2024/04/28

Šventiška nuotaika – po įtempto darbo

“Labiau patinka dirbti, negu kalbėti„, – atviravo Bronė Kaleinikovienė, darydama Kupiškio neįgaliųjų draugijos veiklos metų ataskaitą.

Šiai neįgaliųjų organizacijai priklauso 393 nariai ir vis sulaukiama naujų prašymų priimti. Todėl ir ataskaitiniam susirinkimui jau reikia didesnės patalpos, negu draugija turi salę tokiems susibūrimams savajame pastate. Tad praėjusį ketvirtadienį ir susirinkta Kupiškio kultūros centro vitražų salėje.

Pirmininkė informavo, jog praėjusiais metais darbuotasi pagal šešiolika projektų, kai kurie iš jų yra tęstiniai. Analizuoti jų rezultatai ir kaip visa tai keičia bendruomenės gyvenimą.

Socialinės paslaugos – skalbimas, prausimasis, santechnikos darbų – itin paklausios. Pernai jomis pasinaudojo 1961 asmuo, kone penktadalis jų suteikta namuose.

Naujovė buvo darbo terapijos kursai, jų lankytojams nieko nekainavę. Ar toks amatų mokymas reikalingas, galėjo spręsti kiekvienas šios draugijos narys, apsilankęs ataskaitinio susirinkimo proga surengtoje rankdarbių parodoje. Įsisavintą skiautinių meną demonstravo J. Ablėnienė, P. Purkėnienė, E. Dedelienė ir pati jų mokytoja V. Akelaitienė. Savo mokintinių darbais liko patenkinta ir pynimo mokytoja tautodailininkė I. Vapšienė. Krepšius, padėklus eksponavo V. Staniulienė, J. Ablėnienė, A. Baltušnikas, K. Černius, S. Šeibutas.

Trys draugijos nariai jau pramoko dirbti kompiuteriu. Nemokamos čia ir psichologės S. Paulauskienės, “Sodros„ rajono skyriaus specialistų draugijos būstinėje teikiamos paslaugos.

“Tik būkit aktyvūs, – ragino draugijos narius pirmininkė B. Kaleinikovienė, – nes veiklai plėtoti sąlygos jau neprastos. Pernai Lietuvos invalidų draugija savo nariams kupiškėnams skyrė 64673 litus, kurie panaudoti pagal griežtą reglamentą, 9 tūkst. litų projektams vykdyti skyrė ir rajono Savivaldybė.

Kas penktas šios draugijos narys – sunkios negalios. Jie kasmet aplankomi, pristatomos jiems draugijos skiriamos higienos priemonės.

Kelios dešimtys draugijos narių kas vasarą poilsiauja Šventojoje veikiančiame reabilitacijos centre. Žiūrima, kad šie poilsiautojai keistųsi, jog ir kitose išvykose dalyvautų vis kiti žmonės.

Ataskaitiniame pirmą kartą koncertavo Gindros Kliaugienės vadovaujamas ansamblis, duetai, pasakorė.

“Smagu, kad jau ir mes turim tokį šaunų meno kolektyvą, nes tokios veiklos iki šiol mums labai trūko„, – kalbėjo pirmininkė B. Kaleinikovienė, apdovanodama suvenyrais vadovę ir visus atlikėjus.

Neįgaliųjų draugijos susirinkime dalyvavo “Sodros„ rajono skyriaus direktorės pavaduotoja Vlada Stasėnienė, Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistė Laima Bartulienė, aprūpinimą reabilitacine technika sprendžianti Irena Jusienė. Jos atsakė ir į pateiktus klausimus.

Visa ataskaitinio susirinkimo nuotaika buvo šventiška, nors nėra taip, kad žmonės didesnių bėdų neturėtų. Tačiau, pasak pirmininkės, išmokta jas nuosekliau, kasdieniniu darbu spręsti, išvengti nervinės įtampos.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video