2024/04/25

Meteorologija – tai ne vien pranešimai apie orą

Pavasario lygiadienio tarpsniu gamtos mylėtojai ir specialistai turi keletą švenčių – Žemės, Vandens dienas, o kovo 23-ąją – Pasaulinę meteorologijos dieną.

Kiekvienais metais Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO) išrenka devizą kokia nors nūdienos aktualia tema. Šiais metais ji – “Poliarinė meteorologija ir globalaus poveikio pažinimas” bei paskelbė Tarptautinius poliarinius metus.

Gali kilti klausimas, kodėl poliarinė meteorologija šiuo metu taip aktuali, kodėl tiek rašoma, diskutuojama apie klimato atšilimą dėl vadinamo šiltnamio efekto, kas tai apskritai yra?

Žemę nuo pragaištingų Saulės spindulių saugo supantis ją maždaug 30 km aukštyje ozono sluoksnis, kuris dalį Saulės energijos atspindi atgal į kosminę erdvę, dalį absorbuoja – sugeria. Žemės paviršių pasiekia tik apie pusė Saulės siunčiamos energijos, įšilusi žemė dalį šilumos vėl atspindi į atmosferą.

Šuoliuojanti techninė pažanga, industriniai garai, įvairios dujos, išmetamos į atmosferą, joje ir pasilieka, padidindamos natūralų atmosferos įšilimą. Be to, dėl atmosferos užterštumo irsta ir retėja ozono sluoksnis, praleisdamas daugiau Saulės energijos į žemę, pakeldamas temperatūrą.

Poliariniai regionai yra ypač jautrūs pasauliniams klimato (temperatūros) pokyčiams. Mokslininkai mano, kad visuotinis atšilimas labiausiai paveiks poliarinius rajonus.

Antarktidos ledo masyvai dėl padidėjusios temperatūros per 50 pastarųjų metų sparčiai iro. Atskiri ledo masyvai skyla, jei nuslinktų į vandenyną, pakeltų vandens lygį net keliais metrais.

Naujausi tyrimai Grenlandijoje taip pat parodė, kad per 20-30 metų užfiksuotas dramatiškas šio ledyno masės mažėjimas. Tokie pokyčiai įpareigoja šiems regionams skirti didžiulį dėmesį: labiau stebėti, prognozuoti pasekmes, o svarbiausia, kad žmonės suprastų, kaip svarbu mažinti atmosferos taršą.

Šiais metais Lietuvos hidrometeorologai savąją šventę rengia Verkių regioniniame parke, rūmų kieme. Gyventojai bus supažindinami su mobiliosios automatinės meteorologijos stoties įranga ir matavimais. Dalyviai galės pasitikrinti buitinius termometrus, barometrus – suvienodinti jų parodymus su etaloniniais prietaisais. Vyks viktorina – senolių pastebėjimai apie orus ir meninė programa.

——-
Autorius: Elena TYLIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video