2024/05/03

Šių metų darbo turguje – daug optimizmo ir mažai permainų

Praėjusį ketvirtadienį Kupiškio darbo biržos direktorės pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė ir klientų aptarnavimo poskyrio vedėja Kristina Gedminienė spaudos konferencijoje pristatė Kupiškio darbo biržos veiklą 2007-aisiais ir pateikė darbo rinkos prognozes bei apibūdino dabartinį rajono bedarbio portretą.

Šių metų kovo 1 d. duomenimis rajone buvo 658 bedarbiai (53,5 proc. moterų ir 46,5 proc. vyrų). Vidutinis jų amžius – 40 m. Nedarbo draudimo išmoką gavo 146 (22,2 proc.). Nedarbo lygis siekė 4,9 proc.


Kasmet pagal Švedijos specialistų rekomendacijas darbo biržoje yra atliekamas darbo rinkos tyrimas. Apklausai įmonės buvo parinktos proporcingai pagal veiklos sritis.

Kokios bus šiemet darbo rinkos prognozės, nustatyta apklausus 91 darbdavį ir 3964 jų įmonių darbuotojus. Apklausoje dalyvavo 5 (5,5 proc.) žemės ūkio, 14 (15,5 proc.) statybos ir 67 (73,6 proc.) paslaugų įmonės. Taip pat apklaustos ir 65 (71,4 proc.) smulkios ir vidutinės (iki 50 darbuotojų), 18 (19,8 proc.) – 50-100 darbuotojų, 8 (98,8 proc.) ir stambesnės, kuriose dirba per 100 darbuotojų, įmonės.

Manoma, kad mūsų rajone situacija darbo rinkoje išliks stabili. Darbo vietų bus įsteigta daugiau nei likviduota. Daugiausia pasiūlymų įsidarbinti bus pramonės ir paslaugų įmonėse. Didės kvalifikuotos darbo jėgos poreikis. Pokyčiai darbo rinkoje plėtosis darbo jėgai palankiomis sąlygomis. Didėjant darbo paklausai darbdaviai, norėdami pritraukti darbuotojus, bus priversti gerinti darbo sąlygas, kelti atlyginimus. Atsiras daugiau galimybių įsidarbinti vyresniems žmonėms, neįgaliesiems. Tačiau išliks teritoriniai skirtumai, atspindintys nepakankamą darbo jėgos mobilumą. Pagrindinės darbo vietos bus Kupiškyje ir didesnėse gyvenvietėse.

Kad gamybos ar paslaugų apimtys išliks nepakitusios, nurodė 73,6 proc. respondentų. Kas penktas apklaustas darbdavys numato didinti gamybos ir paslaugų apimtis. Tai daugiausia pramonės ir paslaugų įmonės. Įmonių bankrotų ar likvidavimų bei grupinių darbuotojų atleidimų 2007 m. nenumatoma. Apklausoje dalyvavusios įmonės planuoja įsteigti 152 naujas darbo vietas, likviduoti – 10 darbo vietų. Net 67,8 proc. įsteigtų darbo vietų bus privačiose įmonėse. Daugiausia – paslaugų (67,1 proc.) ir pramonės (21,1 proc.) sektoriuje, 69,7 proc. smulkiose ir vidutinėse iki 50 darbuotojų įmonėse. Daugiausia (87 proc.) naujų darbo vietų numatoma įsteigti kvalifikuotiems darbininkams ir aptarnavimo darbuotojams – pardavėjams, ugniagesiams gelbėtojams, miško pjovėjams, siuvėjoms operatorėms, medienos apdirbimo staklininkams, E kategorijos vairuotojams.

Atsižvelgiant į apklausų rezultatus, darbuotojų kaitą bei darbo rinkos tendencijas, prognozuojama, kad 2007 m. bus įregistruota 1080 pasiūlymų darbui. Pasiūlymai nuolatiniam darbui sudarys net 80 proc. Apie 70 proc. laisvų darbo vietų registruos smulkios ir vidutinės įmonės. Apie 88 proc. pasiūlymų darbui – privataus sektoriaus įmonės. Deja, apie 80 proc. laisvų darbo vietų atsiras dėl darbuotojų kaitos, o ne dėl naujų darbo vietų kūrimo.

