2024/05/05

Dėmė biografijose jau bus

Kupiškio rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl bausmės Aukštupėnų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkei Gretai Babickienei ir sekretorei Rinoldai Kalkienei.

“Kupiškėnų mintys„ jau kelis kartus rašė apie Aukštupėnų rinkimų apylinkėje suklastotus dokumentus ir kalbų kalbomis apipintą šią istoriją.

Apylinkės prokuratūrai išnagrinėjus baudžiamąją bylą, teismas priėmė sprendimą. Teisėjas Virginijus Skaraitis “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad priimtas teismo baudžiamasis įsakymas ir abiems moterims paskirta po 10 MGL dydžio (1300 Lt) bauda. Teisėjas pasakojo, kad procesas numato galimybę baigti baudžiamąją bylą baudžiamuoju įsakymu. Šiuo atveju bylos aplinkybės buvo aiškios, moterys savo kaltės neneigė, todėl, siekiant išvengti didesnių išlaidų ir operatyviau priimti sprendimą, buvo pasirinktas būtent šis variantas.

Prokuratūra taip pat prašė šią bylą baigti baudžiamuoju įsakymu. Taip teismas ir pasielgė, tačiau prokurorai siūlė komisijos nares nubausti 20 MGL bauda, o teismas apsiribojo dvigubai mažesne bausme. Teisėjas teigė, kad negalima sakyti, jog teismas perpus sumažino baudą. Tiesiog yra numatyti kriterijai, kuriais vadovaujantis parenkamas baudos dydis. Šiuo atveju abi moterys buvo labai teigiamai charakterizuojamos, savo kaltę pripažino, todėl, teisėjo nuomone, prokuratūros paprašyta bauda buvo per didelė.

Baudžiamasis įsakymas teismų praktikoje yra gana retas reiškinys, todėl visoms suinteresuotoms pusėms nėra pakankamai aišku, ar po tokio įsakymo abi moterys ateityje bus traktuojamos kaip teistos.

Teisėjas V. Skaraitis paaiškino, kad jų atžvilgiu yra priimtas apkaltinamasis nuosprendis, todėl jis turi visas teisines pasekmes. Jeigu šios moterys nutars kandidatuoti į Savivaldybės tarybą, jos turės nurodyti, kad yra teistos.

Praktika rodo, kad nebūtinai teisti žmonės privalo pralaimėti rinkimus, bet šios istorijos pamokos ne tik Gretai ir Rinoldai, bet ir kitiems būsimuosiuose rinkimuose dirbsiantiems žmonėms turėtų būti gera pamoka, kaip elgtis su itin svarbiais dokumentais.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video