2024/04/20

Naujoji tvarka gimnazijoje ne visiems prie širdies

Vyriausybės strateginio planavimo komitetas pritarė darbo grupės, vadovaujamos Švietimo ir mokslo ministerijos sekretoriaus Alvydo Puodžiuko parengtiems siūlymams dėl smurto prevencijos mokyklose.

Be krizių valdymo, socializacijos, smurto prevencijos ugdymo įstaigose, pozityvios tėvystės, vaikų apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio, gaunamo viešojo naudojimo kompiuteriniais tinklais ir kt. programų įgyvendinimo, yra siūloma mokyklose ir jų prieigose įdiegti specialias apsaugos priemones; vaizdo stebėjimo kameras, aptverti mokyklų teritorijas. Dėl pastarųjų priemonių reikalingumo yra įvairių nuomonių. Vieni joms pritaria, kiti retoriškai klausia, ar tai nebus asmens laisvės ir privatumo pažeidimas.


Nuomonės išsiskyrė

Pasidomėti šia tema paskatino ir nugirstas vienos Kupiškio gimnazistės skundas namiškiams, kad mokykloje rakinamos durys ir jiems per ilgąją pertrauką ar per, vadinamuosius langus, t.y. kai būna kelios laisvos pamokos iki kitų užsiėmimų, draudžiama išeiti iš mokyklos. Tokia dukros mokykloje pradėta praktikuoti naujove piktinosi ir toje tvarkoje įžvelgė vaiko laisvių pažeidimą jos motina. Tai jai buvo naujiena. Paklausus apie tuos draudimus dar kelių gimnazistų tėvų (jie pageidavo neviešinti jų pavardžių), paaiškėjo, kad pastarieji tai naujovei iš esmės neprieštarauja. Viena mama visgi pridūrė, jog sūnus skundėsi, kad ne visada spėja pavalgyti valgykloje per didžiąją pertrauką. Kita mūsų pokalbį užbaigė tiesiai šviesiai: „Nėra reikalo per pertraukas rūkyti. Paskui perbalę, bloguojantys sliūkina į pamokas. Kaip begali galva dirbti po to?“

Vaikų labui

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virginijus Žilinskas informavo, kad pirmų, antrų ir trečių gimnazijos klasių moksleiviai su jų ugdymo įstaigą pasirašė naujas sutartis, kuriose įtraukti nauji dalykai, kurių senosiose sutartyse nebuvo. Tai punktas dėl draudimo filmuoti, fotografuoti mobiliaisiais telefonais ir fotoaparatais bei skleisti internetinėje erdvėje kito žmogaus privatumą pažeidžiančią informaciją. Kitas punktas – dėl pertraukų ir laisvų pamokų metu buvimo mokyklos pastate arba mokyklos teritorijoje.

Direktorius patikino, kad sutarties turinio pakeitimas buvo svarstytas mokyklos taryboje, į kurią įeina ir pedagogų, ir tėvų , ir moksleivių atstovai. Klasių vadovai apie numatomus pokyčius informavo auklėtinių tėvus susirinkimuose. Iš esmės beveik visa gimnazijos bendruomenė tiems pokyčiams pritarė.

V.Žilinskas priminė, jog gimnazija už savo auklėtinių saugumą atsako ne tik per pamokas, bet ir per pertraukas. Pedagogams neramu, kai jų auklėtiniai per laisvus tarpus tarp pamokų nežinia kur iš mokyklos pradingsta, kai kurie net savo automobiliais. Sugriežtinus gimnazijoje tvarką siekiama jos auklėtinius apsaugoti nuo narkotikų prekeivių, nuo įsivėlimo į bereikalingus konfliktus, galų gale nuo besaikio rūkymo. Pedagogams ne paslaptis, kad palyginti yra daug per pertraukas keliaujančių parūkyti į Pakupį, nes mokykloje tai daryti – draudžiama.

