2024/04/29

Tautodailininkai pakviesti kurti aukštaitišką suvenyrą

Renginio etnografijos muziejuje penktadienio popietę vedėjas, šios įstaigos specialistas Andrius Kleniauskas ir susirinkusiuosius džiugino, ir pats stebėjosi, jog taip gražiai išsitenka net trys progos.

Ir visos nekasdieniškos: rajono tautodailininkų 2006 metų kūrybos ekspozicija, projekto “Gimtinėn sugrįžus„ meninė raiška bei knygos “Kupiškio rajono tautodailininkų studija ŽIDINYS„ pristatymas.

Pradėta nuo katalogo, kurio, pasak jo sudarytojos, muziejaus specialistės Aušros Jonušytės, kupiškėnai tautodailininkai taip ilgai neturėjo ir prieš kitų rajonų kolegas jautėsi nesmagiai, jog tokiam leidiniui stokojs pinigėlių. Pagaliau jų buvo gauta iš kelių šaltinių, bet daugiausia, kaip pridera, rėmė Savivaldybė. Jos vicemeras Jonas Jarutis pabrėžė, jog leidiniai, reprezentuojantys rajono gyvenimo įvairias sritis, yra būtini. Su pastaruoju galima prisistatyti ir pasauliui – kokie mūsų dvasiniai turtai ir talentai.

Tas pasišnekėjimas vyko tautodailininkų naujausios kūrybos – paveikslų, pynimų, medžio drožinių, mezginių ir nėrinių apsupty. Etnokultūros specialistė Vitalija Vasiliauskienė pabrėžė, jog mažai kur taip, kaip kupiškėnuose, gyvastinga akmentašystė, viešnia skatino mūsų tautodailininkus susimąstyti ir apie tai, koks turėtų būti Aukštaitijos krašto suvenyras. Juk progų, kai tokio simbolio europinio bendravimo platybėse prireikia, vis daugiau. Apskrities tautodailininkų vadovas Vidas Mažukna pagyrė mūsiškius už labai turtingą ekspoziciją, bet pasigedo tautodailinių audinių. “Gerai, kad Savera Paštukienė tebeaudžia tautines juostas„, – buvo pabrėžta. Etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė net akcentavo, kad audimo amatui mokytis reikėtų steigti net mokymo centrą.

Tautodailininkai tapytojai projektui “Gimtinėn sugrįžus„ paskyrė ne vienerius metus. Dabar jau galima tvirtinti, jog toks kūrybinis pasišventimas buvo labai prasmingas, nes laikas veikia bet kokius statinius, o atspindėti drobėje – jie amžini.

Iš viso bus įamžintos septyniolikos įžymių kraštiečių ir rajonui nusipelniusių žmonių gimtosios sodybos. Šie kūriniai – mūsų dailininkų dovana krašto istorijai ir kultūrai.

Padėkota visiems rėmėjams, kurių dėka susiklostė toks turiningas renginys, o už dvasios pakylėjimą – visiems sveikintojams ir muzikos mokyklos kapelai bei kitiems atlikėjams.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video