2024/04/26

Smuikas pravirko per komuniją

Sekmadienį Votyvos mišias Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje aukojęs vikaras Mindaugas Mizaras nuoširdžiai džiaugėsi matydamas tiek daug parapijiečių, tarp kurių buvo ir nemažai jaunimo. Jis net darė prielaidą, jog ne viena dešimtis jų galbūt atėjo tik todėl, kad buvo skelbta apie po pamaldų bažnyčioje įvyksiantį ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje užsienio šalių žinomo atlikėjo Martyno Švėgždos von Bekker koncertą.

Bet jeigu būtų ir toks atvejis, argi jis peiktinas? Labai įtaigiai apie tai, jog tikėjimo reikia ne tik mokyti, bet ir skatinti jį reprezentuoti, kalbėjo parapijiečiams jaunas pamokslininkas.

Ir šį kartą klausytojai laukė įprasto: pasibaigus šv. Mišioms, prieš presbiteriją išeis atlikėjas. Tačiau menininkas smuiką pravirkdė daug anksčiau – per Švenčiausiojo dalijimą.

Savo programoje pirmą kartą Kupiškyje koncertavęs įžymus smuikininkas atliko baroko ir romantikos stiliaus pasaulio klasikos bei šio laikmečio lietuvių kompozitorių kūrinių.

Dėkodamas už nuoširdžius plojimus, dekano kanauninko Vlado Rabašausko ir muzikos mokyklos direktorės Erikos Mackelienės visų vardu pasakytus padėkos žodžius, jam įteiktas gėles, M. Švėgžda von Bekker sakė, jog pastaruoju metu jam nemažai teko koncertuoti ir Čikagoje (JAV), kurioje jau yra susitelkusi pusės milijonų žmonių lietuvių bendruomenė. Menininkas ne kartą akcentavo tėvų priedermę stengtis suteikti savo vaikams reikiamą išsilavinimą, kad jie galėtų rasti vietą gyvenime. Tokios pasakiškos muzikos pripildytoje bažnyčios erdvėje svečias tikriausiai nenorėjo ištarti žodžių : “jog nebūtų engiamais juodadarbiais„.

Smuikininkas M. Švėgžda von Bekker, visai neakcentuodamas savo keturiasdešimtmečio, dalija savo Tėvynės žmonėms neįkainojamą dovaną – labai menišką muzikos kūrinių atlikimą. Tarp laimingųjų buvo ir kupiškėnai, atėjusieji Jo pasiklausyti.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video