2024/04/18

Padėtis gerėja

Į Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) akiratį nuo gegužės mėnesio pradžios, kai pradėtas intensyviau stebėti viešojo maitinimo paslaugų sektorius, pateko beveik 70 įmonių. Tarp jų ir kelios iš Kupiškio.

Panevėžio AVMI specialistai 41 viešojo maitinimo įmonei, kurių veiklos rodikliai kėlė abejonių, išsiuntė įspėjančius laiškus. Be to, dvidešimties įmonių vadovai buvo pakviesti pokalbiui. Dar aštuonios įmonės įtrauktos į kontroliuojamų sąrašą norint pamatyti, kaip pasikeitė jų veiklos rodikliai po šių metų pradžioje minėtose įmonėse atliktų tam tikrų kontrolės veiksmų.

Daugiausia viešojo matinimo įmonių – trisdešimt – atrinkta iš Panevėžio miesto ir rajono. Pasvalyje nuo gegužės pradžios Panevėžio AVMI darbuotojai didesnį dėmesį kreipė į dvidešimt įmonių, Kupiškyje – į aštuonias, o Biržuose ir Rokiškyje atitinkamai į septynias ir keturias.

“Apibendrinus stebėjimo metu gautą informaciją padarytos tam tikros išvados, – teigia Panevėžio AVMI viršininko pavaduotojas Vidas Osipovas, – 36 įmonių vadovai jau padidino arba žada didinti darbo užmokestį savo darbuotojams. Tikėtina, jog šių įmonių veiklos rodikliai pagerės. Šešių įmonių vadovai tvirtino, kad didinti atlyginimus darbuotojams yra neįmanoma. Šešiolikos įmonių vadovai į AVMI laiškus neatsakė, vienuolikos – įvardijo tam tikras priežastis, dėl kurių jų veiklos rezultatai yra nepatenkinami.

Panevėžio apskrityje viešojo maitinimo veikla užsiimančių įmonių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis 2007 metų antrame ketvirtyje jau buvo 746 litai, kai pirmajame šių metų ketvirtyje jie vidutiniškai uždirbdavo po 653 litus.

“Manome, kad 2007 metų III ketvirčio vidutinis darbo užmokestis dar išaugs. Pokalbiai su įmonių vadovais bei gaunami atsakymai į išsiųstus laiškus rodo, kad šios srities verslo atstovai geranoriškai atsiliepė į mūsų vykdomą akciją ir daro atitinkamus sprendimus, leidžiančius gerinti jų veiklos rodiklius„, – teigia AVMI viršininko pavaduotojas.

Akcijos metu abiturientų išleistuvių vakarais išsiskyrė liepos mėnuo. Tuo metu AVMI Operatyvios kontrolės skyrius tikrino kavines, kuriose organizuotos šių metų abiturientų išleistuvės. Akivaizdžių pažeidimų nenustatyta. Tačiau ir toliau bus tikrinama, ar viešojo maitinimo įmonės teisingai apskaito pinigines lėšas, gaunamas už įvairius užsakomuosius pobūvius.

Kaip jau yra informavusi Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, viešbučių, poilsiaviečių ir viešojo maitinimo įmonių veikla ir toliau aktyviai kontroliuojama. Šalyje nuo akcijos pradžios daugiau kaip 500 įmonių įspėtos raštu apie įtartinus jų veiklos rodiklius, o 250 vadovų pakviesti pokalbiams į apskričių valstybines mokesčių inspekcijas. Netrukus daugiau kaip 200 įmonių veikloje pastebėti teigiami poslinkiai ir augantis oficialus darbuotojų atlyginimas.

VMI prašo visų viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų vartotojų būti dėmesingais ir apie galimus mokestinius pažeidimus pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882 arba atvykus į apskričių mokesčių inspekcijas.

——-
Autorius: Jurgis MEŠKA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video