2024/04/29

Nauji darbuotojai rūpinsis socialinės rizikos šeimomis

Įgyvendinant Socialinių paslaugų įstatymo nuostatas šalies savivaldybėse šiemet steigiami socialinių darbuotojų etatai darbui su socialinės rizikos šeimomis. Neilgai trukus ir mūsų rajono seniūnijose pradės dirbti po vieną socialinės rizikos šeimomis besirūpinsiantį specialistą.

Baigėsi pretendentų dokumentų priėmimas į rajono Savivaldybės administracijos skelbtą konkursą socialiniams darbuotojams priimti į darbą seniūnijose. Alizavos, Kupiškio, Noriūnų ir Šimonių seniūnijoms reikalingi specialistai visai darbo dienai, Skapiškio ir Subačiaus – pusei (4 valandos). Tenka girdėti, kad kai kurioms savivaldybėms ne taip jau paprasta rasti darbuotojus, atitinkančius keliamus specialiuosius reikalavimus ir pasiryžusius imtis nelengvo darbo. Kokia situacija mūsų rajone?

Savivaldybės Kanceliarijos skyriaus vedėja Snieguolė Buzienė informavo, kad dokumentus konkursui užimti šias pareigas pateikė 22 pretendentai – dvidešimt moterų ir du vyriškiai. Matyti, jog į socialinės veiklos sritį dažniausiai nyra dailiosios lyties atstovės. Pretendentai, pateikdami reikamius dokumentus, nurodė, kurioje seniūnijoje norėtų darbuotis. Daugiausia pageidaujančių socialinės rizikos šeimomis rūpintis Kupiškio ir Noriūnų seniūnijose. Daliai pretendentų toks darbas tiktų bet kurioje seniūnijoje.

Vienas iš pretendentams keltų specialiųjų reikalavimų – turėti ar siekti įgyti aukštąjį socialinio darbo išsilavinimą. Kadangi užtenka aukštojo neuniversitetinio išsilavinimo, didžioji dalis pretendentų studijuoja Utenos ir Panevėžio kolegijose, kuriose rengiami socialinio darbo specialistai. Džiugu, kad kaimiškose vietovėse dirbti nesibaido jauni žmonės. Galbūt tai lemia ir pakankamai adekvatus užmokestis – tarnybinio atlyginimo koeficientas – 8 („ant popieriaus“ – apie 1 800 Lt, į rankas – apie 1 300 Lt).

Naujiems socialinių darbuotojų etatams įsteigti skirtos lėšos iš valstybės biudžeto tikslinių dotacijų. „Valstybė, deleguodama funkciją Savivaldybei, lyg ir duoda pinigų, bet ne iki galo. Vyriausybė pasirūpino tikįsteigti socialinių darbuotojų etatus. Nepagalvota, kaip jie turėtų susisiekti su rizikos šeimomis, o dirbti tokio darbo kabinete neįmanoma“, – teigė Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Galvos skausmu Savivaldybei tampa transporto finansavimo klausimas. Neaišku, kaip tas socialinis darbuotojas pasieks rūpimą šeimą, kai ji gyvena už dešimties ar daugiau kilometrų nuo seniūnijos centro. Privalumas konkurse dalyvaujantiems pretendentams – turėti vairuotojo pažymėjimą, gyventi toje seniūnijos teritorijoje ar netoli jos. Ko gero, priimtiniausias variantas būtų, jei darbuotojas galėtų vykti į šeimas asmeniniu automobiliu, vėliau apmokant degalų sąnaudas. Tačiau kaip šis klausimas spręsis, bus matyti paaiškėjus konkursą laimėjusiems specialistams. Savivaldybei gali tekti ir pakratyti kišenę transportui pirkti.

Ne vienam kyla klausimas, kokios naujos pareigybės funkcijos? Pasak Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistės Stanislavos Bartusevičienės, naujai steigiami etatai skirti konkrečiai darbui su socialinės rizikos šeimomis. Mūsų rajone tokių šeimų šiuo metu yra 167 (mieste – 24, Kupiškio seniūnijoje – 32, Noriūnų – 24, Skapiškio – 13, Šimonių – 25, Subačiaus – 19, Alizavos – 32). Žinoma, tai nereiškia, kad iki šiol su jomis nebuvo dirbama. Tuo rūpinosi specialistai seniūnijose, tačiau jiems veiklos ir funkcijų teko daug – didelis krūvis ne visada leido iki galo įveikti iškylančius sunkumus.

Naujieji darbuotojai socialinės rizikos šeimoms teiks socialinę pagalbą. Tai nebus kabinetinis darbas – jie eis į šeimas, mokys gyventi ir tvarkytis savuose namuose, ugdys socialinius įgūdžius. Nelengvam darbui specialistai pirmiausia turi būti gerai psichologiškai pasirengę, mokėti rasti bendrą šneką su tokiais žmonėmis, kurie neretai prieš nosį ir duris gali užtrenkti. Taigi ryžtantis imtis tokio darbo ypač svarbus žmogiškasis faktorius. Pageidautina, kad dirbantieji su rizikos šeimomis specialistai tose vietovėse ir gyventų – šeimos jautriau reaguotų į visiškai pašalinį žmogų.

Socialinių darbuotojų, dirbsiančių su socialinės rizikos šeimomis, pareigybių steigimas rodo, kad skaudulys dėl šių šeimų prisirpo ir vien materialine parama jo neišgydysi. Tačiau abejojama, ar naujųjų specialistų darbas nebus kova su vėjo malūnais. „Ar ne laikas valstybei socialinės politikos problemas pradėti spręsti iš kito galo – ne nuo pasekmių, o nuo priežasčių šalinimo? – „Savivaldybių žiniose“ klausia Valentina Zinkevičienė.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video