2024/05/05

Priklausomybės pavojus – arčiau nei manome

Šiais metais aktyviai savo veiklą pradėjo Savivaldybės Narkotikų kontrolės komisija. Pirmajame posėdyje patvirtinta veiklos programa, pora komisijos narių kovo pabaigoje dalyvavo Narkotikų kontrolės departamento surengtuose mokymuose.

Paviešintas anonimiškumas

Pirmąjį komisijos posėdį netradiciškai pradėjo kviestas svečias – anoniminių alkoholikų (AA) klubo narys Pranas, pristatęs dvyliktus metus Kupiškyje veikiančios organizacijos struktūrą, tikslus, klubo veiklą bei problemas.

Į AA klubą ateina įvairių visuomenės sluoksnių atstovų (ir verslininkų, ir gydytojų, ir bedarbių), retai kuris nori viešumos, tačiau ši organizacija jau ne vienam jos nariui padėjo atsispirti alkoholizmo liūnui ir blaivybės keliu žengti ne vienerius metus. Tam reikia pirmiausia paties žmogaus apsisprendimo (išdrįsti atvirai sau ir visiems pasakyti „esu alkoholikas“), taip pat ir likimo draugų palaikymo. Pranas patyrė anoniminių alkoholikų klubo teikiamą naudą, todėl taip aktyviai stengiasi šią išsigelbėjimo žinią paskleisti kuo platesnei auditorijai: atokiausių kaimų gyventojams, alkoholikų šeimoms. Pranas tikino esąs pasiryžęs apie klubo veiklą informuoti per žiniasklaidą, seminarus, leidinius.

Džiaugdamasis komisijos kvietimu atvykti į posėdį, Pranas prašė padėti AA klubo nariams viešinti savo veiklą, informuoti rajono gyventojus apie galimybę įveikti priklausomybę nuo alkoholio. Narkotikų kontrolės komisija, koordinuojanti žalingų įpročių prevencijos veiklą, geranoriškai sutiko bendradarbiauti su AA klubo nariais, padėti rengti susitikimus su visuomene (kaimų, mokyklų bendruomenėse, seniūnijose), parūpinti transportą, prisidėti leidžiant ir platinant informacinę medžiagą.

Prevencija – per tradicinius renginius

Komisijos pirmininkas J. Jarutis informavo, kad šiemet, kaip ir 2006 m., Narkotikų kontrolės komisijos veiklos programai vykdyti iš Savivaldybės biudžeto skirta 10 tūkst. litų. Siekiant kuo efektyviau vykdyti žalingų įpročių pirminę prevenciją, nutarta pusę sumos skirti bendrajam Narkomanijos (žalingų įpročių) ir nusikalstamumo prevencijos projektų finansavimui.

Iki 500 Lt sumomis paremti šie projektai: Salamiesčio pagrindinės mokyklos projektas „Pradėk keisti pasaulį nuo savęs“ (300 Lt), Šimonių miestelio bendruomenės projektas „Su kamuoliu rankose arba vilties dar yra“ (400 Lt), Alizavos bendruomenės centro projektas „Gyvenimas be žalingų įpročių“ (300 Lt), Šepetos jaunimo klubo „Užtrauktukas“ projektas „Sportas mus jungia“ (400 Lt), JLC „Amicus“ projektas „Rūkymui – ne!“ (500 Lt), Adomynės kaimo bendruomenės projektas „Geriausia prevencija – kryptinga veikla“ (500 Lt), Kupiškio r. sporto veteranų klubo „Šaltinis“ projektas „Futbolas Kupiškio vaikams“ (500 Lt), Kupiškio r. gausių šeimų bendrijos „Kupiškio šeimynėlė“ projektas „Aš nenoriu paslysti“ (200 Lt), Naivių kaimo neformalaus jaunimo klubo „Ratas“ projektas „Mes – kaimo ateitis“ (400 Lt).

