2024/05/01

Atgaivinta muziejaus praeitis

Visuomenėje yra nusistovėjęs stereotipas, jog muziejai yra nuobodūs ir dažnai net sukeliantys snaudulį. O pabandykite išrankų šiuolaikinį jaunimą sudominti muziejų istorija! Bet šablonai yra tam, kad juos griautume. Tai pavyko padaryti Subačiaus gimnazistams.

Muziejaus aplinkoje pasisėmė kūrybinių idėjų

Birželio 15 d. Uoginių kaime, Adomo Petrausko muziejuje, vyko projekto “Muziejus praeities lange“ pristatymas. Gimnazistai, pasirinkę dailės projektą, paprastuose languose stengėsi išradingai pavaizduoti muziejaus istoriją. Neįprasto ir prasmingo projekto sumanytoja — Subačiaus gimnazijos dailės mokytoja Genė Vaičikauskienė.

Mokiniai susipažino su jaukia muziejaus aplinka ir pradėjo meninę veiklą projektui įgyvendinti. Etnografinė kūrybinė aplinka suteikė galimybę savo idėjas atskleisti praeities dvasia.

Seni daiktai ir pastatai, fotografijos padėjo kūryboje ieškoti motyvų, kuriuos moksleiviai pateikė languose. Vieni savo motyvus siejo su audimu ir verpimu, kiti — su vaikyste ar bitininkyste.

Kitomis akimis

Ne paslaptis, jog moksleiviai dažniausiai ne itin noriai darbuojasi prie projektų, juk vasara jau prasidėjo. Viena kinų patarlė sako, kad gali atvesti kupranugarį prie vandens, bet negali priversti jo gerti. Tad jei moksleivio širdyje neuždegsi susidomėjimo kibirkštėlės, darbas nebus atliktas produktyviai. Bet Subačiaus gimnazistai noriai darbavosi projekto metu ir džiaugėsi, jog smagu ir naudinga buvo sužinoti apie savo krašto praeitį ir palikti pėdsakus etnografine tema.

Projekto dalyvė Dovilė Leleikaitė sakė, jog šį projektą pasirinkusi dėl to, kad su G. Vaičikauskiene visada įdomu dirbi, nes ji — kūrybinga mokytoja. “Dirbti nebuvo nuobodu, nes žaviuosi kūrybine veikla. O ir į muziejų pažvelgiau visai kitomis akimis“, — tvirtino moksleivė. Mergina galbūt ir savo ateitį žada sieti su daile ir džiaugėsi, jog Subačiaus gimnazijos mokytoja projekto dalyviams atskleidė keletą dailės paslapčių.

Parodos pristatymas

Tądien Uoginiuose buvo pristatyta ir mokytojos Genės Vaičikauskienės 18-oji paroda. Svečiai iš Kupiškio etnografinio muziejaus, mokytojos kolegos, Subačiaus gimnazijos direktorė linkėjo kūrybinės sėkmės, neišsemiamų idėjų.

Muziejuose gali vykti ir edukacinės pamokos, ir literatūrinės popietės, ir patys įvairiausi renginiai. Kilnojamosios parodos yra tam, kad kartą jau šiame muziejuje pabuvę žmonės dar sykį apsilankytų ir atrastų naujų dalykų, naujų detalių. Šiame renginyje dalyvavę svečiai turbūt paneigtų stereotipą, jog muziejai yra nuobodūs.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video