2024/03/29

Dvylika žuvusių žmonių, gamtai padaryta milijoninė žala

Tokia praėjusių metų žolės deginimo šalyje statistika. Šiais metais anksti prasidėjus pavasariui per visą Lietuvą jau nusirito nauja gaisrų banga. Aplinkosaugininkai ir gaisrininkai dabar suvienijo jėgas kovai prieš padegėjus.

Visą Lietuvą apėmusi žolės deginimo manija neaplenkia ir mūsų rajono. Vienais metais ta nelaimė mus paliečia stipriau, kitais – gal kiek mažiau, bet be tų gaisrų niekaip neapsieiname.

2004 metais išdegė 0,57 hektaro žolės, užpernai – tik 0,02 ha, o pernai – jau net 108 hektarai. Šiemet jau užfiksuoti keturi padegimai, išdegęs žemės plotas dar neapskaičiuotas.

Aplinkosaugininkų nuomone, toks skirtingas išdegintų pievųplotas pareina nuo visos eilės faktorių. Visų pirma, tai priklauso nuo gamtos sąlygų. Jei ruduo būna lietingas ir vešli žolė, o pavasarį laukai anksti išdžiūsta, tai tą pernykštę žolę žmonės ir puola deginti. Matyt, ne paskutinis vaidmuo čia tenka ir baudoms. Kai tik daugiau pažeidėjų nubaudžiama, tuoj pastebimas padegimų sumažėjimas.

Aplinkosaugininkai įspėja, kad, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 83 straipsnio 1 dalį, už žolės deginimą yra numatyta bauda nuo 50 iki 400 litų. Be to, vadovaujantis sudėtinga formule, yra skaičiuojama žala gamtai. Trumpai sakant, už vieną kvadratinį metrą teks mokėti 50 centų. Didelį plotą išdeginusiam pažeidėjui gali tekti ir paskutines kelnes nusimauti.

Prie šių nustatytų baudų padegėjai šiemet sulauks dar vieno“ malonumo“. Aplinkosaugininkai jau kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą dėl išmokų. Tiems piliečiams, kurių žolė degs, išmokos bus arba visai nemokamos, arba labai stipriai sumažinamos. Visai nesvarbu, jei nebus įrodyta, kad žolę padegė žemės savininkas. Žemė yra jo nuosavybė ir privalu ją prižiūrėti. Neprižiūrėjai – išmokos negavai.

Pernai, ypač pagausėjus gaisrams, aplinkosaugininkai ir priešgaisrinės tarnybos pareigūnai suorganizavo 32 reidus. Jų metu nustatyti ir nubausti 34 pažeidėjai. Suvienijus kelių žinybų jėgas ir pradėjus tarpusavyje dalintis informacija, pažeidėjams tapo sunku išvengti atsakomybės. Šiais metais aplinkosaugininkai ir gaisrininkai vėl rengiasi bendriems veiksmams.

Vilniaus apskrityje pareigūnai pagalbon pasikvietė malūnsparnius, mūsiškiai yra paruošę kitų specialiųjų priemonių pažeidėjams nustatyti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video