Daugiau kaip pusė pasiūlymų dirbti bus kvalifikuotiems darbininkams ir aptarnavimo darbuotojams. Iš pretendentų į laisvas darbo vietas bus reikalaujama aukštos kvalifikacijos, tam tikrų asmeninių savybių, socialinių įgūdžių. Kvalifikuotiems darbininkams bus didelis privalumas darbo patirtis ir papildomų gretutinių profesijų darbo įgūdžiai.

Prognozuojama, kad 2007 m. į Kupiškio darbo biržą kreipsis 1200 bedarbių, 3,5 proc. mažiau nei 2006 m. Moterų (45,8 proc.), kaip ir pernai, kreipsis šiek tiek daugiau nei vyrų (44,2 proc.) Padidės darbo ieškančių kaimo bedarbių – 61,7 proc. (pernai – 59,9 proc.).

Trys ketvirtadaliai besikreipiančių į darbo biržą asmenų bus tie, kurie nesugebėjo įsitvirtinti darbo rinkoje ir yra nuolatiniai darbo biržos klientai. Išliks didelė dalis negalinčių konkuruoti darbo rinkoje, be profesinio pasirengimo ar turinčių nepaklausias darbo rinkoje profesines kvalifikacijas.

Vidutinis metinis bedarbių santykis su darbingo amžiaus gyventojais bus 3,2 proc. (2006 m. – 3,4 proc.) Šiuo metu nedarbo lygis rajone siekia 4,9 proc. Tačiau, pasak L. Vaitiekūnienės, balandžio mėnesį jis turėtų būti mažesnis, kadangi daug žmonių bus įdarbinta pagal viešųjų darbų programą ir pagal kitas laikino užimtumo priemones.

Kupiškio darbo birža planuoja įdarbinti 800 asmenų. Iš jų 72,5 proc. nuolatiniam darbui.

Į aktyvios darbo rinkos politikos priemones bus nukreipti 807 asmenys.

Darbo rinkoje 59 papildomai remiami bedarbiai bus įdarbinti subsidijuojant, iš jų 74,6 proc. neterminuotai. 33 absolventai ar baigę profesinį mokymą bedarbiai dalyvaus darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemonėje. 472 asmenys dirbs viešuosius darbus. Bus įsteigtos 3 darbo vietos neįgaliesiems bedarbiams, subsidijuojant darbo vietų steigimą. Vienas bedarbis bus įdarbintas į buvusio bedarbio įkurtą mikroįmonę. 12 naujų darbo vietų bus įsteigta įgyvendinant vietinio užimtumo iniciatyvų projektus. Rajone šiuo metu įgyvendinami trys tokie projektai: du Kupiškyje ir vienas Skapiškyje. 6 bedarbiai bus įdarbinti įmonėse pavaduojant darbuotojus jų tikslinių atostogų metu.

Ne mažiau kaip 85 proc. nukreiptų mokytis bedarbių ir įspėtų apie atleidimą iš darbo darbuotojų mokysis pagal formalias profesinio mokymo priemones. Vyks bedarbių ir įspėtų apie atleidimą iš darbo darbuotojų neformalus švietimas. Jie turės galimybę dviejų savaičių kursuose susipažinti su norima profesija. Jei ji patiks, tuomet galės dalyvauti profesinio mokymo kursuose.

Šiuo metu rajone labiausiai stinga gydytojų, nesunkiai įsidarbinti galėtų finansininkai, buhalteriai, padalinio vadovas, informacinių technologijų, anglų kalbos mokytojai. Labai stinga kvalifikuotų siuvimo mašinų operatorių, tarptautinio gabenimo (krovinių) vairuotojų, medienos staklių operatorių, apdailininkų, padavėjų. Greitai rastų darbą suvirintojai dujomis ir elektra, plytelių kojėjai-apdailininkai, automobilių šaltkalviai, autotransporto priemonių šaltkalviai remontininkai (kėbulininkai), virėjai, gaterininkai, barmenai ir padavėjai, šaltkalviai.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video