2024/04/28

Jono Lukšio arkliais domisi net dvi valstybinės institucijos

“Mintys„ prieš kokį mėnesį rašė apie Jonui Lukšiui priklausančius arklius, kurie be priežiūros vaikštinėja tarp Zasinyčių ir Bakšėnų. Bent jau taip tada buvo rašoma skunde, gautame iš Alizavos seniūnijos. Pasidomėjome, kas gi dabar darosi su tais arkliais.

Po tos istorijos aprašymo Jono Lukšio arkliais susidomėjo net dvi valstybinės institucijos. Prie Aplinkos apsaugos agentūros, kurios darbuotojai mums ir papasakojo apie Zasinyčių kaimo arklių šiokiadienius, prisidėjo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Arkliai apdergė ne tik sanitarinę zoną, bet ir kapines

Kovo 7 dieną jau abiejų agentūrų žmonės nuvyko pasižiūrėti, kas vyksta Zasinyčiuose. Po vizito jie “Mintims„ papasakojo, kad devynis J. Lukšio arklius šį kartą rado aptvare prie tvarto, kuris yra sukaltas iš įvairių atliekų – senų lentų, žalių drebuliės karčių, senų metalo tvorų, spygliuotos vielos ir kitos medžiagos. Iš tvoros kyšojo vinys, į kurias arkliai gali nesunkiai susižeisti. Žalios drebulės kartys jau buvo apgraužtos. Matyt, taip arkliai įvairino savo racioną. Netrukus vizitatoriai įsitikino, kad aptvare laikomi arkliai yra nepagirdyti.

Pačiame tvarte J. Lukšys laiko du arklius ir ponį. Jiems atnešus vandens, šie darbiniai gyvuliai godžiai puolė gerti. Vietoje padaryta išvada, kad arkliai nėra laiku girdomi. Tvarte dega tik viena elektros lemputė, o ponis nuolat stovi patamsyje.

Vizitatoriai nustatė, kad arkliai buvo girdomi griežto režimo sanitarinėje zonoje, kur yra artezinis gręžinys. Ši zona neaptverta, užteršta arklių mėšlu. Sanitarinėje zonoje yra draudžiama bet kokia ūkinė veikla, taip pat ir arklių ganiava. Tas gręžinys ir vandentiekio bokštas priklauso Zasinyčių žemės ūkio bendrovei, kuri praktiškai neegzistuoja, nors dokumentaliai nėra likviduota.

J. Lukšio ūkyje apsilankę pareigūnai daržinėje rado neaiškių miltų krūvą. Pasirodo, tai seni mineraliniai priedai, kurie neaišku kiek laiko čia laikomi. Toje daržinėje laikomas ir amonio nitratas. Neperpenėti arkliai senais mineraliniais priedais ir trąšomis gali bematant apsinuodyti.

Netoli apžiūrėto ūkio yra Pirmojo pasaulinio karo metu žuvusių karių kapinaitės, kurių niekas neprižiūri. Jos irgi yra apterštos J. Lukšio arklių mėšlu.

Baudė abi instancijos

Po apsilankymo pas ūkininką jį nubaudė abiejų valstybinių organizacijų pareigūnai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba J. Lukšiui už netinkamą arklių priežiūrą paskyrė penkiasdešimties litų baudą, o aplinkosaugininkai turėjo pretenzijų dėl vandens telkinių apsaugos zonos pažeidimų. Už tai J. Lukšiui taip pat teko sumokėti penkiasdešimties litų baudą. Be to, jis įpareigotas aptverti tą griežto sanitarinio saugumo zoną ir sutvarkyti ten esančius teršalus.

Aplinkosaugininkai yra pasiryžę rašyti raštus atitinkamoms institucijoms apie niekieno neprižiūrimas ir niekinamas kapinaites.

Gal gas įskundė?

Ūkininko J. Lukšio paklausėme, ar jis sutinka su jam skirtomis baudomis. Jis sakė, kad su nuobaudomis sutinka ne visiškai, nes tas reikalas yra išpūstas. Ūkininkas pripažino, kad kartais arkliai tikrai pabėga, bet žiemą jie nieko blogo nepadaro. Kalbėdamas apie kapinaites, kurias apdergė jo arkliai, J. Lukšys sakė, kad jomis niekas nesirūpina. Jis pats jas apšienauja, kažkada net buvo aptvėręs.

Paklaustas, kas inspiravo tokį susidomėjimą jo ūkiu, J. Lukšys teigė, kad kažkas jį tiesiog įskundė. Tas kažkas ūkininkui yra žinomas.

Kaip ten bebūtų, bet dabar arkliai, J. Lukšio teigimu, bus prižiūrimi taip, kaip reikia. Gal taip ir bus, nes kitu atveju vėl kas nors įskųs.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video