2024/04/18

Teresei Šateikienei reikia 100 tūkstančių litų

Kupiškio rajono apylinkės teismas per gerą mėnesį išnagrinėjo ne mažiau kaip dešimt bylų dėl pieno pardavėjų netvarkingos ūkinės veiklos. Visais atvejais teismas nutarė pažeidėjus įspėti. Kai kurie su tuo susitaikė, o Subačiaus seniūnijos Lukonių kaimo gyventoja Teresė Šateikienė perėjo į aktyvų puolimą.

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Kontrolės departamento Panevėžio skyriaus darbuotojai apskrityje pradėjo tikrinti, kaip pieno pardavėjai laikosi nustatytų pieno ir jo produktų pridavimo taisyklių. Per kelis mėnesius jie patikrino daugiau kaip 600 pieno pardavėjų dokumentacijos ir nustatė nemažai pažeidimų. Dažniausiai užfiksuotas pažeidimas – pieno pardavėjai neišsaugojo supirkėjo išrašytų PVM sąskaitų – faktūrų, tuo nusižengdami Administracinių teisės pažeidimų kodekso 110 straipsniui ir pažeisdami pieno gamybos kvotų sistemos administravimo taisykles.

Visi pieno pardavėjai teismui aiškino, kad nežinojo, jog pieno apskaitos dokumentus reikia saugoti ne mažiau kaip trejus metus.

Teismas, skirdamas nuobaudas, visais atvejais atsižvelgė į tai, kad padarytas pažeidimas nesukėlė sunkių pasekmių, o pieno perdirbėjams įsipareigojus saugoti apskaitos dokumentus, visus juos tik įspėjo.

Tuo tarpu Lukonių kaimo gyventoja T. Šateikienė prieš Nacionalinės mokėjimų agentūros Kontrolės departamento Panevėžio skyrių pradėjo tikrą karą.

Ji kreipėsi į rajono apylinkės teismą, nes moteriai kilo įtarimas, kad šios agentūros darbuotojai, atlikdami patikrą,pažeidė jos konstitucines teises ir siekė prievartauti turtą. Pareiškime T. Šateikienė rašė, kad prisistatęs nacionalinės mokėjimų agentūros darbuotojas ją pradėjo kaltinti, kad yra netvarkingi pieno pardavimo dokumentai ir pareikalavo 2000 litų. Kitu atveju pareigūnas neva grasino moteriai teismu ir net kalėjimu.

T. Šateikienė prašo teismo priteisti iš Žemės ūkio ministerijos 100 tūkstančių litų moralinei žalai padengti, nes, anot Lukonių gyventojos, konstitucines jos teises pažeidė ir turtą prievartavo valdžios institucijos.

Pirmadienį turėjęs įvykti teismo posėdis buvo atidėtas iki gegužės 16 dienos, nes T. Šateikienė po ilgų svarstymų nutarė kreiptis į Savivaldybę dėl nemokamos teisinės pagalbos.

Nacionalinės mokėjimų agentūros darbuotojai visiškai neįžvelgia savo kaltės. Jie tik surašė protokolą už tai, kad T. Šateikienė jų neįsileido ir nedavė patikrinti dokumentacijos. Pagal galiojančias taisykles, pieno pardavėjai privalo leisti susipažinti su dokumentacija įgaliotiems pareigūnams.

Matyt, prasidėjo amžiaus byla – Teresė Šateikienė prieš visus.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video