2024/04/20

Didėja minimali alga, pensijos ilgamečiams darbuotojams, motinystės (tėvystės) pašalpa

Ketvirtadienį valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) valdybos Kupiškio skyriuje buvo surengta spaudos konferencija aktualiais socialinio draudimo klausimais. Nuo liepos 1-osios socialinės apsaugos ir darbo srityse įsigalios svarbios naujovės.

Renginį pradėjusi VSDF valdybos Kupiškio skyriaus laikinai einanti direktorės pareigas Gražina Tonkienė pasidžiaugė, jog skyrius operatyviai valdo lėšas, užtikrina teisės aktų įgyvendinimą, kokybišką klientų aptarnavimą. Vyriausybės ir ministerijos lygiu sprendžiamas įstaigos naujų patalpų klausimas.

Didėja

„Sodros“ Kupiškio skyriuje įregistruota apie 1400 draudėjų, vidutinis apdraustųjų skaičius – per 6 tūkstančius, vidutinis pensijų gavėjų skaičius – apie 9 tūkstančius. Per mėnesį išmokama apie 3 mln. litų pensijoms, 190 tūkst. litų pašalpoms, kompensacijoms. Vidutinis darbo užmokestis – 1031,8 Lt.

„Sodros“ Kupiškio skyriaus pajamos dengia 55-60 proc. išlaidų.

Džiugi žinia dirbantiems už minimalų užmokestį – nuo liepos 1-osios įsigalioja 100 litų didesnė minimali mėnesinė alga – 700 Lt, o minimalus valandinis atlygis išauga iki 4,19 Lt (iki šiol buvo 3,66 Lt).

Nuo liepos 1 d. didėja ir motinystės (tėvystės) išmoka. Iki vaikui sukaks pusė metų, vienam iš jo tėvų ši pašalpa bus moka 100 proc. kompensuojamo darbo užmokesčio (buvo mokama 85 proc.), o už likusį laiką, iki vaikučiui sukaks vieneri metai, – 85 proc.

Pensijų priedai už stažą

Direktorės pavaduotoja (pensijoms) Vlada Stasėnienė informavo, kad, pagal priimtą įstatymą, už kiekvienus pilnus stažo metus, viršijančius 31 metus, prie asmens gaunamos valstybinės socialinio draudimo senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensijos bus skiriamas priedas už stažo metus. Šis priedas bus apskaičiuojamas dauginant 3 procentus bazinės pensijos iš kiekvienų žmogaus pilnų stažo metų, įgytų virš 31 metų, skaičiaus. Apskaičiuojant priedą už stažo metus bus įvertintas ir stažas, įgytas po pensijos paskyrimo, nors į jį, apskaičiuojant pensiją, nebuvo atsižvelgta. Atsižvelgiant į šiuo metu galiojantį bazinės pensijos dydį – 266 Lt, už vienerius pilnus stažo metus, įgytus virš 31 metų, priedas už vienerius pilnus stažo metus bus 7,98 Lt.

Nauja pensijų apskaičiavimo tvarka, pagal kurią ilgamečiai darbuotojai įgis teisę gauti priedą už stažo metus, įsigalios taip pat nuo liepos 1-osios.

Senatvės ir netekto darbingumo pensija galės būti paskirta iš naujo, jei pensijos gavėjas, dirbdamas po pensijos paskyrimo pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, yra įgijęs papildomą 1 metų stažą (o ne 2 metų stažą, kaip buvo reikalaujama iki liepos 1 d.). Kad pensija būtų paskirta iš naujo, „Sodrai“ reikia pateikti prašymą.

Priedas už stažą asmenims, kuriems pensijos buvo paskirtos (perskaičiuotos) iki 2006 m. gruodžio 31 d., bus išmokėtos dviem etapais – šių metų liepos ir lapkričio mėnesiais. I etapas – liepos mėnesį visiems pensininkams (tiek nebedirbusiems po pensijos paskyrimo, tiek dar po pensijos paskyrimo dirbusiems) bus pradėtas mokėti priedas už kiekvienus pilnus stažo metus virš 31 metų, įgytus iki paskutinio pensijos paskyrimo (perskaičiavimo), t. y. už kiekvienus pilnus stažo metus virš 31 metų, už kuriuos pensininkui paskirta ir mokama pensija.