Švies

Paklaustas, kur gi gimnazistams pasidėti, ką veikti, pavyzdžiui, per 2 val pertrauką, gimnazijos vadovas sakė, kad mokyklos bibliotekoje yra palydovinis ryšys, televizorius. Čia vaikai galės žiūrėti per Diskoveri kanalą transliuojamas mokslo populiarinimo programas Animal Planet ir kt. Televizorius jau nupirktas ir klubui „Riba“. Jo patalpose, prie valgyklos, netrukus irgi bus galima stebėti Eurosport ir MTV ir kitas muzikines programas. Kad vaikai nežiūrėtų kokių beverčių serialų bus atsakinga bibliotekininkė ir inžinierius. Kas norės, laisvalaikį galės praleisti ir skaitykloje, kur yra daug naujausių žurnalų ir kitos literatūros.

V.Žilinskas sutiko, kad dėl minėtų naujovių yra įvairių reakcijų. Pirmosios rugsėjo savaitės buvo skirtos jų sklaidai. Kalbėta su tėvais, su pavaduotoja apsilankyta klasėse. Šiuo metu jau žiūrima, kaip praktiškai gimnazistai laikosi sutartyje numatytų įsipareigojimų. Jie liečia ir abiturientus, nors jie naujų sutarčių su gimnazija nepasirašė. Juos laikytis naujosios tvarkos įpareigoja pakoreguotos mokinio elgesio taisyklės, kuriose yra numatyta, jog mokiniai be tikslo nevaikščios po kitas erdves.

Pasidomėjus, ar yra numatyti kažkokie išskirtiniai atvejai, jei vaikui prireiktų per pertrauką kur nors nueiti už mokyklos ribų, gimnazijos vadovas neatmetė to, kad gali būti įvairių situacijų. Labai drastiškai ši naujovė nebus įgyvendinama. Pavyzdžiui, gimnazistas gyvena visiškai šalia mokyklos ir kasdien eidavo į namus pietauti. Galbūt tokiais atvejais jam reikėtų tartis su klasės vadove. Viskas konkretizuosis praktiškai įgyvendinant naująją elgesio gimnazijoje tvarką. Šiuo metu svarbu judėti į priekį, kad nebeliktų betikslio šlaistymosi gatvėse. Direktorius nenorėjo sutikti su teiginiu, kad gimnazistai nespėja pavalgyti valgykloje. Anot jo, bėda, kad jie labiau nori čipsų, o ne sveikesnio maisto.

Stebi kameros

Kupiškio Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje palaikyti tvarką ir užtikrinti mokinių saugumą padeda koridoriuose įrengta vaizdo stebėjimo sistema. Pasak šios ugdymo įstaigos direktoriaus Rimvydo Latvio, praėjusiais mokslo metais pas juos vyko akcija, kurios metu nustatytos nesaugiausios vietos mokykloje ir jos teritorijoje. Tose vietose yra sustiprintas budėjimas. Jų mokyklos moksleiviai dažniausiai valgo valgykloje arba ką nors nusiperka bufete. Vaikščiojančių apsipirkti į miestą nėra labai daug. Visgi jis pastebi būrelius moksleivių traukiančių „Žemaitijos pieno“ parduotuvės link. „Neįmanoma uždrausti eiti vaikams per pertraukas iš mokyklos. Čia ir 1,5 m.tvora neapsaugos. Žinoma, mūsų mokykloje lengvesnė situacija, kadangi nebeliko profilinio mokymo ir dėl to išnyko vadinamieji langai. Mums aktualesnė bėgimo iš pamokų problema. Nuolat tikriname, kaip lankomos paskutinės pamokos. Yra tam sudaryta prevencinė grupė. Tad su tais, kurie anksčiau pasprunka iš mokyklos, kalba būna griežtesnė, bėgliams taikomos tam tikros sankcijos“, – dėstė savo požiūrį direktorius.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video