2024/05/02

Benzininiai varikliai teršia labiau

Antradienį Šepetoje kelias valandas policijos pareigūnas stabdė į Kupiškį ir iš jo važiuojančius automobilius, bet šį kartą niekas neprašė vairuotojų pūsti į vamzdelius – pareigūnams labiau rūpėjo patys automobiliai, o ne jų vairuotojai.

Maždaug kartą per mėnesį Aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai, pasitelkę policiją, tikrina teršalų kiekį automobilių išmetamosiose dujose.

Aplinkos ministerijos Panevėžio regioninio aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėja vyr. valstybinė inspektorė Vita Stančikienė “Kupiškio mintims„ pasakojo, kad patikrinimo metu nustatyti trys automobiliai, kurių išmetamosiose dujose buvo viršytas teršalų kiekis. V. Stančikienė atkreipė dėmesį į tai, kad pastaruoju metu vis rečiau pastebimi gamtą teršiantys automobiliai su dizeliniais varikliais. Štai ir antradienio patikrinimo metu visi netvarkingi automobiliai buvo benzinu arba dujomis varomais varikliais.

Kartais vairuotojai, nenorėdami mokėti baudų už gamtos teršimą, aiškina, kad neseniai automobilis praėjo techninę apžiūrą, o jos metu nebuvo jokių priekaištų. Tokie pasiteisinimai aplinkos apsaugos pareigūnų nesugraudina. Jei automobilis kažkada ir buvo techniškai tvarkingas, tai nereiškia, kad toks jis bus visą laiką.

V. Stančikienė sakė, kad ir patys vairuotojai be jokio tikrinimo gali susiprasti, kad jų mažinos jau nebėra techniškai tvarkingos. Jei viršijamos anglies monoksido normos, tai automobilis pradeda naudoti daugiau kuro. Jei mašina ima dirbti pulsuojančiai, trūkčioja, vadinasi degimas yra per daug prisuktas, todėl viršijamos leidžiamos angliavandenilių normos.

Antradienio tikrinimo metu buvo sustabdytas automobilis, kuris viršijo visus leidžiamus parametrus. Tokį automobilį reikėtų jau rimtai remontuoti arba vežti į šiukšlyną. Beje, šio automobilio vairuotojas pareigūnams kaip ir sakė, kad veža mašiną išmesti.

V. Stančikienė atkreipė dėmesį į tai, kad 2000 metais pagaminti automobiliai ir naujesni yra kur kas tvarkingesni už senas mašinas, bet negalima sakyti, kad dešimties ar dar daugiau metų amžiaus mašinos visos yra blogos. Pavyzdžiui, jau senokai aplinkosaugininkai matė gamtą beteršiančius žiguliukus, nors jie būna gerokai aprūdiję ir estetinio susižavėjimo nebekelia. Antradieninio patikrinimo metu taip pat buvo įsitikinta, kad nustatytų teršimo normų neviršijo 1986 ,1985 metais pagaminti automobiliai, o jas viršijo 1994, 1997 metų gamybos mašinos.

Per daugelį tikrinimo metų aplinkosaugininkai nustatė, kad iš visų tikrinamų automobilių apie 10 procentų pažeidžia normatyvus. Gerokai anksčiau daugiau “blogų„ automobilių buvo varomi dizeliu, o dabar vaizdas iš esmės pasikeitė. Matyt, ir dizeliniai varikliai pastaruoju metu pagerėjo.

Nuo praėjusių metų liepos mėnesio padidėjo baudos vairuotojams, kurių automobiliai teršia aplinką. Dabar jos numatytos nuo 100 iki 200 litų. Paprastai aplinkosaugininkai taiko vidurkį ir baudžia 150 litų bauda.

Šiais metais yra numatytas dar vienas toks patikrinimas, nes tikrinama tik šiltuoju metų laiku. Jei temperatūra yra mažesnė nei penki laipsniai šilumos, nustatinėjant teršalų kiekį, galimi netikslumai, todėl lapkritį tikrinimų nebeturėtų būti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video