2024/05/03

Vytautui Stančikui padės apsispręsti

Dar niekaip nepasibaigia Renato Stančiko daugiau nei prieš metus padarytos avarijos nagrinėjimas, o į naują garsią istoriją jau įsipainiojo ir jo tėvas Vytautas Stančikas, užimantis aukštas pareigas rajono policijoje.

Jau kelias savaites po rajono komisariatą klajojo beveik vieša paslaptis – prokuratūra susidomėjo Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininko Vytauto Stančiko veikla. Tačiau, kas konkrečiai užkliuvo prokurorams, buvo ne visai aišku.

Pagaliau praėjusį ketvirtadienį V. Stančikui buvo pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba, o penktadienį tiriant pareigūno veiklą buvo žengtas pirmas viešas žingsnis – Panevėžio apylinkės teismas mėnesiui jį nušalino nuo užimamų pareigų, nes bylą tiriantiems pareigūnams pasirodė, kad toliau dirbdamas V. Stančikas gali trukdyti nustatyti objektyvią tiesą.

Kokios gi tiesos ieško teisėsaugininkai?

Paprastai, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, pareigūnai nuo visuomenės atsiriboja tylos siena. Jei byloje figūruoja koks nors teisėsaugos pareigūnas, ta siena tampa ne pertvara į vaikų kambarį – ji atitinka banko saugyklos reikalavimus.

Visgi pamažu aiškėja, kas šiuo atveju yra tiriama. Policija sustabdė kelių eismo taisyklių pažeidėją. Kai buvo patikrintas jo vairuotojo pažymėjimas, nustatyta, kad šis dokumentas už anksčiau padarytą pažeidimą iš vairuotojo buvo atimtas. Atrodo, vairuotojo pažymėjimas turėtų gulėti Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio vadovo V. Stančiko seife, o ne pažeidėjo kišenėje.

Pareigūnai aiškinasi, kokiu būdu vairuotojas sugebėjo atgauti pažymėjimą.

Beje, neseniai kalbėdamas su “Kupiškėnų mintimis„, V. Stančikas sakė, kad vairuotojai, praradę teisę vairuoti, neskuba tų pažymėjimų atsiimti net ir tada, kai baigiasi atėmimo terminas. Mat norint susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą, reikia iš naujo laikyti egzaminus, o žmonės to daryti nenori arba privengia, nes nelabai pasitiki savo žiniomis. Gal ir taip. Bet jeigu pažymėjimą atgauti galima ir kitais būdais, kam tada perlaikinėti egzaminus?

Kol kas neaišku, ar V. Stančikas yra kaltas, o jei ir kaltas, tai koks tos kaltės dydis? Aišku viena – šį kartą atsakymų nereiks laukti taip ilgai, kaip R. Stančiko istorijoje.

Stančikų bylų tyrimas iš pradžių vyko panašiai. “Kupiškėnų mintys„ jau ne kartą rašė apie Renato bylos klajones po tyrimo institucijas. Iš pradžių bylą nagrinėjo Kupiškio apylinkės prokuratūra, vėliau ją perėmė Panevėžio apygardos prokuratūra, dar vėliau Rokiškio apylinkės prokuratūra. Ten ja užsiėmė viena prokurorė, vėliau ji atsisakė tos bylos, todėl tyrimą perėmė kitas prokuroras.

V. Stančiko bylą taip pat pradėjo Kupiškio apylinkės prokuratūra, bet netrukus ji buvo perduota Panevėžio prokurorams, kurie peradresavo tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Tai ir yra esminis tėvo ir sūnaus bylų nagrinėjimo skirtumas.

Renatas nėra pareigūnas, todėl jo nuotykiai neįeina į STT interesų lauką, o tėvu ši tarnyba susidomėjo.

Žinant, kad bylą nagrinėjanti Panevėžio STT paprastai visose bylose pasiekia rezultatų, reikia manyti, kad tėvo istorija, nors ir pradėta tirti metais vėliau nei sūnaus, bus ištirta kur kas greičiau.

Po to kai pernai vasarą Renatas Stančikas vieną po kitos padarė dvi avarijas, pats Vytautas Stančikas buvo prakalbęs, kad jis atsistatydins iš užimamų pareigų. Vėliau kažkodėl persigalvojo ir “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad palauks sūnaus teismo. Jei bus pripažinta, kad jis kaltas, tada tėvas priims sprendimą dėl tolesnio darbo.

Dabar galima manyti, kad V. Stančikas pavėlavo priimti sprendimą. Už jį jau gali nuspręsti kiti.

O tyrimas jau įgauna pagreitį. Antradienį rajono policijos komisariate apsilankė vyrai raudonais kaklaraiščiais iš Vilniaus – eismo priežiūros specialistai atsišvietinėjo dokumentus ir toliau domėjosi nuo pareigų nušalinto V. Stančiko veikla.

Kol tyrimas nebaigtas, sąmokslo teorijų kūrėjai svarsto, ar ši istorija dėl vairuotojo pažymėjimo iškilo į dienos šviesą atsitiktinai, ar kažkam iš didesnių vadų atsibodo laukti, kol V. Stančikas pats apsispręs palikti savo postą.

Tuo tarpu Renato avarijų tyrėjai vis tebelaukia galutinių ekspertizės išvadų…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video