II etapas – lapkričio mėnesį tiems pensininkams, kurie po paskutinio pensijos paskyrimo (perskaičiavimo) dar dirbo, bus pradėtas mokėti patikslinto dydžio priedas už stažo metus, įvertinant ir kiekvienus stažo metus virš 31 metų, įgytus dirbant po paskutinio pensijos paskyrimo (perskaičiavimo). Kartu bus išmokamas ir susidaręs nuo liepos 1 d. priedo skirtumas.

Vyresnioji specialistė (įmokų apskaitai) Daiva Žvirblienė priminė, kad asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu ir „Sodrai“ įmokas už save moka patys nuo veiklos vykdymo pradžios iki veiklos pabaigos (nepainioti su verslo liudijimais, kuriuos turintieji įmokas “Sodrai„ sumoka už verslo liudijimo galiojimo laiką). To nedarant, auga įsiskolinimai, kurie vienaip ar kitaip bus išieškoti. Gaila, kad neretai užsiimančiuosius individualia veikla suklaidina ir darbdaviai, žadantys už juos sumokėti šias įmokas ir to nepadarantys (nes, pagal įstatymą, tai jiems ir nepriklauso). Pasitaiko ir taip, kad individualią veiklą įregistravęs asmuo išvyksta į užsienį, neužsiima veikla, bet įmokos toliau „tiksi“ – reikėtų šios veiklos pažymėjimus grąžinti, kad skola bent jau toliau nebeaugtų. „Sodros“ specialistės pataria prieš pradedant bet kokią veiklą pirmiausia išsiaiškinti visus su ja susijusius niuansus.

Nuo liepos 1-osios įsigalioja lengvata darbdaviams. Nuo darbuotojų naudai draudėjo mokamų draudimo įmokų už papildomąjį (savanoriškąjį) sveikatos draudimą, kai draudimo objektas yra apdraustojo sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimas, „Sodrai“ įmokų skaičiuoti nereikia.

Tęsiasi akcija

V. Stasėnienė priminė apie duomenų kaupimo socialinio draudimo pensijoms skirti akciją. „Sodros“ informacinėje duomenų bazėje yra informacija apie darbuotojų įgytą socialinio pensijų draudimo stažą ir turėtas draudžiamąsias pajamas (uždarbį) nuo 1994 m. sausio 1-osios. Asmenys, kurie turėjo darbinių santykių iki šio laikotarpio, kviečiami atvykti į „Sodros“ Kupiškio skyrių, 207 kabinetą, ir pateikti dokumentus, įrodančius apie iki minėto laikotarpio įgytą socialinio pensijų draudimo stažą bei draudžiamąsias pajamas. Juk kuo didesni šie rodikliai, tuo didesnė bus ir pensija. „Sodroje“ visi duomenys bus įvesti į kompiuterinę bazę ir saugomi, kol jų prireiks pensijai skirti.

Su seniūnų įgaliojimu

Laikantis duomenų apsaugos reikalavimų, pažymos, pensijos ir pan. kitų žmonių vardu negali būti išduodamos. Supaprastinta tvarka įgaliojimus atlikti tam tikrus veiksmus už kitą žmogų išduoda seniūnijų seniūnai pagal asmens gyvenamąją vietą.

Beje, ne vienas senyvas žmogus, atvykęs į „Sodrą“, susiduria su dokumentų pildymo problema (pvz., jam sunku rašyti, įžiūrėti ir pan.), o „Sodros“ specialistai dokumentacijos už juos pildyti negali. Specialistės kreipiasi į šių žmonių artimuosius, socialinius darbuotojus, kad jie nepaliktų likimo valiai pagalbos reikalingų žmonių, palydėtų juos į reikiamas įstaigas, pagelbėtų užpildyti įvairias pažymas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video