2024/04/26

Džiaugtis, ar ne?

Pirmą kartą „Veido“ žurnalas paskelbė visų 60 šalies savivaldybių reitingų statistiką. Kaip jose keitėsi gyvenimas per pastaruosius šešerius metus buvo vertinama pagal 11 kriterijų.

Tarp Panevėžio apskrities savivaldybių Kupiškio rajonas, užimantis 16-ąją vietą – pirmauja. Nors mūsų rajone pastaraisiais metais gyventojų sumažėjo 4,78 proc., 40,63 proc. mažiau pastatyta negyvenamųjų pastatų, tačiau pagal kitus parametrus mes savo artimiausius kaimynus lenkiame. 2006 m. bedarbių ir darbingo amžiaus žmonių santykis Kupiškio r. buvo 3,4 proc. Nors per tą laikotarpį kupiškėnai negalėjo pasigirti naujų daugiabučių statybomis, bet individualių namų padaugėjo 25 proc. Vienam gyventojui biudžeto lėšos sudaro 1808 Lt, ES paramos lėšos – 1323 Lt, tiesioginės užsienio investicijos – 1446 Lt. Per 8 šių metų mėnesius šimtui tūkstančių gyventojų teko 700 nusikaltimų. Per 10 metų renovuota 50 proc. mokyklų. Rajone yra likę 35,87 proc. neasfaltuotų kelių. Gyventojų sergamumas tūkstančiui gyventojų – 1893,25.

Reitingo lentelėje Panevėžio rajonas užima 18 vietą, Panevėžio miestas – 32 tą, Pasvalys – 50-tą, Biržai – 57-tą ir Rokiškis – priešpaskutinę 59-ąją.

Pirmaujančių rajonų trejetuke Klaipėdos rajonas, Neringa ir Kėdainiai.

Tad ar džiaugtis tuo, ar ne? Ar statistika meluoja, ar visgi atspindi realybę, kad Kupiškio rajone jau ne taip blogai gyventi.

Tikrai niekas negalėtų paneigti, kad pastaruoju metu vizualus Kupiškio ir kai kurių jo miestelių vaizdas gerokai pasikeitė. Jau ne retenybė išvysti pastatus, besipuikuojančius nauja stogo danga, masiškai keičiami pastatų langai, turime ir vadinamųjų stiklinių statinių, daug lėšų skiriama aplinkos tvarkymui. Apie mokyklas – irgi teisybė. Taip pat tiesa, kad dar nemažai žmonių negali džiaugtis asfaltuotu keliuku. Tačiau tokių tarp biržiečių ir rokiškėnų dar daugiau. Ten dar likę per 51 proc. žvyrkelių. Nors rajone per šešerius metus nepastatyta naujų gamyklų, bet atsirado keli nauji prekybos centrai, administracinės ir komercinės paskirties pastatai, daug atnaujinta senų patalpų.

Gyventojų sumažėjo daugelyje šalies rajonų. Jų labiausiai daugėjo rajonuose aplink didmiesčius, pajūryje. Mūsų apskrityje be minuso ženklo šis parametras tik Panevėžio rajone (0,71 proc.). Oficiali statistika tikrai neatspindi realaus gyventojų skaičiaus. Juk ne vienas kupiškėnas yra rajone tik deklaravęs gyvenamąją vietą, o apsistojęs visiškai kitur. Galbūt yra ir atvirkščiai. Laikinų kupiškėnų būrį nuolat papildo čia vasarojantys, atostogaujantys žmonės, tam tikslui gražiausiose mūsų apylinkėse įsigiję sodybas.

Įtarti, jog visgi esam senstantis rajonas, leidžia sergamumo rodikliai. O gal tuos reikalus pataisytų visų taip trokštamas sveikatingumo kompleksas!?

Ar ateityje Kupiškio rajonui bus lemta tapti ta vieta Lietuvoje, kurioje norėtų daugelis apsigyventi, priklausys ir nuo rajono Savivaldybės vadovų, kurių rankose ir naujų investicijų pritraukimas, ir palankių sąlygų verslui užtikrinimas, ir mokėjimas suprasti savo krašto žmonių lūkesčius.

Juolab kad starto pozicijos šiuo metu itin geros.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video