Komisijos nariai taip pat siūlė tęsti tradicinių kasmetinių renginių finansavimą: jau surengtas konkursas „Nerūkanti klasė“ (gimnazistai aštuntokai nurungė bendraamžius iš Šimonių ir dalyvaus apskrities konkurse), Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje įvyko spalvingas teisinių žinių konkursas „Temidė“ (aštuonių mokyklų varžovus įveikusi Lauryno Stuokos-Gucevčiaus gimnazijos komanda vyks į antrąjį turą Panevėžyje), netrukus įsibėgės „Naktinio krepšinio“ varžybos, vasaros krepšinio varžybos „3×3“ seniūnijose, vyks vasaros stovykla „Iš kryžkelės į kelią“ mūsų rajono rizikos grupės vaikams. Rudeniop vėl bus surengtas geriausio klasės auklėtojo konkursas, gruodį – paminėta Pasaulinė AIDS diena. Dalis lėšų numatyta seminarų rengimui bei informacijos sklaidai.

Informacija nepaveikia vartojančio

Nors ir Savivaldybės narkotikų kontrolės komisija, ir Narkotikų kontrolės departamentas dalį lėšų skiria informacijos sklaidai, departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Vilmos Janulytės teigimu, informacija vaidina nežymų vaidmenį vykdant narkomanijos (žalingų įpročių) prevenciją. Pasirodo, sėkminga efektyvios prevencijos formulė: 20 proc. informacijos + 80 proc. socialinių ir asmeninių veiksnių (šeima, mokykla, bendraamžiai, charakteris, genai…).

Prieš žalingus įpročius nukreipta informacija nėra paveiki jaunimui, nes jai trūksta vizualinio patrauklumo. Be to, gąsdinimas mirtimi NEVEIKIA JAUNIMO. Informacinės prevencijos kampanijos daro įtaką tik prieš narkotikus nusistačiusiems žmonėms, tačiau neturi jokio poveikio vartojantiems ar eksperimentuojantiems su narkotikais (beje, net 83 proc. Lietuvos jaunimo niekada nevartojo narkotikų). Narkotikų kontrolės komisijų narių mokymuose buvo pabrėžta, jog dauguma prevencijos projektų rengėjų apsiriboja vien tik žinių, informacijos perteikimu, turinčiu ribotą poveikį tikslinei grupei, pamiršdami, kad būtina ugdyti jaunų žmonių konkrečias elgsenos nuostatas bei socialinius gebėjimus.

Vis dėlto informacija būtina kaip viso prevencijos priemonių komplekso dalis, nes informacija padeda palaikyti nevartojančiųjų neigiamą požiūrį į narkotikus ir skatina jauną žmogų pagalvoti prieš darant sprendimą. Patrauklios ir įtikinamos informacijos jaunimui siūloma interneto svetainėje www.benarkotiku.lt

Ilgas kelias į išgijimą

Kaune vykusių savivaldybių narkotikų kontrolės komisijų narių mokymų programa buvo išties turininga: teorinę dalį vainikavo apsilankymas priklausomybių ligų reabilitacijos bendruomenėje Kalnaberžėje (Kėdainių r.).

Jos direktorius, labdaros ir paramos fondo „Vilties švyturys“ vienas iš steigėjų Albertas Lučunas taip pat vadovauja Lietuvos priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenių asociacijai.

Kad narkomanija yra didelė grėsmė – neabejojama. Įrodyta, kad 95 proc. narkomanų „sėdo ant adatos“ po pirmojo dūrio.

Jo teigimu, priklausomybe sergančių asmenų gydymą sudaro 4 etapai: motyvacija, detoksikacija (išblaivinimas, abstinencijos sindromo gydymas, organizmo fizinės būklės atstatymas), fizinė, socialinė bei psichologinė reabilitacija ir adaptacija (integravimasis į visuomenę ir į darbo rinką). Pirmas žingsnis į išgijimą – tai paties žmogaus ryžtas nutraukti vartojimą ir gyventi blaiviai.

