2024/04/29

Medkirčių darbų saugos įgūdžiai tobulintini

Penktadienį VĮ Kupiškio miškų urėdijos kartu su Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriumi surengtas seminaras-varžytuvės rangovams darbo saugos klausimais parodė, kad šioje srityje yra kur tobulėti. Rangovų medžių kirtimo technika galėtų būti pagerinta. Tada padidėtų ir darbų sauga.

Seminaro-varžytuvių tikslas buvo pasitikrinti teorines ir praktines žinias darbų saugos klausimais. Renginyje dalyvavo 18 medkirčių iš L. Kazbaro, M. Kairio, V. Germanavičiaus, P. Žižio, V. Sabalio bei S. Valiuko individualių įmonių. Subačiaus girininkijos kieme, išsprendus dvylikos klausimų testus, pademonstruoti praktinių įgūdžių buvo patraukta į Žviliūnų mišką (Subačiaus girininkija). Čia rangovų laukė medžio kirtimo ir apdorojimo rungtis.

Medkirčių triūsą darbų saugos atžvilgiu vertino Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Panevėžio skyriaus vedėjo pavaduotojas Rimantas Trota, VĮ Kupiškio miškų urėdijos medienos ruošos, civilinės ir darbų saugos inžinierius Aurelijus Majauskas, Lietuvos profesionalių medkirčių rinktinės narys Romas Balčiūnas.

A. Majauskas džiaugėsi, kad Kupiškio miškų urėdijos idėją organizuoti tokio pobūdžio renginį palaikė darbo inspekcija. Varžytuvės buvo sumanytos ne egzaminavimo tikslais, o siekiant pagilinti pačių medkirčių darbų saugos žinias, patirtį ir įgūdžius, kad pats žmogus pamatytų ir analizuotų savo klaidas. Visi miško darbininkai, dirbantys miške privalo laikytis darbų saugos reikalavimų. Šis reikalavimas apima tinkamą darbininkų aprangą, techniškai tvarkingus benzininius pjūklus, vaistinėles darbo vietose, darbų saugos taisykles atitinkančius medžių pjovimo būdus ir kt.

Miško darbus kuruojantis darbo inspekcijos specialistas itin gerai įvertino kupiškėnų sumanymą suorganizuoti tokį seminarą-varžytuves. Panevėžio apskrityje – tai pirmas toks renginys. R. Trota tikisi, jog šią idėją perims ir kitos urėdijos, nes medienos apdorojimas – vienas iš pavojingiausių veiklos sektorių (jam tenka 3-4 vieta, o pirmauja statybos – trečdalis žuvusiųjų darbe Lietuvoje dirbo šioje srityje). R. Trotos varžytuvių rezultatai nenudžiugino: medžio kirtėjai, pasak jo, turi nepakankamai žinių, nesilaiko darbų saugos reikalavimų. Pvz., medis virto, o žmogus neatsitraukė; nors medkirtys ir naudojo apsauginį šalmą, tačiau nenuleido skydelio, neužsidėjo ausinių; leidžiant medžius keletu atvejų nebuvo užtūros, o užkirtimas buvo per daug didelis ir pan. Tačiau R. Trota šias varžytuves vertina kaip prevencinį renginį ir tikisi, kad jose dalyvavusieji įgis teigiamų įgūdžių, aptars darbų saugos reikalavimus su kolegomis, nes vienas iš svarbiausių dalykų profesionaliai darbuojantis miške – saugumas.

Pasak pašnekovo, darbų sauga priklauso ir nuo įmonės vadovo požiūrio, nes jis atsako už darbuotojų sveikatą bei saugumą. Visą reikalingą informaciją darbų saugos klausimais įmonių vadovai gali rasti Valstybinės darbo inspekcijos svetainėje www.vdi.lt Specialistas apgailestavo, kad ne visi šia tema pakankamai domisi. „Kupiškėnų mintys“ R. Trotos pasiteiravo apie „nelegalių“ miško darbuotojų situaciją. Anot pašnekovo, darbo inspekcija gauna anoniminių skundų apie nelegalų darbą, reaguoja į juos, tačiau miške sučiupti darbuotoją be darbo sutarties ypač sunku – žmonės mobiliaisiais telefonais perspėja vienas kitą, kol atvyksta tikrintojai – pasprunka.

Seminare-varžytuvėse geriausiai pasirodė ir prizines vietas pelnė L. Kazbaro įmonės darbuotojai. Pirmą vietą, susumavus teorines žinias ir praktinės užduotis, pelnė Zenonas Šulnys, antrą – Edmundas Matiukas, trečią – Remigijus Totoris.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video