2024/05/02

Nepadidintos algos šventinės nuotaikos nesugadino

Šiandien – Mokslo ir žinių diena, tačiau pedagogams ji nėra tokia džiaugsminga, kaip to norėtųsi ir galėtų būti. Nuo rugsėjo pirmosios mokytojai negaus švietimo ir mokslo ministrės žadėtų didesnių atlyginimų. Maždaug 100 litų bus pridedama tik klasių vadovams. Vienos atsakingiausių ir humaniškiausios profesijos atstovai tampa ir mažiausiai uždirbančiais specialistais, ką girdėti prieš pradedant naujuosius mokslo metus yra išties nemalonu. Visgi mūsų rajono mokytojai deramai pasiruošė rugsėjo 1-ajai ir naujiesiems mokslo metams.

Tai patvirtino ir prieš rugsėjo 1-ąją surengtas rajono ugdymo įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų pasitarimas, vykęs Kupiškio kultūros centro vitražų salėje.

Šiais mokslo metais rajono bendrojo lavinimo mokyklas lankys 3560 moksleivių. Iš jų 252 pirmokai, 310 penktokų, 275 abiturientai, 396 moksleiviai šiemet baigs pagrindinę mokyklą. Praėjusiais metais rajono mokyklas lankė 100 moksleivių daugiau. Kaimo mokyklose moksleivių skaičius išliko tas pats, tačiau jų sumažėjo Kupiškyje. Rajone dirbs 371 mokytojas, 57 ikimokyklinio ugdymo pedagogai.

Pagrindinį pranešimą rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarime padarė rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius. Grįžęs iš Vilniaus, kur dalyvavo pasitarime Švietimo ir mokslo ministerijoje, R. Jocius supažindino mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovus su švietimo politikos naujovėmis 2007-2008 mokslo metais. Skyriaus vedėjas perteikė pagrindines respublikiniame švietimo skyrių vadovų pasitarime išsakytas ministro pirmininko Gedimino Kirkilo bei švietimo ir mokslo ministrės Romos Žakaitienės mintis, perdavė jų sveikinimus. Anot skyriaus vedėjo, jau įpusėtas prieš penkerius metus pradėtas švietimo strategijos etapas. Antrame penkmetyje pagrindinis dėmesys bus koncentruojamas ES struktūrinių fondų, skiriamų mokyklų renovavimui ir kitoms reikmėms lėšoms įsisavinti, projektams rengti. Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas pastebėjo, kad Seime jau šį rudenį bus nagrinėjamos Švietimo įstatymo pataisos, ministerijoje rengiamas pareigybių aprašo projektas, pedagogų profesinės kvalifikacijos kėlimo tobulinimo nuostatai, su smurto prevencija susiję dokumentai, taip pat tobulinama ugdymo turinio atnaujinimo sistema.

Ugdymo įstaigų vadovų pasitarime buvo pristatytas ir naujas Kupiškio rajono pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centras, kuris perorganizuojamas iš pedagoginės psichologinės tarnybos. Kaip minėjo šio centro direktorė Jurgita Trifeldienė, keičiasi ne tik šio centro pavadinimas, bet ir gerokai plečiasi jo funkcijos. Jame veiks pedagoginės psichologinės konsultacijos, pedagogų švietimo ir profesinio informavimo skyriai. Kaip reikiant centras turėtų pradėti dirbti nuo spalio mėnesio.

Pasitarime nebuvo pamirštas ir moksleivių saugaus eismo keliuose klausimas. Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas paprašė mokytojų jau pačią pirmą pamoką vaikams priminti apie saugaus eismo taisyklių laikymąsi keliuose ir gatvėse.

Atskirai buvo kalbėta ir apie mokyklų renovavimą, kuri šiais metais dėl vėluojamų gauti lėšų iš valstybės ir dėl rajono biudžeto deficito buvo pristabdytas.

Kalbant apie mokyklų optimizavimą galima pastebėti, kad ši situacija rajone nėra tokia kritiška, kaip kai kuriuose kituose šalies rajonuose. Visgi kritinė padėtis yra Virbališkių ir Juodpėnų pradinėse mokyklose. Tačiau šiais metais jos nebus uždaromos. Skyriaus vedėjas sakė puikiai suprantąs, jog mokyklos kaimuose dažnai tėra vieninteliai kultūros židiniai ir jas uždarius šie židiniai išnyksta.

Pasitarime dalyvavo ir rajono meras Jonas Jarutis bei jo pavaduotojas Aidas Mikėnas. Meras sveikindamas pasitarimo dalyvius su artėjančia rugsėjo 1-ąja perdavė ir linkėjimus nuo Ukrainos Respublikos Manevičių rajono kolegų, su kuriais buvo susitikęs praėjusią savaitę. Meras pažymėjo, kad sieloje ir jis, ir vicemeras tebesą mokytojai.

Adomynės pagrindinės mokyklos direktorė Daguolė Mašauskienė, pritariant kitiems kolegoms kreipėsi į merą ir vicemerą, su prašymu, kad rajono Taryba teigiamai išspręstų mokytojų važinėjimo į darbą klausimus ir kompensuotų jiems kelionės išlaidas.

R. Jocius sakė, jog tai daroma Utenos, Rokiškio, Anykščių ir kituose rajonuose.

Jau vėliau, susitikus su skyriaus vedėju, paaiškėjo, kad mokytojų kelionės į kaimo mokyklas išlaidos greičiausiai (aišku, pritarus rajono Tarybai) bus kompensuojamos nuo naujų, 2008-ųjų, metų. Nes šių metų biudžete tokios lėšos nėra numatytos. Tam tikslui, pasak R. Jociaus, reikėtų apie 130 000 Lt.

Po pasitarimo Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas R. Jocius minėjo, kad, nors mokytojams ir nepadidinti atlyginimai jie, kaip ir visados įdėjo daug energijos ruošdamiesi naujiems mokslo metams.Vedėjas sveikina rajono pedagogus su naujais mokslo metais, linki gerų mokytojų ir moksleivių tarpusavio santykių, nori, kad jie būtų grįsti tarpusavio supratimu, kolegišku bendradarbiavimu. Rajono pedagogams R. Jocius taip pat linki ir neišsenkančios kantrybės, ko, sveikindamos su rugsėjo 1-ąją nuoširdžiai linki ir “Kupiškėnų mintys„

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video