2024/04/29

Šiukšlynai – seniūno galvos skausmas, arba dar kartą VSIO ZAKONNO

Netoli Šepetos yra legalus sąvartynas, į kurį įvairiausias atliekas turėtų vežti vietos gyventojai. Pasirodo, yra ne visai taip.

Redakcijai paskambino žmonės, kurie primygtinai siūlė pabandyti pravažiuoti keliuku pro tą sąvartyną ir pasisemti įspūdžių. Pasiūlė – važiuoju. Žinoma, ne su savo automobiliu.

Vaizdelis ne koks

Paprastai artėjant prie jūros keliautoją pasitinka kopos. Važiuojant į šiukšlyną jų gal ir nevertėtų tikėtis, bet šiukšlių kopos pasitinka dar gerokai iki šiukšlyno. Kelias kol kas pravažiuojamas. Prie to legalaus šiukšlyno, mašinos stabdyti nereikia. Sustoja ji pati. O kur jai dėtis?

Šalia kelio esantis šiukšlynas seniai išaugo savo kelnaites ir dabar savo purvinomis letenomis apkabino ne tik pro jį bėgantį keliuką, bet ir melioracijos griovį už jo. Nuo šiukšlyno į griovį teka bent dvi sraunokos paplavų upės. Nežinia tik, kur sraunius savo vandenis toliau neša ta tėkmė. Pilname vandens griovyje gali rasti visko, kuo garsi Lietuvos ir draugiškų Europos Sąjungos valstybių pramonė. Tiesa, įjungti ten plūduriuojančio televizoriaus nepavyko – elektra į tą vietą irgi nenori ateiti.

Legaliame vietos gyventojų poreikiams skirtame šiukšlyne galima rasti ko tik nori – statybinio laužo, gausybę įvairiausios pakuotės pavyzdžių. Ima brautis įtarimas, kad Šepetoje yra stipriai išvystyta statyba ir klesti prekyba.

Žvalgantis po šiukšlyno prieigas supranti, kodėl jis užgrobia vis naujus plotus. Vietos, kur pilti šiukšles pačiame sąvartyne apstu, bet, jei neturi traktoriaus, atliekų į joms skirtą plotą nenuveši, todėl žmonės ir pila ten, iki kur pavyks privažiuoti.

Pila ne tik vietios gyventojai, bet ir rajono centro įmonės.

Pažeidimai užprogramuoti

Aplinkos apsaugos agentūros vedėjos pavaduotojo Rimanto Adomausko pasiteiravome, kur miesto įmonės turi pilti savo gamybines atliekas. Jis sakė, kad rajone nėra oficialios statybinių atliekų sąvartyno vietos. Į Kupiškio sąvartyną komunalininkai tokių atliekų nepriima. Nėra ir kur dėti stambiagabaritines atliekas. Pagal Savivaldybės logiką, dėkit jas kur norit. Pažeidimai yra tiesiog užprogramuoti, nes įmonės neturi kur išpilti susikaupusių atliekų.

Taip ir mėtosi našlaitėmis tapusios pramoninės šiukšlės miškuose, grioviuose, pakelėse. Savo teritoriją plečia ne tik Šepetos šiukšlynas. Neprivažiavus Kupiškio sąvartyno, kurį tvarko komunalininkai, taip pat pasitinka šiukšlių krūvos. Čia dominuoja atitarnavusios padangos. Jų į sąvartyną nepriima.

Noriūnų seniūnas Audronijus Zulonas, kuris ne kartą buvo įspėtas, kad reikia sutvarkyti jo seniūnijai priklausančią teritoriją, kažkodėl miega, o pagrindinio rajono sąvartyno prieigose auga nauji šiukšlynai.

Seniūnas optimistas

“Minčių„ paprašytas įvertinti Šepetos sąvartyno situaciją Kupiškio seniūnas Julius Semėnas sakė, kad tas šiukšlynas labai išaugo, pasidarė beveik toks pat, kaip ir miesto. Nors tai yra seniūnijos sąvartynas, bet atliekas į jį veža visas miestas. Anksčiau buvo sustatyti ženklai, kad svetimi čia nevežtų atliekų, piltų tik seniūnijos gyventojai. Tačiau tie ženklai greitai buvo išlaužyti. Seniūnas samprotavo, kad iš kitos pusės gal ir geriau, jog žmonės šiukšles veža į sąvartyną, negu piltų kur nors pakelėse.

Pasak seniūno, šis šiukšlynas yra tvarkomas pastoviai. Tik po žiemos dar nespėta apsikuopti. Artimiausiu metu J.Semėnas žadėjo sutvarkyti ir jį, ir šalia esantį dabar praktiškai nepravažiuojamą keliuką.

J. Semėnas sakė, kad porą metų visi po rajoną išsimėtę šiukšlynai turėtų būti visiškai likviduoti, nes pradės veikti didžiulis apskrities sąvartynas Panevėžio rajone. Seniūnas tiki, kad tada žmonės šiukšlių į buvusių sąvartynų teritorijas turėtų nebevežti, nes už šiukšlinimą numatomos didžiulės baudos.

P.S. Parengę straipsnį spaudai, sužinojome, kad J. Semėnas tęsėjo savo žodį ir dar tą pačią dieną šiukšlyną netoli Šepetos likvidavo.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video