2024/04/25

Kad paukščių gripas neužpultų

Prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai, vėl neturėtume pamiršti realios paukščių gripo grėsmės. Šiomis dienomis važiuojant per kaimus buvo matyti, kad daug kur vištos visiškai laisvai vaikštinėja po sodybas. Užkalbinti jų šeimininkai teisinosi, kad apie draudimą ir šiemet paukščius bent iki gegužės mėnesio laikyti uždarytus niekur negirdėję.

Šito pasiteiravome Kupiškio rajono maisto ir veterinarijos tarnyboje.

Vyr. veterinarijos gydytojas inspektorius Mindaugas Papuška informavo, jog kovo 5 d. Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Valdemaro Kontauto įsakymu, ir šiemet naminius paukščius, prasidėjus paukščių migracijai, reikia laikyti uždarytus. Šis reikalavimas įsigalioja nuo jo paskelbimo viešai dienos ir truks iki gegužės pradžios. Kaip gyventojai laikosi šių nurodymų, Kupiškio rajone kontroliuoti pavesta rajono maisto ir veterinarijos tarnybai.

Pasak inspektoriaus, ypatingai bus kontroliuojama, kad būtų paisoma šių reikalavimų prie magistralinių kelių, nes šiokią tokią grėsmę gali kelti tarptautinio pervežimo transportas, ir prie vandens telkinių, kadangi vandens paukščiai yra patys imliausi šiai infekcijai. Rasti nugaišę laukiniai paukščiai bus tiriami. Jei tų paukščių kritimas bus masiškesnis ir kils įtarimų dėl minimos ligos, tai toje vietovėje bus tiriami ne tik visi nustipę paukščiai, bet ir gyvų aplinkinių paukščių kraujas. Pavienių nugaišusių žvirblių, varnų ar kitų sparnuočių netirs.

Anot M. Papuškos, užtikus palaidus naminius paukščius, bus tiriamas jų kraujas. Žinoma, apie tai įspėjus šeimininkus. Taip pat nuo kovo 1 d. iki rugpjūčio 1 d. jų tarnyba, suderinusi su Aplinkos ministerija, turi teisę nušauti per mėnesį po vieną didžiosios anties gaigalą. Jį per 24 val. reikės pristatyti Nacionalinei veterinarijos laboratorijai gripo tyrimams. Nuo rugpjūčio 1 d. iki gruodžio 31 d., kai šiuos paukščius jau nebedraudžiama medžioti, tokiems tyrimams reikės nušauti po du.

Gyventojai, kurie vištas ir kitus naminius paukščius laikys palaidus, gali susilaukti baudos nuo 20 iki 100 Lt. Ją paimti pareigūnai turi teisę vietoje, surašę aktą apie pažeidimą ir išrašę baudos kvitą. Jei surašomas administracinės teisės pažeidimų protokolas, tai bauda jau gali būti nuo 100 iki 5 000 Lt. Maksimali bauda grėstų tuo atveju, jeigu būtų nustatyta, kad dėl naminių paukščių laikytojo kaltės pradėjo sklisti paukščių gripas. Rekomendacijos, kaip elgtis, kad paukščiai nesusirgtų, yra tokios pat kaip ir pernai. Naminius paukščius (antis, vištas, žąsis, kalakutus ir kitus) laikyti uždarytose patalpose ir neišleisti į lauką. (Motyvas – taip apsaugomi naminiai paukščiai nuo praskrendančių sparnuočių išmatų.) Neleisti paukščių laikymo vietose lankytis pašaliniams asmenims. Nenaudoti vandens iš atvirų vandens telkinių paukščiams girdyti. Užsienyje nesilankyti paukščių turguose, paukščių parodose, zooparduotuvėse. Neliesti kritusių arba leisgyvių paukščių.

Apie kritusius paukščius reikėtų nedelsiant pranešti Kupiškio rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonais 3 52 83, (8-698) 4 45 61.

M. Papuška informavo, kad centrinė maisto ir veterinarijos tarnyba rengia naujus gripo kontrolės reikalavimus. Apie juos skaitytojai bus informuoti.

Inspektorius priminė, jog šiuo metu vežioti ir pardavinėti paukščius pakiemiais draudžiama. Juos parduodantys privalo turėti veterinarinio patvirtinimo numerį, gyvūnų važtaraštį, kuriame registruotas visas paukščio judėjimas.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video