2024/04/19

Nuspręskime, kur lemta būti mūsų baseinui

Panašu, kad per rinkimus ne vienos partijos žadėto, bet daugeliui kupiškėnų atrodžiusio utopiška (ar primenančiu garsųjį “Vasiukų„ projektą) baseino, o su juo kartu ir viso sveikatingumo komplekso statyba Kupiškyje įgauna realius kontūrus.

Šį projektą per antradienį Savivaldybėje surengtą spaudos konferenciją pristatė meras Jonas Jarutis. Beje, tai buvo pirmas dalykinis naujai išrinkto mero susitikimas su žiniasklaidos atstovais.

Pasak J. Jaručio, šio susitikimo tikslas ne tik paviešinti pačią sveikatingumo komplekso atsiradimo idėją, bet, svarbiausia, išprovokuoti kupiškėnus diskusijai, kur būtent minėtąjį kompleksą reikia statyti.

Buvusi turistinė vizija nugrimzdusi marių dugne

Apie Kupiškį, kaip apie galimą turizmo “meką„ aktyviai diskutuojama jau keletą metų. Tačiau realiai šios diskusijos, išskyrus Kupos slėnio tvarkymą, gėlynų puoselėjimą ar H. Orakausko skulptūrų statymą, taip ir nepadėjo sukurti turistinės-rekreacinės mūsų rajono infrastruktūros. Niekas nepaneigs, jog iki šiol nei Kupiškis, nei trečios pagal dydį šalyje marios netapo traukos centru. Ką ten kalbėti apie atvykstančius svečius, jei ir patys kupiškėnai dėl draudžiančių kelio ženklų praėjusią vasarą sunkiai skynėsi kelią į ne visada tinkamai tvarkomą pamarį. Iki šiol išsiilgę aktyvaus poilsio ir baseino bei saunos teikiamų malonumų kupiškėnai tebevyksta į Anykščius, taip papildydami ne savo, o kaimyninio rajono biudžetą.

Taip, kurti sveikatingumo kompleksą Kupiškyje, kuriame būtų ir baseinas, ir treniruoklių salė, ir sauna – visa tai, kas reikalinga aktyviam ir turiningam žmonių poilsiui – neišvengiama būtinybė. Jei išties nenorime likti gūdžia provincija, tokio centro statybos neturėtume priskirti “prabangos pirkinių„ kategorijai.

Ar marios taps vizitine Kupiškio kortele?

Pasak mero J. Jaručio, iki birželio 15 d. Vyriausybei reikia pateikti projektą dėl Kupiškio sveikatingumo komplekso, kad jį įtrauktų į Vyriausybės investicijų programą (VIP). Gavus lėšas (apie jų skyrimo būtinumą jau buvo kalbėta Seime ir Vyriausybėje) projektavimo darbai turi būti atlikti per 2007-uosius metus.

Šiuo metu žvalgomasi į dvi vietas, kuriose galėtų būti statomas minėtasis objektas. Pirmoji – tarp Kupiškio poliklinikos (PASP), buvusios RSO ir Kupos (prie “Norfos„). Antroji – prie Kupiškio marių. Patvirtinus sprendimą sveikatingumo komplekso statybai čia, šiam tikslui būtų skirta 1 ha Savivaldybei priklausančio sklypo už “amerikonų„ namelių.

Kol kas abiejų šių vietų šalininkų balsai pasiskirsto maždaug tolygiai. Manantys, kad atsižvelgiant į miestiečių, o ypač pensininkų ir moksleivių poreikius, baseiną reikėtų statyti prie “Norfos„, savo pasirinkimą motyvuoja ir tuo, kad jis ekonomiškai pigesnis. Šioje vietoje yra šilumos trasa, elektros instaliacija, vandentiekio bei kanalizacijos mazgai.

Kalbėdamas apie antrąją vietą – Kupiškio marių pakrantę, meras J. Jarutis, kaip papildomus patrauklumo ženklus įvardijo ir Kupiškio piliakalnį, puikiai apželdintą ir suformuotą „Uošvės liežuvį“, apkritai patrauklią panoramą. Ši vieta, pasak mero, žymiai patrauklesnė verslininkams.

