2024/04/24

Šepetos žmonės neturi nei kur nusimaudyt, nei kur pasimelst

Praėjusią savaitę rajono Savivaldybės vadovai pradėjo derybas su Kupiškio pensionato direktoriumi dėl pagalbos Šepetos gyvenvietės žmonėms, kurių dalis neturi kur nusimaudyti, o pasimelsti šepetiškiai turi vykti į Kupiškio, Šimonių bažnyčias ar kitur esančius maldos namus.

Šepetoje bažnyčios niekada nebuvo, bet pirtyje vietos gyventojai kažkada maudydavosi. Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis pasakojo, kad tą pirtį eksploatavo “Durpetos„ įmonė, bet leisdavo nusimaudyti ne tik saviems darbuotojams. Čia galėdavo lankytis ir visi gyvenvietės žmonės.

Tačiau “Durpetos„ vadovai pasiskaičiavo, kad jiems tokias paslaugas tiekti yra per brangu. Buvo įrengti dušai darbuotojams apsiprausti, o pirties nebeliko. Tai atsitiko beveik prieš dešimt metų.

Kažkada šepetiškiams buvo sudarytos sąlygos nusimaudyti visai šalia esančiame Kupiškio pensionate, bet čia prasidėjus remonto darbams tų paslaugų nebeteikė ir pensionatas.

Dabar norintys nusimaudyti Šepetos gyventojai yra nuvežami į pirtį Kupiškyje. Tačiau vietiniai žmonės pageidauja pirties Šepetoje. Jie norėtų vietoje turėti ir savo bažnyčią.

Derybos prasidėjo

Praėjusią savaitę Kupiškio pensionato direktorius Dainius Bardauskas priėmė solidžią rajono vadovų delegaciją. Į svečius atvyko rajono meras Jonas Jarutis, jo pavaduotojas Aidas Mikėnas, Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, Kupiškio seniūnas Julius Vytautas Semėnas.

Susirinkę vyrai svarstė, ar nebūtų galima drauge išspręsti šepetiškiams rūpimų klausimų. J. Jarutis sakė, kad šiuo metu Šepetoje net nelabai yra kur tą pirtį rengti. Be to, jos eksploatacija būtų labai brangi. Tuo tarpu pensionate yra įrengta puiki pirtis, kuria dabar naudojasi tik vietiniai gyventojai. Kupiškio vadovai domėjosi, ar nebūtų galima išplėsti šios pirties paslaugų ir leisti čia maudytis šepetiškiams.

J. V. Semėnas pasakojo, kad susitarus dėl paslaugų pensionate, atkristų gana brangi transporto problema. Dabar sutartu laiku žmonės yra nuvežami į Kupiškį, bet vis tiek ne visi yra tuo patenkinti.

J. V. Semėnas sakė, jog šepetiškiai norėtų, kad jiems būtų pastatyta ir atskira koplyčia, bet ji yra pensionate, vos už kelių šimtų metrų nuo gyvenvietės. Negi verta statyti dar vieną koplyčią? Žinoma, reikia suderinti su pensionato vadovais, kad jie leistų naudotis šiais maldos namais. Susitarti dėl to reikės ir su dvasininkais.

Pensionato direktorius nusiteikęs geranoriškai

D. Bardauskas, išklausęs rajono valdžios argumentų, negalėjo besąlygiškai pritarti visiems prašymams. Jis sakė, kad dar turi pasitarti su savo darbuotojais, pasiderinti su Apskrities vadovais, nes Apskrities viršininko administracija yra pensionato steigėja. Nepaisant to, sutikus šepetiškiams teikti minėtas paslaugas, pensionato teritorijoje lankytųsi daugiau žmonių, direktorius yra linkęs palankiai spręsti šias problemas. Žinoma, netolimoje ateityje dar reikės aptarti kai kurias detales.

Reikia pagalbos ir pensionatui

Savo ruožtu D. Bardauskas turėjo prašymą ir Savivaldybei. Pensionatas turi tokią įsisenėjusią problemą. Per pensionato gyvenamųjų namų kvartaliuką iš šalia esančių miškų sunkiasvorės transporto priemonės jau kuris laikas veža medieną. Neretai pravažiuoja ir traktoriai, pienovežiai ir kitas transportas. Taip yra ne tik gadinama pensionato kiemo danga, bet tas eismas tikrai nepadidina nei saugumo, nei gyventojų ramybės.

Administracijos direktorius Ž. Aukštikalnis sakė, kad ta problema nebuvo tokia aštri, kol miškas buvo valstybinis. Dabar privatininkams išdalinus po kelis hektarus, atsirado daug savininkų, kurie visokiais reikalais važiuoja per pensionato kiemą, nes kito kelio praktiškai nėra.

J. Jarutis sakė, kad svarstant kitų metų biudžetą, Kupiškio seniūnas turėtų nusistatyti prioritetus ir gal būt apvažiavimo problemą bus galima išspręsti. Apvažiavimo nutiesimas nėra toks paprastas reikalas, nes su Vyriausybe teks suderinti kai kuriuos žemės klausimus. Tačiau, atrodo, kad ir tai bus galima išspręsti.

Politinė priklausomybė netrukdė

Šiuos rajono gyventojams aktualius klausimus svarstė įvairioms partijoms priklausantys vyrai.

J. Jarutis ir J. V. Semėnas yra valstiečiai liaudininkai, D. Bardauskas – konservatorius, A. Mikėnas priklauso Darbo partijai, Ž. Aukštikalnis nėra jokios partijos narys.

paisant to, susitikime kalbėjo argumentai, o ne emocijos, todėl ir pašnekesys buvo rezultatyvus.

Atrodo, kad skirtingų partijų žmonės po truputį išmoksta susikalbėti. Jei taip bus ir toliau, rajono gyventojai tik laimės.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video