2024/04/27

Ar Kupiškis taps vėjo jėgainių kraštu?

Trečiadienį pas rajono merą Joną Jarutį lankėsi bendros Vokietijos, Prancūzijos, Liuksemburgo ir Lietuvos įmonės UAB„ Vatlit„ generalinis direktorius Joerd Temme, direktorius Grigorij Weise bei Lietuvos šalį šioje įmonėje atstovaujantis direktorius Gintautas Valatka. Pagrindinis šio apsilankymo tikslas vėjo jėgainių parko statymas ne kur kitur, o Kupiškio rajone.

“Vasiukų„ šleifas

Matyt garsusis “Vasiukų„ projektas, kai Savivaldybė išskėstomis rankomis sutiko liūdnai pagarsėjusį Alių Eiduką, siūlantį Kupiškyje pastatyti atsinaujinančios energijos kompleksą ir iš perdirbtų kvietrugių bei cukrinių runkelių pagaminti produkciją (etanolį), kuri bus naudojamas ekologiškai švariam bioelektrinės kurui, dar ilgai išliks įtarumo ir baimės daugiau nebeapsijuokti etalonu.

Gal kaip tik todėl meras J. Jarutis labai korektiškai, bet be didelių emocijų ar susižavėjimo protrūkių sutiko ir minėtąją delegaciją. Generalinis užsienio kompanijos direktorius J. Temme dar susitikimo pradžioje pažymėjo, kad jų techniškai parengti ir sumontuoti vėjo jėgainių parkai, gaminantys alternatyvią regeneratyvinę energiją, dirba net 25 pasaulio šalyse.

Salamiestyje – geriausi vėjai

Prieš atvykdami pas merą, dar prieš pusantro mėnesio, bendrovės specialistai važinėjo po Kupiškio rajoną ir tyrė mūsų landšafto tinkamumą šių jėgainių statybai. Pasak jų, Kupiškis ideali vieta vėjo jėgainių parkams. Kol kas yra manoma, kad labiausiai tinkanti vieta šiam parkui atsirasti yra Salamiesčio prieigose, ūkininko Algio Baniulio žemėje.

Gavus rajono Tarybos pritarimą ir atlikus visą planavimo bei techninį darbą, netoli Salamiesčio galėtų atsirasti 10 vėjo jėgainių parkas. Tokios jėgainės gan populiarios Olandijoje ir Vokietijoje, jų jau esama ir mūsų pamaryje. Beje, pati jėgainė apačioje užima visai nedaug vietos, tad, kaip pastebėjo svečiai, čia galima auginti žemės ūkio kultūras.

Kad žmonės nesibaimintų “dangaus kryžių„

Pasak bendrovės “Vatlit„ vadovų čia labai svarbu sujungti į vieną vietą du aspektus, tai techninį racionalumą ir žmonių emocijas. Mat vėjo jėgainės gerokai pakeis horizontalų kraštovaizdį. Tokiam landšafto pakeitikui turi pritarti žmonės, nes žmogiškasis faktorius, kaip tvirtino generalinio direktoriaus pavaduotojas Grigorij Weise, jų projekto įgyvendinimui labai svarbus. Paklausus apie realią naudą rajonui, jis pasakė, kad tai labai priklauso nuo pačios Kupiškio rajono Tarybos sprendimų ir leistinų kvotų. Štai, pavyzdžiui, žmonės, gyvenantys netoli Ignalinos atominės elektrinės, už elektros energiją moka per pusę pigiau. Taip galėtų būti ir mūsų rajonui, čia pastačius vėjo jėgainių parką. Aišku, kol kas tai tik teoriniai išvedžiojimai.

Galbūt už elektros energiją mokėsime pigiau

Nemažiau svarbus faktorius, pasak generalinio direktoriaus J. Temme, tai ir šios regeneratyvinės elektros energijos patikimumas. Nereikia pamiršti, kad 2009 metais sustabdžius Ignalinos AE beveik 10 metų elektros energijos mūsų šalyje stigs arba mes brangiai turėsime ją pirkti iš Ukrainos ar kitų šalių. Pastačius elektros jėgainių parką papildomai atsiras 20-30 naujų darbo vietų, jauni rajono, o šiuo atveju gal labiau salamiestėnai, Vokietijoje pusę metų bus apmokomi kaip reikia naudoti ir prižiūrėti jėgaines. Vienoje jų būna įmontuota net 200 kompiuterių. Taigi atsiras nauja žemdirbių (ūkininkų) – energetikų karta.

Kad Taryba veiktų kompetentingai

Taigi, regis, naujų technologijų atėjimas gali ne tik landšaftiškai praturtinti mūsų rajono veidą. Žinoma, iki galutinio projekto įgyvendinimo reikia ne tik rajono Tarybos pritarimo, bet ir išsamaus techninio ir finansinio įvertinimo. Bendros Vokietijos, Prancūzijos, Liuksemburgo ir Lietuvos įmonės generalinis direktorius yra pasirengęs ryžtingai eiti pirmyn ir gavęs rajono mero J. Jaručio bei rajono Tarybos pritarimą dar kartą išžvalgyti pasirinktą vietovę ir pradėti planavimo bei techninius darbus. Kupiškis dėl palankių vėjų Lietuvoje yra pirmoji vieta, kurioje turėtų suktis vėjo jėgainės ir mums gaminti elektros energiją, be mūsų rajono “Vatlit„ bendrovė planuoja pastatyti dar 4 ar 5 parkus kitose Lietuvos vietose.

Baigiantis susitikimui meras Jonas Jarutis savo ruožtu užsienio kompanijos atstovus patikino, kad šis projektas bus detaliai apsvarstytas ir išanalizuotas rajono Taryboje artimiausiu metu, jei reikės bus kreipiamasi patarimų ir į energetikos specialistus. Tad belieka tikėtis, kad šįkart, regis, vertinga iniciatyva nesulauks garsiųjų “Vasiukų„ likimo ir išties gausime alternatyvią elektros energiją!

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video