2024/05/05

Pilietinė akcija dėl traukos centro prie piliakalnio

Šiaip jau pakankamai ramūs ir dažniausiai anonimais besistengiantys išlikti kupiškėnai pakilo į atvirą žygį, kad būtų atkurtas senasis miesto stadionas prie piliakalnio. Ten, jų nuomone, turėtų būti statomas ir sveikatingumo kompleksas, ir kiti įvairių paslaugų objektai, taip padarant puikią gamtos padovanotą vietą patrauklią ir kupiškėnams, ir turistams bei miesto svečiams.

Sveikatingumo zonos sukūrimas prie piliakalnio kupiškėnams seniai neduoda ramybės. Supratę, kad pavieniai jų balsai į dangų neina, kupiškėnai subūrė iniciatyvinę grupę ir pradėjo rinkti parašus. Tai jau yra pilietinės sąmonės prabudimas, todėl gerbtinas be išankstinių išlygų.

Iš poros šimtų nepasirašo tik vienas kitas

Žmonės pasirašinėja po peticija dėl Sporto ir sveikatingumo komplekso, stadiono prie piliakalnio atkūrimo, pavadinant jį kraštiečio, žymaus atleto Virginijaus Aleknos vardu.

Pirmadienį muziejuje susirinkę kai kurie iniciatyvinės grupės nariai Liberalų demokratų partijos („Tvarka ir teisingumas“) rajono skyriaus pirmininkas Dangirdas Mikšys, Liberalų sąjūdžio rajono skyriaus pirmininkas Rimantas Navanglauskas, treneris Gediminas Uldukis, Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazijos mokytoja Eglė Uldukienė “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad absoliuti dauguma kupiškėnų palaiko jų idėją. Per nepilnas dvi savaites surinkta per tūkstantį parašų, nors rimtas parašų rinkimas dar tik prasidės. Iniciatorių teigimu, iš poros šimtų pakalbintų žmonių, nepasirašo tik vienas kitas, ir tas pats dažniausiai būna koks nors valdininkas.

Treneris kojų nesušlapo

Apie senojo stadiono atgaivinimo problemas “Kupiškėnų mintys„ rašė jau anksčiau. Tada kaip vienas iš argumentų, kodėl ten nestatomas stadionas, mums buvo pateikta versija apie prastą drenažo sistemą.

Pirmadienį G. Uldukis mums pasakojo, kad po lietingos savaitės, kai kasdien lijo, jis nuėjo į buvusį stadioną įsitikinti, ar ten tikrai telkšo balos. Treneris sakė, kad jis net kojų nesušlapo, todėl ir jam, ir aplinkinių namų gyventojams atrodo, kad istorija apie prastą drenažą yra laužta iš piršto.

Ne vienas lengvosios atletikos treneris mums pasakojo, kad stadionas Lauko gatvėje negali išspręsti miesto ir rajono žmonių poreikių. Jis yra per mažas, kad būtų įrengti įvairių sporto rungčių sektoriai. Ten net padorių draugiškų rungtynių negalima suorganizuoti. Jų nuomone, Lauko gatvės stadionas turėtų būti baigtas minimaliomis išlaidomis ir likti Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos poreikiams tenkinti. Tikras ir didelis stadionas turėtų būti būtent prie piliakalnio. Atrodo, kad ir disko metikas V. Alekna linkęs pritarti tokiai idėjai.

Muziejaus direktorė pritaria

Etnografijos muziejaus, kuriame buvo susirinkę iniciatyvinės grupės nariai, direktorė Violeta Aleknienė “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad ji pritaria minčiai, jog piliakalnis yra mūsų miesto pradžia, visų svečių ir kupiškėnų lankomas ir mėgstamas. Netoli jo stovi taip pat visų lankoma bažnyčia. Viena iš lankomų vietų yra ir muziejus. Kai bus sutvarkytas stadionas ir šalia įrengtos apžvalginės aikštelės, kai bus pagal planą numatoma statyti karčema bei įvairūs vandens atrakcionai, trauka dar labiau padidės.

V. Aleknienė sakė, kad ji nėra iniciatyvinės grupės narė, bet yra už tai, kad Kupiškis būtų ta Lietuvos vieta, kurioje plėtotųsi turizmas. Sąlygos tam yra geros. Mūsų rajonas yra švarus, tvarkingas, netoli magistraliniai keliai. Aplinkiniai rajonai jau turi ką parodyti svečiams, reikia pasistengti ir mums.

Fantazijos nors vežimu vežk

Seniai begirdėtos pilietinės akcijos organizatoriai yra kupini idėjų, kaip prie piliakalnio sukurti traukos centrą. Jie mano, kad numatomam kurti Sveikatingumo kompleksui idealiausia vieta būtent piliakalnio apylinkės, kur anksčiau vykdavo aktyvus sportinis ir kultūrinis gyvenimas. Čia būdavo organizuojamos Žiemos šventės, Joninės, kiti renginiai. Vykdavo nacionalinio lietuviško ritinio Lietuvos čempionatai, futbolo varžybos, dėl idealių sąlygų šioje vietoje mėgdavo varžytis ir lankininkai.

Akcijos organizatoriai mano, kad buvusio stadiono teritorijoje gali tilpti pačių įvairiausių sporto šakų sektoriai, o šalia stadiono galėtų stovėti monumentas, kuriame būtų pavaizduotas diską metantis V. Alekna. Atvykę turistai galėtų pamėtyti V. Aleknos diską ir gauti suvenyrą, primenantį įžymųjį mūsų kraštietį.

Vaizdingame marių pusiasalyje galėtų atsirasti karčiama po šiaudine pastoge, kurioje būtų galima paragauti kupiškėniško naminio alaus, sūrio, kitų kulinarinio paveldo skanumynų.

Visus išradingų kupiškėnų sumanymus sunku net išvardinti, bet svarbiausia ne idėjų gausa, o bent jau jų realizavimo pradžia.

Parašai bus pateikti rajono Tarybai

Parašų rinkėjai iki artimiausio Tarybos posėdžio, kuris įvyks jau ateinantį ketvirtadienį, visų parašų dar nesitiki surinkti, bet kitam posėdžiui surinkti parašai jau bus įteikti. Iniciatoriai tikisi, kad Tarybos nariai juos atidžiai išklausys ir išgirs rinkėjų balsą.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video