2024/04/19

Plenero uždarymu prasidėjo „Lingaudala“

Vakar tarptautinio medžio skulptorių ir akmentašių plenero „Žmogus ir vanduo“ uždarymu Kupos upės slėnyje prie Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus būstinės prasidėjo tarptautinis kultūrų festivalis „Lingaudala. Kupos kelias“, įvairiausių renginių ir reginių puošte žavėsiąs ir šiandien, ir rytoj.

Medžio drožėjų ir akmentašių pleneras, per kurį sukurti darbai „apsigyvena“ Kupos slėnyje, šiemet jau ketvirtasis. Jame sulaukta ne tik nuolatinių tokių kūrybinių stovyklų dalyvių anykštėno Jono Tvardausko, vabalninkiečio Vido Jatulevičiaus, ukmergiškio Rimanto Zinkevičiaus, bet ir kūrėjų iš Slovakijos bei Lenkijos. Medį kalbino slovakai Martinas Barnašas iš Kežmaroko ir Josefas Barta iš Bratislavos bei lenkas Janas Zaborovskis iš Suvalkų. Dešimt kūrybinės stovyklos dienų triūsė ir kupiškėnai: medžio skulptoriai Ramūnas Vizbaras, Dalius Žvybas, Mindaugas Kibilda bei akmentašiai Vytautas Jasinskas ir jo mokinys Andrius Apšega. Kupos pakrantėje išsirikiavo medinės žuvys, varlės, gyvatės, žmogiukai, kitos funkcionalios skulptūros.

Praėjusią savaitę panašus, jau septintasis, pleneras atidarytas Rokiškio krašto muziejuje. Kaip rašo to krašto laikraščio žurnalistė Dalia Zibolienė, į jį dalis medžio drožėjų atvyko tiesiai iš plenero mūsų rajone. Plenero idėjos „vagyste“ ne itin džiaugiasi Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė. Pasak jos, prieš ketvertą metų kupiškėnai ne tik pasisavino idėją, bet plenerus organizuoja beveik tuo pačiu metu kaip ir Rokiškyje. Kupiškėnai, iš anksto žinodami apie plenerui skirtas lėšas, pritraukia puikiausius šalies medžio drožėjus. Tačiau yra ir kita medalio pusė. „Kupiškio plenere atsisakęs dalyvauti Adolfas Teresius (praėjusiame plenere jis kupiškėnus stebino arabišku įvaizdžiu. – Aut. past.) sakė, jog nemano taikytis su rajono architektais, kurie per kūrybines stovyklas menininkams iš drebulės siūlo gaminti pavėsines“, – rašo D. Zibolienė. Su A. Teresiumi iš dalies sutiko ir dar vienas medžio drožėjas, anot kurio, Kupos pakrantes papuošė pavėsinėmis, kurias sugebėtų pagaminti ir staliai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video