2024/05/05

Gyventojai, nenorintys naudotis patogumais, gali susilaukti sankcijų

Dar ne taip seniai dažno žmogaus svajonė buvo turėti namą ar butą su visais patogumais. Kaimiškų vietovių gyventojams tai buvo vos ne skrydžiui į mėnulį prilyginama utopija. Dabar jau ne vienoje rajono gyvenvietėje galima naudotis patogumais, bet gyventojai jau priprato gyventi senoviškai, todėl naujovės nedrąsiai skinasi kelią į senąsias gyvenviečių sodybas.

Apgaulė prastai maskuojama

Jau dabar keliose gyvenvietėse yra sumontuoti nuotekų valymo įrenginiai. Netrukus jie pradės veikti ir Palėvenėlėje bei Adomynėje.

Tos trasos kainavo ir dar kainuos nemažus pinigus, bet gyventojai kol kas neskuba naudotis teikiamais privalumais.

Panevėžio regiono aplinkos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėjos pavaduotojas vyr. valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Rimantas Adomauskas paprašė gyventojų rasti galimybių savo nuotekas prisijungti prie jau įrengtų trasų. Inspektorius sakė, kad dabar gyventojai, nenorėdami prisijungti prie tų trasų, gudrauja, sakydami, kad turi įsirengę kelių kubinių metrų išsėmimo rezervuarą, todėl nėra reikalo prisijunginėti prie tų naujų įrenginių.

R. Adomauskas pasidomėjo, ar dažnai tie rezervuarai yra išsemiami. Ne vienas žmogus jam atsakė, kad tai daro kartą per metus. Jei taip yra iš tikrųjų, tai rezervuaras yra arba kiauras, arba specialiai sumontuotas be dugno. Juk aišku, kad per mėnesį šeima išleidžia vidutiniškai apie penkis ar šešis kubinius metrus nuotekų, todė tik kartą per metus išsiurbti rezervuarą yra visiškai nerealu.

Tikrintojus gal ir galima kartais apgauti, bet gamtos juk neapgausi. Teršalai vis tiek pasirodo vienoje ar kitoje vietoje. Suprantama, kad prisijingus prie valymo įrengimų, reikia kažkiek mokėti, bet, taupant kelis litus, aplinkai padaroma žala yra daug kartų didesnė.

Žmonėms reikėtų padėti

Inspektorius “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad kol kas gyventojai yra tik prašomi prisijungti prie trasų, bet jei ir toliau prašymai bus ignoruojami, prasidės tikrinimai ir bus nustatinėjamos delsimo priežastys. Jei žmonės, gyvenantys gyvenvietėse, kur jau įrengtos valymo trasos, ir toliau aiškins apie neva tai įsirengtus gerus rezervuarus, aplinkosaugininkai prašys parodyti sąskaitas, įrodančias, kad atliekos pateko į valymo įrenginius. Išvežimus reikės įrodyti popieriukais. Jei popieriukų žmogus negalės parodyti, tai jau bus įrodymas, kad jis teršia aplinką.

Kalbėdamas apie dar tebebręstančią problemą, R. Adomauskas atkreipė dėmesį į tai, kad trasų įrengimui skiriamos lėšos iš įvairių fondų būtent tam, kad nebebūtų teršiama gamta. Iš vienos pusės, valymo įrengimams dirbant ne visu pajėgumu, jie negali pilnai atlikti savo funkcijų, todėl yra gadinami. Antra vertus, įrengus gamtą turinčius saugoti įrenginius, ji vistiek gali būti teršiama.

Su tokia situacija valstybinės institucijos nesiruošia taikstytis, todėl gyventojai, nenorintys suprasti civilizuoto gyvenimo normų, netolimoje ateityje gali pajusti ir nemalonumus per valdiškus namus.

R. Adomauskas sakė suprantantis, kad kai kuriems gyventojams gali būti nelengva surasti lėšų prisijungti prie jau veikiančių trasų. Gal būt tokiems kažkokia forma galėtų padėti Savivaldybė, bet visais atvejais, sudarius sąlygas gamtos nebeteršti, taip ir turės būti padaryta.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video