2024/05/05

Apie ligoninę ir pacientus – skaičiukų kalba

Ketvirtadienį pirmąkart šiais metais VšĮ Kupiškio ligoninėje vyr. gydytojas Povilas Rimkus surengė spaudos konferenciją, per kurią supažindino su praėjusių metų rezultatais. Šis renginys gydymo įstaigoje susišaukia ir su šiandien minima Pasauline sveikatos diena.

Ligoninėse gulėjo kone kas penktas kraštietis

Praėjusiais metais stacionari pagalba šalies ligoninėse, vyr. gydytojo žiniomis, buvo suteikta apie 5 tūkst. kupiškėnų (t. y. 21 proc. visų rajono gyventojų). Iš šio skaičiaus 45 proc. jų gydėsi Kupiškio ligoninėje, apie 32 proc. – Panevėžio, per 3 proc. – Kauno ir Santariškių klinikose, daugiau kaip 2 proc. – Vilniaus onkologinėje ir Rokiškio psichiatrinėje ligoninėse, daugiau nei 7 proc. – kitose Respublikos gydymo įstaigose.

Mūsų rajono gyventojams gydyti pernai suteikta stacionarių paslaugų už 7,5 mln. litų (Kupiškio ligoninėje – už 2,2 mln. litų). Vieno kupiškėno gydymas šalies ligoninėse valstybei atsiėjo apie 1,5 tūkst. litų, tuo tarpu Kupiškio ligoninėje – apie tūkstantį litų.

Šalies konsultacinių poliklinikų paslaugų pernai prireikė 26 923 gyventojams. Žvelgiant į piniginę išraišką, kupiškėnams konsultuoti sunaudota 1,4 mln. litų. Iš jų 65 proc. atiteko Kupiškio ligoninei, 20 proc. – Panevėžio ligoninei, 10 proc. – Vilniaus ligoninėms, apie 2 proc. – Kauno ligoninėms.

Praėjusiais metais su Panevėžio teritorine ligonių kasa VšĮ Kupiškio ligoninė pasirašė 4,5 mln. litų finansinę sutartį. P. Rimkus sakė, kad kasmet juntamas augimas, po pusę milijono litų pridedama. Štai šiemet finansinė sutartis dėl paslaugų pasirašyta 5 mln. litų.

Pernai Kupiškio ligoninėje gydėsi 438 vaikai (14,6 proc. visų ligoninėje gydytų ligonių). 47,5 proc. ligoninės pacientų – vyresni kaip 60 metų. Stacionarių paslaugų daugiau prireikė moterims (54 proc. pacientų) nei vyrams (46 proc.). Tačiau nežinia, kaip šią statistiką interpretuoti: ar dailiosios lyties atstovės dažniau serga, ar labiau nei vyrai rūpinasi savo sveikata?

Vienas pacientas ligoninėje vidutiniškai gulėjo septynias dienas. Susirgimų statistika, paguldžiusi kupiškėnus į gydymo įstaigos lovą, atrodytų taip: 32 proc. – kraujotakos sutrikimai, 22,5 proc. – kvėpavimo, 7,4 proc. – nervų, 5,7 proc. – virškinimo sistemų ligos.

Auditų užfiksuoti trūkumai

Kupiškio ligoninės veiklą tikrino du auditai: Valstybinė medicininio audito inspekcija bei pati ligoninė papildomai buvo pasamdžiusi UAB „Sveikatos priežiūros įstaigų apskaitos sistemos“, kuri vasario-kovo mėnesiais patikrino 2006 m. gydymo įstaigos ūkinę finansinę veiklą. Pagal pastarųjų pateiktas išvadas, pernai gydymo įstaigoje buhalterinė apskaita buvo tvarkoma vadovaujantis visais reikalingais principais ir reikalavimais, pateikti duomenys teisingi. Pelno mokesčio apskaičiavimui naudojamas proporcingas metodas, netikslumų nenustatyta. Ligoninė neturi finansinių skolų, jos veikla praėjusiais metais buvo sėkminga, uždirbta 356 022 Lt grynojo pelno. Inventorizuojant nuosavą ilgalaikį, trumpalaikį, taip pat pagal panaudos sutartį naudojamą turtą pažeidimų nenustatyta, turimi finansiniai resursai naudojami efektyviai ir pagal paskirtį.

