2024/05/05

Nesančios Astos beieškant

Trumpas pasakojimas apie tai, kaip ieškant vienų blogybių, buvo surastos visai kitos.

Redakcija gavo laišką, kuriame buvo skundžiamasi įvairiausiomis blogybėmis Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėje mokykloje. Anot laiško autorės, ten dirbo girtuokliaujantis direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams. Su jo silpnybėmis buvo ilgai taikstomasi, bet vėliau staiga jis buvo atleistas. Dabar šiose pareigose dirba kitas žmogus, bet jam patikėtas veiklos baras iki šiol nėra labai tvarkingas. Be to, laiške skundžiamasi, kad mokykloje prastai maitinami vaikai. Ir porcijos nedidelės, ir maistas neskanus. O mokyklos direktoriaus darbas nėra skaidrus.

Šį laišką tėvų grupės vardu pasirašė mama Asta. Ji nenurodė nei savo pavardės, nei vardo, nei telefono numerio. Žodžiu, užsislaptino. Dažniausiai į tokius užsislaptinusius žiūrime atsargiai, bet šį kartą nutarėme pasidomėti, kas gi darosi toje mokykloje.

Pavaduotojas atleistas dėl parašų klastojimo

Visų pirma, pabandėme išsiaiškinti, kas yra ta mama Asta. Mokyklos direktorius Vilius Grigaliūnas peržiūrėjo mokinių tėvelių sąrašus, bet jokios Astos ten nesurado. Paklaustas, kas galėjo tokį laišką parašyti, V. Grigaliūnas sakė abejojantis, kad rašė kokio nors mokinio mama. Greičiausiai tai kažkurio mokyklos darbuotojo sumanymas.

Kalbėdamas apie skunde minimą girtavusį pavaldinį, direktorius sakė, kad darbe girto Viliaus Augulio niekada nebuvo pastebėjęs. Kažkada jis darbe buvo pasirodęs pagiringas. Tada direktorius pavaldinį “buvo nuėmęs„ nuo darbo.

Pasidomėjome, kodėl žmogus buvo atleistas iš darbo, jei jis nepadarė nieko blogo. Direktorius paaiškino, kad V. Augulis suklastojo inventorizacinės komisijos narių parašus. Tai išsiaiškinus, jis ir buvo atleistas.

Dėl virėjos niekas nebesiskundžia

Apie nusiskundimus virėjos darbu direktorius žinojo dar iki mūsų pokalbio. Jis pasakojo, kad senąja virėja buvo nepatenkinti ir mokiniai, ir mokytojai. Jai buvo pareikštas įspėjimas, pastabos, bet situacija negerėjo. Mokyklos administracijai imtis drastiškų priemonių prieš blogai dirbančią virėją taip ir neteko, nes ji susirgo ir pati išėjo iš darbo. Vasario 14 dieną ją pakeitė Jūratė Radzevičienė. Iš pradžių ji buvo priimta laikinai, o dabar jau apiforminta nuolatiniam darbui.

Pasak direktoriaus, pradėjus dirbti naujai virėjai, maisto kokybė pagerėjo. Dėl naujos virėjos darbo niekas jokių pretenzijų nebereiškia.

Paklausėme ir pačios virėjos, kaip jai sekasi dirbti naujoje vietoje. Ji sakė, kad virtuvės moterys stengiasi dirbti, o jos darbu dar niekas nesiskundė.

Koks skundo tikslas?

Redakciją pasiekusiame laiške skundžiamasi bloga virėja, kuri, pasirodo, jau nebedirba, ir girtuokliaujančiu ūkvedžiu, kuris iš darbo buvo atleistas dar seniau, bet ne dėl girtuokliavimo, o dėl kito labai aiškaus nusikaltimo. Tai koks to skundo tikslas? Gal kažkas aplinkiniu keliu nori atkreipti dėmesį į visai kitas mokyklą kamuojančias problemas?

Neradę atsakymo mokykloje, nuvykome į rajono Kultūros ir švietimo skyrių. Šio skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus pasiteiravome, ar jam žinomos kažkokios negatyvios tos mokyklos gyvenimo tendencijos?

Vedėjas sakė, kad ne viskas mokykloje buvo gerai. Trūkumų buvo ir mokyklos vadovo darbe. Tai jis puikiai suprato. Abi mūsų aptarinėjamos problemos (parašus padirbusio ūkvedžio ir prastai dirbusios virėjos) jau yra išspręstos. Ateitis parodys, ar kadriniai pasikeitimai duos reikiamų rezultatų.

Vedėjo nuomone, mokykloje yra ir kitų taisytinų reikalų. Pavyzdžiui, vedėjas mano, kad direktorius yra savo darbuotojams neteisingai padalinęs kai kuriuos darbus. R. Jocius sakė manąs, kad direktorius ir šią situaciją netrukus pataisys. Gal kiek kitomis akimis pažiūrės ir į patį ugdymo procesą.

Vedėjas negalėjo pasakyti, ar mokykloje yra daugiau problemų. Tiesiog reikėtų daugiau pasigilinti į patį mokyklos bendruomenės gyvenimą, jo mikroklimatą. Tai R. Jocius ir žadėjo padaryti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video