2024/05/02

Namai be numerių sufleruoja apie miesto chaotišką tvarkymą

Kupiškėnai atkreipė dėmesį, jog miesto centre, Vytauto g. pradžioje, net trys namai neturi numerių. Vietiniai gal ir be jų ras, kur yra tautodailės parduotuvė, vaistinė „Camelia“ ar naujasis komercinis pastatas. Tačiau kaip paaiškinti visiems kitiems jų buvimo vietą?

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis informavo, kad pastatų numeriais privalo pasirūpinti jų savininkai ir sakė priminsiąs jiems tai.

Naujojo komercinio centro savininkė Birutė Ruzgienė patikslino, kad ant jos pastato yra pritvirtintas numeris. Tačiau ji sutiko su tuo, jog praeiviai tikrai gali jo nepastebėti, nes jį užstoja audinių parduotuvės reklama. Verslininkė patikino, kad tam numeriui ateityje parinks geresnę vietą. Anot jos, įsigyti namo numerių nėra keblu. Jų pilnos parduotuvės. Jie pigūs.

Pasidairius po miestą į akis krinta tai, jog ne visi pastatų numeriai vienodo dizaino. Vyriausioji rajono architektė Euchrida Sipavičienė sakė, kad kol kas nėra reikalaujama vienodumo šioje srityje. Ateityje galbūt ir verta būtų apie tai pamąstyti.

Vyr. specialistas miesto reikalams Antanas Odinas paaiškino, kad namo numeriai pastatams suteikiami ir keičiami vadovaujantis 2003 m. spalio 23 d. Vyriausybės nutarimu ir vėlesnėmis šio nutarimo redakcijomis. Ten yra numatyta, kad pastatų numeraciją, gatvių pavadinimų lentelių aukštį reikėtų derinti su Savivaldybe. Tie užrašai turi būti gerai matomoje vietoje. Jis irgi to reikalaująs iš kupiškėnų. Kol kas Kupiškis neturi miesto tvarkymo taisyklių, kur konkrečiai ir aiškiai, pavyzdžiui kaip Vilniaus miesto tvarkymo taisyklėse, būtų apibrėžta, kokios formos numeriai ar gatvės lentelės būtų tvirtinamos, kaip ir kur jas įsigyti. Anot A. Odino, prieš keletą metų tokios taisyklės buvo parengtos, bet jų nepatvirtino rajono Taryba. Šiuo metu miestelėnams, kurie į jį kreipiasi dėl namo numerio tvirtinimo, patariąs, kad tie numeriai lygiuotų su kaimyninių namų numeriais. Šiaip pagal reikalavimus jie gali būti tvirtinami 2-4 m aukštyje, paprastai dešinėje, ant pirmojo namo kampo. Na, o vienoda numerių, gatvių lentelių forma visgi turėtų pasirūpinti vyriausioji architektė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video