2024/04/19

Ugniagesiai – už saugią vaikų kasdienybę

Rajono ugdymo įstaigų pradinukai nuo šios savaitės gali pradėti laukti svečių – Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, kaip ir kasmet, organizuoja akciją „Būk saugus, moksleivi“, kurios tikslas – supažindinti pradinių klasių mokinius su saugaus elgesio taisyklėmis namuose, mokykloje, gamtoje, paaiškinti, kaip išvengti gaisro ir kaip reikėtų elgtis jam kilus.

Departamento duomenimis, šiemet gaisruose jau žuvo 8 vaikai, o 28 patyrė įvairių traumų. Pernai gaisrai nusinešė 12 vaikų gyvybes, 40 vaikų buvo traumuoti. Šiemet ugniagesiai per gaisrus išgelbėjo 42 vaikus, pernai – 34. Visi tragiškai pasibaigę gaisrai kilo kaimuose. Šių nelaimių būtų išvengta, jeigu vaikai namuose nebūtų buvę palikti be suaugusiųjų priežiūros.

Dėl vaikų išdykavimo su ugnimi šiemet jau kilo apie 250 gaisrų. Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos vyresnysis inspektorius, vidaus tarnybos kapitonas Raimondas Kurkulis informavo, kad mūsų rajone vaikai pernai ir užpernai sukėlė po 11 gaisrų, per šiuos metus – jau šešis. Pašnekovas džiaugėsi, kad per šiuos įvykius nė vieno žuvusio ar traumuoto nebuvo. Iš rimtesnių šiemet mažųjų rajono gyventojų sukeltų gaisrų R. Kurkulis paminėjo du įvykius. Gegužės 21 d. Girsteikių k. (Alizavo sen.), nors tėvai ir buvo namuose, 2,5 metukų berniukas uždegė drabužius koridoriuje. Apdegė siena, koridoriuje buvę daiktai. Jei ne laiku iškviesti ugniagesiai, gaisro pasekmės būtų buvę kur kas baisesnės.

Gegužės 26 d. su ugnimi žaidęs aštuonmetis padegė ūkinį pastatą Vederiškių kaime (Šimonių sen.). Berniuko tėvai tuo metu nebuvo namuose, darbavosi ūkyje. Kol jie pamatė, kas atsitiko, ugnis jau liejosi per stogą. Liepsnos visiškai sunaikino medinį pastatą.

R. Kurkulis priminė, kad tėvams už vaikų nepriežiūrą gresia administracinė atsakomybė, o jei sunaikinamas svetimas turtas – ir nuostolių atlyginimas.

Itin svarbu, kad suaugusieji mokytų vaikus saugaus elgesio su ugnimi taisyklių. Prevencinė šviečiamoji veikla nesvetima ir ugniagesiams. Būsimi Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų susitikimai su rajono pradinukais – šiemet ne pirmieji renginiai su jaunimu. Kovo mėnesį ugniagesiai bendravo su Kupiškio vaikų ir jaunimo centro „Varpelis“ auklėtiniais, balandį vyko renginys su rajono ugdymo įstaigų pradinukais „Saugus aš, saugūs namai, saugi aplinka“. „Dabar, suderinę su mokyklų vadovais, važinėsime po visas rajono mokyklas, susitiksime su pradinukais, dalysime lankstinukus, atmintines priešgaisrine tematika (už galimybę juos pagaminti esame dėkingi Savivaldybei), paaiškinsime, kaip apsisaugoti nuo skaudžių nelaimių“, – sakė R. Kurkulis.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video