2024/10/18

Kiek kainuoja rugsėjo pirmoji?

Parduotuvės, kurių lentynos jau lūžta nuo įvairiausių kanceliarinių prekių, mokiniams ir jų tėveliams vis primena, kad nenumaldomai artėja rugsėjo pirmoji. Nori ar nenori, bet vasaros atostogos skrieja pašėlusiu greičiu. Įnoringos jos — nesustabdysi, kad ir kaip benorėtum.

Dauguma moksleivių jau pajuto siautulingų vasaros atostogų pabaigą ir suskubo ruoštis naujiems mokslo metams, pirkdami reikalingiausius dalykus.

Pasikartoja praeitų metų kursą

Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos moksleivė Dovilė Meškelytė — būsima abiturientė. Ruoštis mokyklai ji pradėjo rugpjūčio pradžioje. Iki šiol atostogavusi ir apie mokyklą negalvojusi moksleivė sakė, kad pirmiausia pradėjo ruoštis paimdama į rankas praeitų metų vadovėlius. “Pasikartojau vienuoliktos klasės kursą ir teko pradėti skaityti literatūrą, kurią mūsų lietuvių kalbos mokytoja patarė perskaityti per vasarą“, — sakė Dovilė. “Mokslo metų pradžios laukiu, bet mokytis dar labai nesinori“, — šypsodamasi pridūrė mergina.

Brangiausi – drabužiai

Bene visi moksleiviai pripažino, kad daugiausia pinigų, apsipirkdami mokyklai, išleidžia drabužiams.

“Kaip ir kiekviena mergina, daugiausia pinigų skiriu aprangai“, — prisipažino D. Meškelytė. Nors Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos gimnazistai pamokų metu privalo nešioti mokyklinius švarkus, tačiau tik nedidelė dalis moksleivių visus mokslo metus dėvi juos visą laiką.

Anot Dovilės, ji neišleidžia labai daug pinigų kanceliarinėms prekėms, nes kai ką dar turi iš praeitų metų, o merginos tėvai skiria pinigų mokyklinėms prekėms ir rūbams.

D. Meškelytė turi net tris broliukus, tad papildomų išlaidų taip pat būna. “Mažiausiam dar tik metukai, kitam — dveji. Šešiolikmetis brolis mokosi Alizavos pagrindinėje mokykloje, tad prieš naujus mokslo metus ir jam tėvai išleidžia tiek pat pinigų kaip ir man“, — sakė D. Meškelytė.

Kituose miestuose didesnis pasirinkimas

Šiemet į dešimtą klasę Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje eisianti Rūta Urbonavičiūtė dalį naujiems mokslo metams reikalingų prekių perka iš savo pinigų, o kitą jų dalį duoda tėvai. “Dar nieko nenusipirkau šiems mokslo metams — suspėsiu. Su tėvais važiuosime į Panevėžį, tad ten visus reikalingiausius daiktus ir įsigysime“, — sakė mergina.

Pasak moksleivių, didžiuosiuose miestuose prekių (ypač drabužių, sportinės aprangos ar kuprinių) asortimentas yra žymiai didesnis nei Kupiškyje.

Rūta paskaičiavo, kad prieš rugsėjo pirmąją išleidžia pusantro šimto litų, o gal ir daugiau.

Daugiausia pinigų – pradinukams

Roma Zolubienė jau rugpjūčio pradžioje savo vaikams pradėjo pirkti mokyklinius daiktus ir drabužius, mat viską supirkti — ne juokas.

“Visi trys mano vaikai dar nedideli, todėl jiems reikia daug daugiau daiktų nei vyresnio amžiaus mokiniams“, — mano Roma. Miglius šiemet eis į penktą klasę, Skirmantas – į ketvirtą, o Edita bus tik antrokė.

Trijų vaikų mama sakė, jog įvairiausi dailės pamokoms reikalingi dažai, pratybų sąsiuviniai ir vaikiškos knygutės patuština kišenę.

R. Zolubienė kanceliarinių prekių jau pirko, tačiau kuprinių ir sportinių drabužių dar ieškanti.

Moteris paskaičiavo, kad prieš naujus mokslo metus vienam vaikui išleidžia beveik 200 Lt. Per mokslo metus taip pat atsiranda nenumatytų išlaidų. “Neseniai savo berniukui pirkau džinsus ir sumokėjau 65 Lt. Tai tikrai nepigu, nes juk džinsai yra vaikiški. Be to, vaikai, o ypač berniukai, yra labai guvūs, daug bėgioja, pargriūva ir nė nespėji plauti drabužių. Kartais tenka netgi naujus pirkti, mat pareina su skylėmis“, — pridūrė R. Zolubienė.

Pasiruošimas naujiems mokslo metams gerokai patuština tėvų pinigines. O jaudulys, prieš rugsėjo pirmąją neretai kankinantis moksleivius ir netgi jų tėvus, — neįkainojamas.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video