Į ją kur kas lengviau pritraukti ir verslininkų investicijų. Jiems padedant šis sveikatingumo kompleksas galėtų tapti moderniu ir patraukliu. Tokiu atveju būtų galima kalbėti, pasak J. Jaručio, apie multifunkcinį kompleksą ne tik su baseinu ar treniruoklių sale bei sauna, bet ir konferencijų salėmis, kotedžinio tipo viešbučiu ir kt. Meras apgailestavo, kad Kupiškio marios kol kas labai simboliškai dominuoja mūsų mieste ar rajone.

Rašant straipsnį kai kurios kolegės stebėjosi, kam prie marių reikalingas baseinas! Kai tuo tarpu pajūryje baseinai dygsta tiesiog jūros pakrantėje!

Pamarys pasikeis jau šįmet

Vyriausioji rajono architektė Euchrida Sipavičienė priminė, kad jau šiais metais bus įsisavintas vienas milijonas litų iš pateikto projekto “Aktyvaus turizmo (poilsio) paslaugų plėtra prie Lėvens tvenkinio, Kupiškio rajone„. Iš šio projekto lėšų bus įrengti valčių, burlenčių elingai ir gelbėtojų postai (marių pakrantėje bus statomas šiam tikslui reikalingas pastatas). Jau artimiausiu metu bus skelbiamas konkursas turistinio-rekreacinio verslo vystymui (burlenčių, valčių nuomai). Taip pat iš šio projekto lėšų bus pertvarkytas ir prie marių esantis tualetas, įvestas vanduo, įrengti valymo įrengimai. Rengiant masines šventes bei sporto varžybas, pavyzdžiui, tokias kaip triatlono, iškyla problemų dėl elektros įtampos, todėl iš šio projekto lėšų bus įrengta ir stabili elektros linija. Šiuos visus darbus būtų galima laikyti tinkama užuomazga sveikatingumo komplekso statybai.

Meras tvirtino, kad plėtros į marių pusę labai reikia, nes iki šiol pamarys nebuvo gerai išnaudojamas nei kupiškėnų, nei atvykstančiųjų poreikiams.

Laukiama ir verslininkų investicijų

Žinoma, sveikatingumo kompleksą statant prie marių reikės papildomai įrengti kanalizaciją ir šildymą. Tačiau pasirinkę šią vietą, mes galėsime tikėtis ir didesnio atvykstančiųjų srauto, – tvirtino meras. Tiesa, kažkas iš žiniasklaidos atstovų replikavo, kad sveikatingumo kompleksas prie “Norfos„ būtų skirtas miesto žmonių, ypač pensininkų ir moksleivių gerovei, o prie marių – “ratuotiems„ ir atvykėliams.

J. Jarutis patikslino, kad sveikatingumo kompleksas visų pirma skiriamas mūsų žmonėms ir, be abejo, ne vien Kupiškio miesto, bet ir viso rajono gyventojams. Statant tokį statinį reikia galvoti ir apie jo išlaikymą. Tikėtis, pasak mero, jog baseinas prie “Norfos„ sudomins verslininkus ar atvykstančiuosius iš kitų rajonų būtų gana rizikinga. Savivaldybei vienai išlaikyti tokį kompleksą būtų labai sudėtinga.

Pats meras neslėpė, kad jam priimtinesnė marių įsisavinimo, t. y. sveikatingumo komplekso statybos pamaryje vizija. Vyriausioji rajono architektė E. Sipavičienė 50 procentų balsų teikia komplekso statybai prie “Norfos„, t.y. mieste ir 49 procentus – prie marių.

Paklaustas, kada sveikatingumo kompleksas turėtų atverti duris, rajono meras J. Jarutis paminėjo 2009-uosius. Nors galutinį žodį, pasak jo, tars projektuotojai, rajono žmonės kviečiami pareikšti nuomonę apie tai, kur, jų manymu, turėtų būti statomas Kupiškio sveikatingumo kompleksas: pamaryje ar mieste (prie “Norfos„)?

Savo nuomonę “Kupiškėnų minčių„ skaitytojai gali išreikšti ir laikraščio internetinės svetainės totaliztoriuje, kuris veiks nuo šiandien, gali taip pat skambinti į rajono Savivaldybę tel. 35 521.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video