2024/09/08

Vairuotojams nebereiks tampytis su senomis detalėmis

Neseniai pasirodė naujas aplinkos ministro įsakymas, kuriame pateikti reikalavimai įmonėms ar fiziniams asmenims, teikiantiems transporto priemonių priežiūros paslaugas ar remontuojantiems automobilius.

Dabar ne vienam vairuotojui nebereikės sukti galvą, kur padėti atgyvenusias automobilių detales, kur slėpti senas padangas ar akumuliatorius.

Šio dokumento tikslas mažinti neigiamą transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos poveikį aplinkai. Dar palyginti neseniai beveik kiekvienas vairuotojas buvo savo mašinos autoremontininkas. Šiandien naujieji vairtuotojai į automobilių variklius nebelenda ir prie pakabų nebesikrapšto. Tai už juos atlieka gausybė servisų. Tas naujasis įstatymas kaip tik ir taikomas daugiausiai servisams, bet jis galioja ir eiliniams fiziniams asmenims.

Iki šiol servisai vairuotojams grąžina pakeistas senas detales ar padangas ir žmogus turi vargti ieškodamas, kur jų atsikratyti. Pagal naują tvarką servisai ar meistrai, dirbantys pagal verslo liudijimus, privalės priimti visas remonto metu susikaupusias pavojingas ir nepavojingas atliekas. Jas grąžinti transporto priemonės savininkui bus ne tik negalima, bet ir draudžiama. Žinoma, čia kalba neina apie naudojimui tinkamas detales. Pavyzdžiui, jei žmogus pavasarį savo automobiliui nutars pakeisti žiemines padangas, jis sėkmingai jas parsigabens namo. Tačiau jeigu savininkas sugalvotų pareikalauti, kad meistras po remonto jam grąžintų senąsias detales ar tarkim tepalą, jis turės užpildyti specialų aktą, kurio vienas egzempliorius lieka remontą atlikusioje įmonėje.

Tuos aktus apie pasiimtas atliekas yra įpareigotos tikrinti aplinkos apsaugos agentūros, kurios žiūrės, kaip tos atliekos buvo panaudotos.

Šitame dokumente taip pat yra numatyta, kad fizinis asmuo, kuris pats remontuojasi savo automobilį, o kitiems tokios paslaugos neteikia, vis tiek privalo neteršti aplinkos ir laikytis šio reikalavimo. Visas po remonto susidariusias atliekas jis taip pat privalės perduoti atliekas tvarkančioms įmonėms, o neišmesti į bet kokį šiukšlyną ar patvorį. Dabar po gyvenvietes važinėja žmonės, kurie supirkinėja iš gyventojų senus akumuliatorius, tačiau jie nepalieka žmogui jokio sandorio dokumento. Dažniausiai tai yra nelegalai, kurie neturi jokios teisės tvarkyti atliekų. Jie išima jiems reikalingas detales, o paskui matome, kaip akumuliatorių korpusai atsiduria ne tik nelegaliuose šiukšlynuose, bet ir vandens telkiniuose ar miškuose.

Bėda ta, kad Kupiškyje nėra įmonės, kuri turėtų leidimą užsisimti aplinkos tvarkymu. “Kupiškio komunalininkas„ tvarko tiktai buitines atliekas.

Tas įsakymas įsigalioja nuo kitų metų sausio pirmos dienos. Iki to laiko tokią įmonę gali įsteigti ir Savivaldybė, ir koks nors apsukresnis verslininkas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video