2024/04/25

Ant medkirčių čempionų pakylos

Balandžio 19-20 dienomis Girionyse, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos (KMAIK) bei Dubravos eksperimentinės mokomosios miškų urėdijos bazėje vyko Lietuvos atviras medkirčių čempionatas-2007. Dėl čempiono titulo varžėsi 20 Lietuvos medkirčių iš įvairių urėdijų, privačių įmonių, svečių teisėmis dalyvavo trys Latvijos ir keturi Baltarusijos atstovai. VĮ Kupiškio miškų urėdijai šiame čempionate atstovavo Alizavos girininkijos girininko pavaduotojas Romas Balčiūnas, nuskynęs absoliutaus čempiono titulą.

Varžybose buvo rungiamasi medžio kirtimo, grandinės keitimo, kombinuoto ir tiksliojo pjaustymų, šakų genėjimo rungtyse. Prieš varžybų pradžią buvo atliktas grandininių pjūklų patikrinimas ir ištraukti starto numeriai. Dvi dienas trukęs čempionatas prasidėjo medžio pjovimo rungtimi Vaišvydavos girininkijoje. Burtai lėmė, kad Romas startavo šeštas. Geriausiai 30-35 cm skermens medį nuleisti sekėsi Nerijui Sakalauskui. Jis surinko 642 taškus. Romas šioje rungtyje liko trečias (633 taškai), surinkęs tik vienu tašku mažiau už KMAIK studentą Gediminą Stasiūną. Medį pjovėjams reikėjo nuversti kuo tiks­liau į pasirinktą vietą, kurią žymėjo už 15 m įbesta gairelė. Vertinimo rezultatams įtakos turi ne tik tikslumas, bet ir kelmo parametrai (išpjovos kampas, gylis, užtūros plotis ir kt.), greitis, darbo kokybė bei sauga.

Antra čempionato diena pradėta pjūklo grandinės keitimo rungtimi. Per ją R. Balčiūnas pelnė 90 taškų. Neprilygstami grandinės keitėjai pasirodė baltarusiai Aleksandras Škudrovas (110 taškų) ir Anatolijus Andronas (108 taškai). Šioje rungtyje reikia kuo griečiau atsukti dvi veržÂ­les, nuimti pjovimo juostą, pakeisti grandinę, uždėti ir vėl prisukti. Po šių veiksmų pjūklas turi būti tinkamas naudoji­mui kitose rungtyse.

Kombinuoto pjaustymo rungtyje medkirčiai turi kuo greičiau ir tiksliau atpjauti po diską nuo dviejų rąstų, padėtų ant ožių. Pradedama pjauti apatinėje rasto dalyje ir baigiama pjūviu iš viršaus. Pjūviai viduryje turi sutapti. Be to, pjūvis turi būti statmenas rąsto ašiai. Šioje rungtyje R. Balčiūnas užėmė trečią vietą (188 taškai), tiksliojo pjaustymo (reikia nupjauti po diską nuo dviejų tekintų rąstų, gulinčių ant atraminio pagrindo, užpilto drėgnų pjuvenų sluoksniu)– penktą.

Viena iš įdomiausių rungčių – šakų genėjimas. Daugiausia balų pelno tas dalyvis, kuris per trumpiausią laiką teisingai nupjauna vienodai išdėstytas tekintas šakas, įkaltas į rąstą. VĮ Kupiškio miškų urėdijos atstovas šioje užduotyje pasirodė geriausiai – surinko 432 taškus ir bendroje įskaitoje pelnė pirmą vietą.

Susumavus visų rungčių rezultatus, R. Balčiūnas pakilo ant aukščiausios nugalėtojų pakylos – tapo septintą kartą surengto tradicinio Lietuvos medkirčių čempionato čempionas. Šio čempionato nugalėtojas ir prizininkai dalyvaus 2008-ųjų metų Pasaulio medkirčių čempionate, kuris vyks Belgijoje.

Romas tokio pobūdžio varžybose – ne naujokas. Jo grandininio pjūklo gausmas skambėjo ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių, Pasaulio medkirčių čempionatuose. Lietuvos medkirčių čempionate jis dalyvavo trečią kartą (2005 m. užėmė trečią, 2006 m. – penktą vietą), šis jam ir buvo sėkmingiausias. Pasidomėjome, ar labai reikėjo stengtis siekiant čempiono vardo. Pasak Romo, pastangų įdėta tikrai daug: treniruotasi sistemingai, o prieš pačias varžybas intensyviam pasiruošimui skirta visa savaitė. Kaip vieną iš svarbiausių rungčių, per kurią galima pelnyti daugiausia taškų, jis paminėjo medžio leidimą. Ji – ir viena iš sudėtingiausių, kadangi tikslų jos atlikimą gali lemti ne tik tai, ką pats medkirtys atlieka prie medžio kamieno, bet ir vėjo gūsiai, kiti faktoriai.

Ar laurus nuskynęs Romas toliau dalyvaus Lietuvos medkirčių čempionatuose? Pašnekovo atsakymas buvo užtrikintas: tikrai dalyvaus, nes dar yra ko siekti ir kur tobulėti. Žinoma, būtų paranku, jei atsirastų ir daugiau jo pasekėjų iš mūsų krašto. Tačiau kol kas norinčių sekti Romo pėdomis ir dalyvauti Lietuvos medkirčių čempionatuose nėra. Ko gero, pirmiausia tai lemia finansinės galimybės (profesionali medkirčio „amunicija“ atsieina tikrai nemažai), o paskui – ir laikas, kurį „suvalgo“ treniruotės.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video