija, šio renginio pagrindinis rėmėjas – “PAREX bankas„, buvo didelis pulkas egzaminų vykdytojų ir partnerių.

Panevėžio apskrityje šį egzaminą laikė 101 asmuo, tarp jų –29 politikai.

——-
Autorius: Eleonora Vaičeliūnienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video