2024/03/28

Apie negalią – su ja nesipykstant

Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungoje – 226 nariai. Kas dešimtas iš jų – dėl sveikatos būklės iš namų neišeinantis žmogus. 137 asmenų nedarbingumas pagal buvusį ankstesnį pripažinimą – antros neįgalumo grupės.„Gal kai kas susidaro nuomonę, jog daugiausia šios sąjungos narių – jau senyvo amžiaus, – dalijosi mintimis pirmininkė Palma Skrebienė, šią nevyriausybinę organizaciją subūrusi prieš dešimt metų. – Toli gražu ne taip. Senatvės pensinio amžiaus tik aštuoniolika narių.

Metiniame ataskaitiniame suvažiavime pabrėžta, jog planuodami veiklą mąsto apie visus savo narius. Ir apie iš patalo nepakylančius, ir apie dar įstengiančius savimi, savo šeima pasirūpinti, mėgėjus laisvalaikį praleisti repeticijose, išvykose. Sunkios negalės nariai liko patenkinti, sulaukę koncertėlių savo namuose. Manoma, jog pavyks jų surengti ir pas tuos, kurie populiaraus Petro ir Arvydo dueto dar neaplankyti.

Pirmininkė sakė, kad įvairiomis paslaugomis per metus pasinaudojo apie keturis šimtus jų paslaugų centro lankytojų. Tos paslaugos labai įvairios – nuo skalbimo, transporto, dokumentų kopijavimo iki pasišnekėjimo apie asmenines problemas.

Kasmet vis akivaizdžiau, jog šios organizacijos nariai – mėgėjai ekskursuoti, sportuoti. Po kelias dienas Palangoje poilsiauja apie šimtą neįgaliųjų – kiek yra pageidaujančių, tiek žmonių ir išvyksta į Šiluvą, aplankant Tytuvėnus, Kryžių kalną, taip pat į atlaidus Daujėnuose, koncertuoja Antalieptės parapijiečiams. Šios organizacijos nariams labai gerai žinoma SIEMENS arenos žiūrovų salė – kelinti metai didelis jų pulkas dalyvauja Motinos dienos renginyje. Tik truputį skaudu, pasak pirmininkės, kad ir tuo atveju, kai į renginį vyksta kone du šimtai narių, pasigirsta atsiliepimų, jog įdomios pramogos – tik išrinktiesiems.

Pirmininkė sakė, kad drąsiai imamasi neįprastų projektų. Pavyzdžiui, mūsų rajono neįgaliųjų sąjungos vykdomas neįgaliųjų integravimosi į visuomenę projektas “Pažinkime negalią„ – ugdomojo pobūdžio. Jis iš esmės keičia sveikų žmonių, ypač jaunimo, bendravimą su neįgaliaisiais, net moko įsijausti į nelaimėlio situaciją, kurios nė vienas negalime išsižadėti.

Šiai nevyriausybinei organizacijai tebėra aktualu baigti įsirengti turimas socialinių paslaugų patalpas, tačiau kol kas nežinoma, kiek lėšų tokiam darbui gaus šiemet.

Pernai iš viso turėta 40 tūkst. litų pajamų, daugiausia jų – 32 tūkst. litų – skyrė LŽN sąjunga.

Ataskaitiniame suvažiavime pabrėžta, jog Lietuvos žmonių su negalia sąjungos visi skyriai žino Kupiškį, nes jame vyksta tradicinis teatro trupių konkursas “Akimirkos lietus„, neaplenkia mūsų miesto humoro ir satyros respublikinė šventė. Tokiomis progomis šeimininkams tenka nemažai paplušėti, kad viskas klostytųsi sklandžiai, turėti rėmėjų. P. Skrebienė dėkinga Savivaldybei, rajono verslininkams ir kitiems asmenims, prisidedantiems lėšomis prie tokių renginių.

Sušnekus apie sportines pramogas, pasigirdo siūlymų žygį baidarėmis surengti Kupiškio mariomis.

Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos ataskaitiniame suvažiavime dalyvavo rajono meras Leonas Apšega ir atsakė į klausimus, kurių daugiausia buvo apie Kupiškio ligoninės išlikimą.

Renginio dalyviams koncertą surengė savi – dainininkų ansamblis, kaimo kapela, vadovaujami Saulės Čepienės, inscenizacijų atlikėjai. Išsiskirstė pabendravę ir prie užkandžių stalo.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video