Iš viso valstybinėse ir visuomeninėse organizacijose yra 289 ilgalaikei reabilitacijai skirtos vietos. Informacija apie jas pateikta Narkotikų kontrolės departamento interneto svetainėje (www.nkd.lt ).

Narkomanų kaimynystė nedžiugino

A. Lučunas pakvietė pabuvoti vienoje iš įstaigų, kurią 2003 m. įkūrė pats ir paskyrė tam ne tik didelę dalį savo laiko, bet ir nemažai asmeninių lėšų. Narkomanai mokymų dalyviams surengė koncertą, grojo rusišką roką, giedojo giesmes (bendruomenėje „Vilties švyturys“ taikoma muzikos ir dailės terapija).

Remontuojamame trijų aukštų pastate gyvena apie 40 buvusių narkomanų (jauniausias neseniai atšventė 18-ąjį gimtadienį). Nemažai jų jau ragavę kalinio duonos. Vyrai atvyksta ne tik iš didžiųjų šalies miestų, bet ir iš mažų miestelių.

„Vilties švyturio“ gyventojams suteikta galimybė mokytis, siekti vidurinio išsilavinimo, profesijos, aktyviai dirbami statybų bei žemės ūkio darbai, leidžiama pailsėti (maudynės upėje arba pirtyje, užsiėmimai sporto salėje, muzikos pamokos ir pan.), lavinami socialiniai įgūdžiai, stiprinama sveikata, teikiama psichologo pagalba, kuriamos savitarpio paramos grupės.

Žinoma, Kalnaberžės kaimo gyventojai naujuosius gyventojus sutiko be didelio džiaugsmo, daugelį baugino narkomanų kaimynystė. Tačiau reabilitacijos bendruomenėje vyrauja griežta tvarka: draudžiama vieniems išeiti į kaimą, o išėjusieji ar „laisvėje“ įsigiję narkotikų tuoj pat pašalinami iš benduomenės. Direktorius pasakojo, kaip pamažu kaimo gyventojai suprato, kad sveikstantys narkomanai nėra tiesiogiai jiems pavojingi: būta nutikimų, kai, artėjant audrai, šienaujantys ūkininkai atskubėjo į bendruomenę kviesti talkos ir stiprūs vyrai akimirksniu sukorvė šieną. Arba, kai narkomanai įveikė kaimo komandą tinklinio varžybose, gyvenvietėje kaipmat atsirado tinklinio aikštelės ir „sveikieji“ ėmė aktyviai treniruotis.

Kas antras – vėl suklumpa

Deja, 12 žingsnių kelią į blaivybę (daugiau nei 1 metų trukmės Minesoto ir Day-Top programą) įveikti pavyksta ne kiekvienam besigydančiajam. Kai kurie palieka bendruomenę savo noru. Direktoriaus teigimu, per 4 metus iš 174 išėjusių reabilitacijos programą, narkotikų nevartoja 90. Likusiuji atkrito.

Ar sunku patekti į bendruomenę? A. Lučunas tikino, kad pirmiausia reikia pačiam narkomanui tvirtai apsispręsti: paklusti bendruomenės taisyklėms (čia gyvenama pagal griežtą rėžimą ir krikščioniškos moralės principus), atsisakyti ankstesnio gyvenimo būdo (1,5 mėnesio draudžiami kontaktai su artimaisiais, dar 8 mėnesius į retus susitikimus su artimaisiais palydi pasveikusieji). Dėl naujo nario priėmimo balsuoja bendruomenės gyventojai. Narkomanas savo noru pasirašo reabilitacinę sutartį. Tačiau dažniausiai į bendruomenę patenka dugną pasiekę žmonės, kurie nebeturi ką prarasti ir pasiryžta bet kokiomis sąlygomis kabintis į gyvenimą. Tuomet užtenka tik paskambinti telefonu arba pasibelsti į bendruomenės „Vilties švyturys“ duris. Gydymui čia nėra nustatyto mokesčio, kartais narkomano šeima geranoriškai aukomis prisideda prie programos. Bendruomenės veikla finansuojama iš fondų lėšų.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video