2024/05/01

“Durpeta„ tarp geriausių Lietuvos eksportuotojų

Praėjusią savaitę vyko Lietuvos pramonininkų konfederacijos konferencija, kurios metu buvo paskelbti geriausi šalies eksportuotojai. Laureatais tapo ir dvi įmonės, savo produkciją gaminančios mūsų rajone.

“Durpetos„ generalinis direktorius Jonas Kantautas “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad geriausi eksportuotojai buvo renkami trijose grupėse – didžiųjų, vidutinių ir mažųjų įmonių. Vidutinių įmonių grupėje kartu su dar keliomis įmonėmis metų eksportuotoja pripažinta “Durpeta„. Į šį titulą galėjo pretenduoti visos Lietuvos įmonės, gaminančios lietuviškos kilmės produkciją bei ją eksportuojančios.

Paklausa jau viršija pasiūlą

Įmonės komercijos direktorė Sigita Kantautienė sakė, kad paraiškas tai nominacijai gauti pateikė nemažai Lietuvos įmonių. Pagrindiniai vertinimo kriterijai buvo keli – eksporto apimčių augimas, įmonės inovaciniai sprendimai (kokybės ir valdymo sistemų diegimas, aplinkos apsaugos valdymo sistemų diegimas), įmonės socialinė politika.

“Durpeta„ šiuo metu veiklą vykdo penkiuose Lietuvos rajonuose. Keliuose iš jų yra socialinės vietovės, kuriose ji yra vienintelis darbdavys. Tarkime, Šiaulių rajono Raudėnų seniūnijos beveik visos šeimos turi žmonių, vienaip ar kitaip susijusių su durpyno veikla. Net ir mūsų rajono Šepetos turbūt neįmanoma įsivaizduoti be “Durpetos„.

Šiuo metu “Durpetos„ produkcija eksportuojama į beveik visą Europą. Daugiausia parduodama Lenkijoje, Čekijoje, Šveicarijoje, Kroatijoje, Prancūzijoje. Gerai pagalvojusi įmonės komercijos direktorė sakė, kad, ko gero, produkcija dar nėra vežta į Skandinavijos šalis, Maltą, Kiprą ir dar vieną kitą mažytę valstybėlę. Kitos Europos valstybės jau susipažino su “Durpetos„ gaminiais ir pirktų jų dar daugiau, bet įmonė jau nebe visada suspėja išpildyti prašymus.

“Durpetos„ produkcija jau išvažiuoja ir iš Europos. Daug konteinerių jau yra išplaukę į Meksiką, o tolimiausias taškas, į kurį nukeliavo gaminiai, yra Čilė.

Išaugus eksporto apimtims, “Durpetos„ vadovai kelia tikslus padidinti pardavimus ir Lietuvoje. Jiems malonu, kad ir mūsų šalyje atsiranda vis daugiau ūkininkų, suprantančių šiandienos ūkininkavimo reikalavimus. Šie žmonės be “Durpetos„ produkcijos jau nebeapsieina.

Užsienyje paklausūs “Simegos„ gaminiai

Mažųjų įmonių grupėje metų eksportuotoja buvo pripažinta Vilniaus įmonė “Dastra„, kuri yra mūsų rajono “Simegos„ bendrasavininkė. Ši įmonė eksportuoja gaminius, pagamintus “Simegoje„.

“Simegos„ valdybos pirmininkė Gitana Motiejūnienė, kuri yra ir “Dastros„ direktorė, “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad eksportas praėjusiais metais išaugo 10–12 procentų. Padaugėjo ir šalių, į kurias vežama “Simegos„ produkcija.

“Dastra„ eksportuoja medinius impregnuotus Kupiškyje pagamintus sodo, aplinkos gaminius. Pasak G. Motiejūnienės, “Dastra„, eksportuodama “Simegos„ produkciją, jau ketvirtus metus iš eilės gauna metų eksportuotojos nominaciją.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video