2024/04/23

Amerikiečiai vis žada mūsų nepalikti

Kupiškyje jau nebe pirmą kartą sklaido gandai, kad rajoną žada palikti čia 13 metų dirbanti amerikiečių medienos perdirbimo UAB „Ochoco Lumber“. Juolab kad pastaraisiais metais čia ženkliai sumažėjo darbuotojų skaičius. Rajone, kur naujų darbo vietų atsiranda ne kažin kiek, tokios naujienos sklinda žaibiškai ir daugeliui optimizmo nekelia.

UAB „Ochoco Lumber“ generalinis direktorius Džonas Rovelas (John Rowell) ir jo pavaduotojas Vingaudas Šarmaitis neslėpė, jog pastaruoju metu jų bendrovė išgyvena ne pačius geriausius laikus. Kiekvienai įmonei būna ekonominio pakilimo ir smukimo laikotarpių. Šiuo metu ji ieško kelių, kaip išbristi iš tos padėties ir išlaikyti verslą. Anot V. Šarmaičio, beveik nuo pat šios įmonės atsiradimo Kupiškyje pradžios sklando trys pagrindiniai jos išnykimo scenarijai – verslas bus perkeltas į Rusiją, įmonė bankrutuos, bus parduota kitiems. Jis manąs, kad tokios kalbos kyla neatsitiktinai, bet iš natūralaus visuomenės poreikio sensacijų ir naujovių.

Pagrindinė esamų sunkumų priežastis – žaliavos stygius. Praėjusi žiema buvo šilta ne tik pas mus, bet ir Rusijoje bei Baltarusijoje. Šios šalys yra svarbiausios jų įmonės žaliavos tiekėjos. Tačiau dėl gamtinių sąlygų nebuvo galima įeiti į miškus ir kirsti. Tad nenukirtus medžio, nepagaminta lentų, nepagaminus – neparduota produkcijos. Tokie dalykai iškreipia pardavimų rinką. Brangsta produkcija, sunku išlaikyti ilgalaikius kontraktus. Apie 90 proc. lentų jų įmonė eksportuoja į JAV. Dėl to ir anksčiau jausta rinkos svyravimų.

Šiuo metu įmonės vadovai stebi rinką ir lūkuriuoja. Ta nedėkinga žiema baigėsi. Lyg po truputį ima stabilizuotis tiekimas iš Rusijos. Šį mėnesį yra nupirkta apie 5 tūkst.kub. m žaliavos. Įmonė pajėgi perdirbti 6-8 tūkst. kub. m medienos. Kiek žaliavos gaus kitais mėnesiais, – sunku prognozuoti. Nuo žaliavos ir pardavimų priklausys, ar bus galima išlaikyti 50-70 darbininkų obliavimo pamainą.

Šiuo metu, įskaitant ir administraciją, įmonėje dirba 85 žmonės. Didžiausio jos klestėjimo periodu čia triūsė ir 150 – 130 žmonių. Sumažėjus gamybai, teko atleisti dalį darbuotojų. Tačiau, anot Dž. Rovelo, likusiems atlyginimai nebuvo mažinami. Didėjant konkurencijai darbo rinkoje, taip elgtis irgi būtų neprotinga.

UAB „Ochoco Lumber“ generalinis direktorius Džonas Rovelas patikino, kad jie padarys viską, kad čia dirbtų. Tokią nuostatą palaiko ir jų kompanijos vadovybė JAV. Kokio dydžio ateityje bus jų bendrovė, nežinąs, bet stengsis, kad nebūtų prarasti esami ryšiai, klientai.

Jie nesieks kažką labai keisti. Kokybiškų lentų gamyba yra ir bus pagrindinis jų verslas. Numatoma daugiau dėmesio skirti naujų rinkų paieškai, klientų poreikių tenkinimui. Taip pat bus siekiama kuo daugiau produkcijos pagaminti ir iš medienos atliekų. Galbūt tai bus medžio drožlių briketai, gal granulės. Paieškų ir naujovių esmė – kuo labiau prisitaikyti prie rinkos poreikių.

Generalinis direktorius į ateitį žvelgia optimistiškai, nes medienos pramonėje tokie gamybos cikliškumai – ne naujiena. Nuo 1938 m. gyvuojanti „Ochoco Lumber“ yra išgyvenusi įvairių periodų. Situacija medienos rinkoje turėtų keistis į gerą. Jie nusiteikę prisitaikyti ir išlikti Kupiškyje. Teikia vilties ir čia dirbantys žmonės, kurie išmano, ką daro.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video