2024/04/29

Žmonių patiklumui nėra ribų

Neapgalvotai pasirašę sutartis rajono gyventojai gali ilgam įstrigti teismų karuselėse. Rajono apylinkės teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje aiškinamasi, kaip buvo apgauta bene dvidešimt rajono gyventojų, kuriems dar realiai gresia ir papildomi nemalonumai.

Neseniai per Lietuvą nuskambėjo dvi istorijos, kaip telefoniniai sukčiai per kelias dienas iš dviejų moterų sugebėjo išvilioti po kelias dešimtis tūkstančių litų. Vieną dieną moteris su kaimyne dalijosi įspūdžiais apie laikraštyje skaitytą istoriją, kurioje telefoninis sukčius išviliojo iš patiklios moters bene 50 tūkstančių litų, ir sakė, kad jau iš jos pinigų taip lengvai niekas neišprašys. Kitą dieną jai paskambinęs sukčius sukūrė graudų pasakojimą apie į nelaimę pakliuvusį sūnų ir be problemų išviliojo keletą dešimčių tūkstančių litų.

Benderis iš Noriūnų

Patiklių žmonių toli ieškoti nereikia. Jų pilna aplink mus.

Noriūnuose gyvena visam rajonui žinomas keturiasdešimt vienerių Valdemaras Manikas. Šis jau aštuonis kartus teistas pilietis teismo yra pripažintas ypatingai pavojingu recidyvistu. Benderišku apsukrumu ir įžūlumu garsėjantis V. Manikas, kuris šiuo metu yra įkalintas už kitus nusikaltimus, vėl teisiamas. Šį kartą už tai, kad akiplėšiškai apgaudinėjo Noriūnų, Rudilių, Siaurių ir aplinkinių gyvenviečių žmones.

Bylą tyręs prokuroras Linas Dovydėnas “Mintims„ pasakojo, kad V. Manikas prikalbindavo pensininką, jog pagal jiems teikiamas lengvatas galima pigiau nusipirkti įvairių prekių. Jis paprašydavo naivuolių, kad jie pasirašytų išsimokėtinai perkamų prekių sutartis. Suprantama, pirmines įmokas sumokėdavo pats sukčius ir pasižadėdavo sumokėti likusias sumas. Deja…

Jis nusiveždavo žmogų į Panevėžį, gerai pavaišindavo, dar duodavo kokį penkiasdešimt ar šimtą litų už vargą. Tada žmogus pasirašydavo ant lizingo sutarties, kurios dažniausiai net neperskaitydavo. Pensininkai džiaugdavosi lengvai uždirbtais pinigais tol, kol lizingo kompanijos atsiųsdavo jiems sąskaitas su reikiamomis mokėti pinigų sumomis. Tik tada žmonės pradėjo atsipeikėti. Keista, kad puikiai šį veikėją pažįstantys žmonės taip lengvai leidosi vedžiojami už nosies. Kai kuriuos kaimynus sukčius apgavo net po kelis kartus.

Tokiu būdu V. Manikas pigiai sugebėjo įsigyti telefoną, grotuvą, laikrodį, televizorių, filmavimo kamerą ir kitų daiktų.

Parašai žmones gali sužlugdyti

Sukčiaus darbus įvertins teismas. Jei pavyks įrodyti jo kaltę, V. Manikas susilauks kažkokios bausmės, tačiau prokurorą nustebino, kaip lengvai tiek vyrai, tiek moterys sutikdavo pasirašyti po lizingo sutartimis.

Sutartyse yra labai aiškiai pasakyta, kad pasirašęs žmogus yra atsakingas už daiktą, be lizingo bendrovės leidimo jo negali parduoti ar perduoti kitam asmeniui ir įsipareigoja sumokėti visą sumą. Už prekes, pasirodo, reikia sumokėti ne tiek jau mažai – po du, tris, o už kai kurias net ir penkis ar šešis tūkstančius litų.

Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad kiekvienas žmogus yra atsakingas už savo parašą. Todėl prieš pasirašant kiekvienas turėtų atidžiai perskaityti po kuo pasirašo, nes atsakomybė už prisiimtus įsipareigojimus gula būtent ant pasirašiusiojo pečių.

Šiuo atveju tarp pasirašiusio pirkėjo ir lizingo bendrovės yra civiliniai santykiai. Bendrovės visiškai teisėtai reikalauja, kad pasirašiusieji žmonės įvykdytų savo įsipareigojimus. Ir jokie manikai čia niekuo dėti. Todėl visai nenuostabu, kad kai kam gali tekti sumokėti tuos tūkstančius už prekes, kurių žmonės niekada neturėjo.

V. Manikas veikė ne vienas

Dabar prokuratūra bando įrodyti, kad V. Manikas, kuriam pareikšti kaltinimai pagal dvidešimt vieną epizodą, apgaudinėjo žmones, iš anksto žinodamas, kad nemokės už prekes. Kai kuriuose epizoduose jis pasinaudodavo ir savo aukų girtumu.

Už sukčiavimą V. Manikui gresia laisvės atėmimo iki trejų metų bausmė. Teisme pareikšti kaltinimai ne tik jam vienam. Šis pilietis buvo sukūręs visą apgaudinėjimo sistemą. Jis susirado dar du sėbrus, kurie jam ieškodavo pensininkų, iš kurių būtų galima pasipelnyti. Bendrininkai veltui laiko negaišo. Jie surado bent keturias būsimąsias aukas.

Šiuo metu teisme jau yra apklausti visi liudytojai. Kitas teismo posėdis numatytas balandžio 6 dieną.

.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video