Ne taip pozityviai skamba medicininio audito išvados, atlikto Seimo Sveikatos reikalų komiteto (remiantis gyventojų skundais ir publikacijomis žiniasklaidoje) prašymu tiek ligoninėje, tiek Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASP) centre. Jos pateikiamos „Lietuvos sveikata“ Nr. 14 (698): „VšĮ Kupiškio ligoninėje stacionarių chirurginio ir traumatologinio profilio paslaugų prieinamumas Kupiškio rajono gyventojams iš dalies ribotas dėl ekonominių ir personalo (medicinos specialistų) trūkumo. Minėtų paslaugų teikimas užtikrintas, ieškoma optimalių šių paslaugų prieinamumo gerinimo būdų. Asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pažeidimų vidaus ir išorės dokumentuose nustatytiems reikalavimams nenustatyta. Nustatyta kokybės vadybos trūkumų“.

Manome, kad skaitytojams bus įdomu ir tai, kokias išvadas šis auditas padarė patikrinęs asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo tyrimą Kupiškio PASP centre. Buvo nustatyta, kad Kupiškio PASP centro vidaus ligų ir chirurginio profilio sveikatos priežiūros paslaugų organizavimas yra netinkamas, todėl paslaugų prieinamumas yra ribotas dėl per didelio šeimos gydytojų apylinkėse prisirašiusių pacientų skaičiaus bei per didelio gydytojo chirurgo konsultuojamų pacientų skaičiaus. Kupiškio PASP centre nenustatyta mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir teikimo tvarka, tuo pažeidžiant atitinkamą sveikatos apsaugos ministro įstatymą. Kupiškio PASP centro greitosios medicinos pagalbos paslaugos teikiamos pažeidžiant teisės aktuose ir įstaigos vidaus dokumentuose nustatytus reikalavimus. Rasta kokybės vadybos trūkumų.

Stinga dešimties medikų

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė apie ligoninėje remontuojamus reanimacijos ir slaugos skyrius. Vyr. gydytojas informavo, kad kovo 30 d. buvo pasirašytas remonto darbų priėmimo iš statybininkų aktas. Atlikti visi numatyti darbai, šiuo metu įrengiama deguonies sistema. Trūksta lėšų tik lovoms ir spintelėms atnaujiniti. Tam reikėtų apie 20-30 tūkst. litų. Reanimacijos skyrius pradės funkcionuoti po Velykų, ne vėliau kaip balandžio 16-17 d., o mėnesio pabaigoje pacientai bus perkeliami ir į atnaujintą slaugos skyrių.

Aktualiausia problema išlieka gydytojų trūkumas. Į reanimacijos skyrių budėti atvažiuoja 8 gydytojai iš Vilniaus, Panevėžio, Biržų, Kauno, Utenos. Iš viso ligoninei reikėtų apie 10 gydytojų. Visose grandyse medikai dirba padidintais krūviais. Kas daroma, siekiant į ligoninę pritraukti specialistus? P. Rimkus teigė turintis sąrašą mediciną studijuojančio jaunimo iš Kupiškio, nuolat publikuojami darbą siūlantys skelbimai. Atsiranda vienas kitas gydytojas, pageidaujantis dirbti Kupiškio ligoninėje, bet, kaip juos įvardijo P. Rimkus, tai „skrajūnai ir Bacho draugai“. Po Velykų vyr. gydytojas ketina susitikti su Kauno medicinos universiteto dekanu, pakalbinti jaunimą. Tačiau pirmiausia reikia sulaukti naujos rajono Savivaldybės tarybos – ką ji gali pasiūlyti, norėdama į mūsų kraštą pritraukti medicinos specialistų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video