2024/04/25

Vaikų dienos centrai – reikalingiausiems pagalbos

Į redakciją, patyrusi nuoskaudą, kreipėsi kupiškėnė R. P., viena auginanti tris vaikus. Du jos berniukai – aštuonmetis ir dvylikametis – apie trejus metus lankė VšĮ Kupiškio vaikų dienos centrą, įsikūrusį Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos bendrabutyje. Tačiau neseniai į moters namus atvyko šio centro direktorė bei socialinė pedagogė ir paprašė, kad berniukai centro nebelankytų, nes jie nepriklauso socialinės rizikos šeimų grupei.

Pasak mamos, šeimos pajamos mažos (apie 400 Lt per mėnesį), vaikus augina ji viena, taigi – verskis, kaip nori. „Jei negeri, nerūkai, nevalkatauji – tau niekas nepriklauso. Vaikams buvo trauma. Berniukai nesupranta, kodėl juos išbraukė iš vaikų dienos centro sąrašo, kuo jie nusikalto“, – karčia patirtimi dalijosi mama. Centro veikla, vaikų užimtumas (užsiėmimai vyksta nuo 12 iki 16-17 val.) kupiškėnei buvo nemažas kasdienybės, auginant tris sūnus, palengvinimas, tuolab vasarą, prasidėjus vaikų vasaros atostogoms.

Vaikų dienos centro direktorė Ingrida Tubelienė ir socialinė pedagogė Gražina Jurėnienė „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad vaikų dienos centras skirtas vaikų iš socialinės rizikos šeimų socializacijai. Praėjusiais metais buvo daromos šiokios tokios išlygos ir jį lankė šiai grupei nepriklausantys vaikai iš sunkiau besiverčiančių šeimų, tačiau, pagal Nacionalinę vaikų dienos centrų 2005–2007 metų programą, jis skirtas vaikų, augančių socialinės rizikos šeimose, socialinėms problemoms, susijusioms su vaikų priežiūra ir ugdymu, spręsti: organizuoti centrą lankančių vaikų ugdymą, popamokinį užimtumą, užtikrinti socialinį darbą ir taip sudaryti tinkamas sąlygas vaikui augti biologinėje jo šeimoje. Vaikų dienos centras – viešasis juridinis asmuo, teikiantis socialines ir ugdymo paslaugas socialinės rizikos šeimoms ir vaikams. Vaikų, lankančių dienos centrus, sąrašus tvirtina Savivaldybės administracijos Vaikų teisių apsaugos tarnyba.

Viename padalinyje, pagal nuostatus, – 15 vaikų. Anot direktorės I. Tubelienės, mielu noru būtų rūpinamasi kad ir 30 vaikų, bet tam nėra lėšų. Centro žmonės (4 auklėtojos, socialinė pedagogė, buhalterė) vasarą dirba visuomeniniais pagrindais, nes pinigų atlyginimams dar laukiama. Beje, vasarą nemaža dalis vaikų dienos centrų Lietuvoje užsidaro būtent dėl to, kad neturi pinigų. VšĮ Kupiškio vaikų dienos centrą finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pagal nustatytą tvarką – projektus. Savivaldybė skiria pinigėlių direktorės ir buhalterės darbo užmokesčiui. Šiuo metu VšĮ Kupiškio vaikų dienos centrą (įskaitant padalinius) lanko 60 vaikų iš 43 socialinės rizikos šeimų. Jie gali leisti laisvalaikį, ruošti pamokas, pavalgyti, pasirūpinama jų užimtumu, prevencija ir pan.

Pasak Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėjos Nijolės Urbonavičienės, vaikų dienos centro veikla – tai socialinė paslauga, kompleksinė pagalba socialinės rizikos šeimai ir vaikui, teikiama tiems, kuriems ji reikalingiausia. Šiuo principu vadovaujantis sudaromi ir tvirtinami vaikų sąrašai.

Sąrašas patvirtinamas metams, bet jiems bėgant, keičiantis šeimų situacijai, jis gali kisti. Jei šeimoje padėtis gerėja, paprašoma vietą vaikų dienos centre užleisti labiau reikalingiems pagalbos vaikams. Nėra taip, kad, pvz., nuo pirmos klasės pradėjęs lankyti vaikų dienos centrą vaikas tai darytų iki mokyklos baigimo.

Taip buvo ir minėtu konkrečiu atveju. Berniukus pakeis du vaikai iš į itin sudėtingą situaciją patekusios daugiavaikės šeimos, kur vaikai, kaip išgalėjo, taip rūpinosi savimi ir vieni kitais. Iš tiesų matyti, kad dienos centrų poreikis yra didelis, bet jų Lietuvoje dar trūksta. Užimtumas ir rūpestis po pamokų reikalingas ne tik socialinės rizikos šeimų atžaloms. Šalyje veikiančiuose vaikų dienos centruose dabar siekiama užimti vaikus iš socialinės rizikos šeimų, kad jie bent dalį dienos užsiimtų kokia nors kryptinga veikla, kad jiems čia būtų suteikta psichologinė ir kitokia pagalba. Pagalba teikiama ne tik vaikams, bet ir jų tėvams: mokoma tėvystės įgūdžių ir panašiai.

Lietuvos įstatymuose apibrėžta, kad socialinės rizikos šeimų grupei priskiriamos šeimos, kuriose vyrauja krizė dėl to, kad vienas ar keli šeimos nariai piktnaudžiauja alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis arba dėl turimos negalios, skurdo, socialinių įgūdžių stokos negali ar nesugeba prižiūrėti vaikų, taip pat kai vienas arba keli šeimos nariai naudoja psichologinę, fizinę ar socialinę prievartą prieš savo vaikus arba gaunamą valstybės paramą naudoja ne šeimos interesams. Praėjusių metų gruodžio 31 d. duomenimis, mūsų rajone buvo 172 socialinės rizikos šeimos, jose augo 391 vaikas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video