2024/05/03

Pernai apskrities gyventojams grąžinta beveik 20 milijonų litų

Praėjusią savaitę Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) informavo, kad jau kovo 1 dienos mokesčių mokėtojai gali naudotis nauja paslauga – iš dalies užpildyta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracija.

Panevėžio VMI viršininkas Aldas Skvarnavičius pasakojo, kad deklaruotojų elektroniniu būdu nuolat daugėja. 2005 metais šiuo būdu pajamas deklaravo 19,7 proc., o 2006 metais jau 41,7 proc. gyventojų. Tikimasi, kad šiemet tokiu būdu pajamas deklaruos dar daugiau žmonių.

Mokesčių inspekcija ragina gyventojus pajamas deklaruoti internetu. Tiems, kurie negali juo naudotis namuose, suteikta galimybė tai padaryti viešosios interneto prieigos taškuose. Tokių taškų panevėžio apskrityje yra 36. Pasvalio rajone 11, Panevėžio rajone 8, Rokiškio rajone 7, Biržų ir Kupiškio rajonuose po 5. Mokesčių inspekcijos specialistai priminė, kad deklaruoti pajmas elektroniniu būdu yra greičiau, paprasčiau ir patikimiau, nei pildyti deklaraciją popieriuje.

AVMI viršininko pavaduotojas Darius Kučinskas sakė, kad siekiant paskatinti pajamų deklaravimą nuo kovo 2-osios iki 13-osios apskrityje organizuojamos atvirų durų dienos. AVMI specialistai gyventojus priiminės nuo 8 iki 18 valandos be pietų pertraukos.

D. Kučinskas pasakojo, kad pernai buvo gauti 47.652 prašymai (deklaracijos) ir gyventojams grąžinta 19 milijonų 686 tūkstančiai litų GPM permokos. Palyginimui, 2005 metais gautos 41.612 deklaracijų, o gyventojams grąžinta 13 milijonų 465 tūkstančiai litų.

Šiais metais mokesčių mokėtojams, kurie yra Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) vartotojai, bus pateikiamos iš dalies užpildytos deklaracijos. Jose bus įrašytos su darbo santykiais susijusios pajamos ir išlaidos, apie kurias mokesčių inspekciją informuoja tretieji šaltiniai (kompiuterių pardavėjai, draudimo bendrovės ir kt.) bei mokesčius išskaičiuojantys asmenys.

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet EDS vartotojai duomenis apie savp per 2006 metus gautas su darbo santykiais susijusias pajamasbei patirtus nuostolius galės pamatyti prisijungę prie EDS.

Visa išsami informacija deklaravimo ir kitais mokesčių klausimais teikiam Mokesčių informacijos centro telefonu 1882.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video