2024/05/02

Triatlone bus kovojama ir dėl olimpinių balų

Rytoj prie Kupiškio vyksiąs atviras Lietuvos triatlono čempionatas turėtų būti ne tik puikus reginys žiūrovams. Sportininkams tai bus labai rimtos varžybos, todėl jėgų pergalei pasiekti jie neturėtų gailėti.

Pagal galiojančius nuostatus, nacionaliniuose čempionatuose elito grupėje sportininkų iškovoti taškai skaičiuojamu į olimpinę įskaitą. Norėdami pakliūti į Olimpines žaidynes, triatlonininkai per keturių metų ciklą nuo Olimpiados iki Olimpiados turi sukaupti maksimalų taškų skaičių. Į Olimpines žaidynes važiuoja tik daugiausiai taškų surinkę triatlonininkai.

Įvairių šalių čempionatuose elito grupėje dalyvaujantys sportininkai taškus gauna tik tada, jei nužima pirmąsias vietas. Dėl to sportininkai noriai važiuoja į kitų šalių čempionatus medžioti olimpinių taškų. Žinoma, jie renkasi tų šalių čempionatus, kuriuose galima pretenduoti į pirmąją vietą.

Lietuvos čempionate nedalyvauja triatlonu itin garsėjančių valstybių sportininkai, todėl aplinkinių šalių Latvijos, Estijos, Baltarusijos sportininkai manydami, kad pas mus galima sėkmingai pakovoti dėl pirmosios vietos ir gauti olimpinių taškų, atsiunčia gana pajėgius triatlonininkus.

Lietuvos triatlonininkai taip pat vyksta į kitas šalis kovoti dėl olimpinių taškų. Jie dalyvavo Estijos, Lenkijos čempionatuose ir gavo įskaitinių taškų. Sėkmingai Lenkijos čempionate pasirodė panevėžietis Aleksandras Ščiokinas, kuris ten užėmė pirmąją vietą. Įskaitinių taškų yra gavusi ir Panevėžio triatlonininkė Alina Padleckaitė.

Lietuvos triatlono atvirojo čempionato organizatorius Vidmantas Urbonas “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad Lietuvos sportininkams patekti tarp septyniasdešimt penkių laimingųjų, kurie važiuos į Olimpiadą Pekine, dar nėra realių galimybių. Kol kas tokio lygio triatlonininkų Lietuvoje nėra ir nesimato, kad bus artimiausioje ateityje.

Norint patekti į Olimpines žaidynes, galima eiti ir kitu keliu. Teisę rungtyniauti Olimpiadoje įgauna ir paskutinių metų visų kontinentų čempionai, tačiau ir čia Lietuvos sportininkai dar negali deramai pasipriešininti triatlono grandams. Olimpinėje distancijoje pajėgiausi pasaulio triatlonininkai pasiekia tokius rezultatus visose trijose rungtyse, kad jeigu jie dalyvautų Lietuvos plaukimo, bėgimo ar dviračių sporto pirmenybėse, visur taptų prizininkais.

Šiuo metu Lietuvoje triatlonu užsiiminėja beveik tik jaunimas, todėl rytoj vyksiančiame čempionate didelių Lietuvos sportininkų pergalių vargu ar galima tikėtis. Žinoma, moterų elito grupėje gali žiūrovus pradžiuginti panevėžietė Justina Jackutė, gal dar vienas kitas sportininkas.

Varžybų organizatoriai ragina kupiškėnus ne tik stebėti varžybas, bet ir patiems suorganizuoti komandas ir dalyvauti estafetės varžybose, apie kurias “Kupiškėnų mintys„ rašė praėjusiame numeryje.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video